URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Noiembrie 2019, 17:08

Foştii procurorii Ciprian Man şi Cristian Ardelean, de la DNA Oradea, şi judecătoarea Crina Muntean, urmăriţi penal de Secţia Specială!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Foştii procurori DNA Oradea Ciprian Man şi Cristian Ardelean, acum ambii procurori la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, au fost puşi sub acuzare de procurorul Adina Florea de la Secţia Specială pentru investigarea magistraţilor, în scandalul înregistrărilor din sediul DNA Oradea în care procurorii vorbeau între ei de "liniştirea" judecătorilor prin dosare penale.

Potrivit G4Media.ro, Man şi Ardelean sunt urmăriţi penal pentru şantaj şi abuz în serviciu. Cei doi sunt acuzaţi că ar fi încercat să intimideze judecători ai Curţii de Apel Oradea, în urma apariţiei înregistrărilor făcute publice de avocatul Răzvan Doseanu, înregistrări în care aceştia vorbeau între ei să le facă dosare penale unor judecători ca "să intre frica în ei".

În acelaşi dosar, pornit de la plângerile unor judecători, mai arată sursa citată, şi judecătoarea Crina Muntean (foto medalion), fostă preşedintă şi vicepreşedintă a Tribunalului Bihor, este acuzată de favorizarea făptuitorului, instigare la mărturie mincinoasă şi instigare la abuz în serviciu.

„Mecanism premeditat”

Georgiana Trandafir, avocata judecătoarei Crina Muntean, a declarat pentru G4Media.ro că ţinta procurorilor de la Secţia Specială ar fi judecătoarea. "Era necesară punerea sub acuzare a celor doi procurori pentru că judecătoarea Crina Muntean este acuzată de instigare la presupusa săvârșire a infracțiunilor de către cei doi procurori; nu ar fi putut avea calitatea de instigator fără autorul faptei și singurul dosar de care se puteau lega era cel cu procurorii DNA”, a spus avocata. 

La rândul ei, judecătoarea Crina Muntean susţine că în această cauză există "un mecanism premeditat, având la baza interese private, străine actului de justiție", menit să o discrediteze, afirmaţie care ar fi "ilustrată în mod clar şi de multitudinea de demersuri derulate de Inspecția Judiciară împotriva mea, într-un interval scurt de timp, respectiv martie-septembrie 2019". "Am o vechime în profesie de 21 de ani. Până în anul 2019 nu am fost cercetată disciplinar niciodată, cu atât mai puțin să am calitatea de suspect”, a mai spus Muntean.

„Eram sigur”

Contactat de BIHOREANUL, procurorul Cristian Ardelean a confirmat faptul că i-a parvenit o citaţie semnată de Adina Florea, în care i se solicită prezenţa la Bucureşti, pentru data de 5 decembrie, în calitate de învinuit. "Eram aproape sigur că se va întâmpla. Nu reprezintă o noutate. În urmă cu două săptămâni, CSM a solicitat informaţii legate de acest dosar, în cadrul procesului disciplinar în care sunt judecat la Secţia pentru procurori în materie disciplinară", a declarat Ardelean.

Procurorul a evitat să îşi exprime poziţia faţă de acuzaţiile care i se aduc ori să confirme, măcar, faptul că acestea au legătură cu celebra înregistrare din sediul DNA în care discutau despre complete "favorabile" şi "nefavorabile" şi despre dosare care i-ar putea "linişti" pe judecătorii ostili.

"În citaţia primită nu sunt descrise faptele la care se referă acuzele. Deci până nu văd despre ce e vorba, nu pot spune nimic. Pot spune doar că mi-am exercitat mereu activitatea cu bună credinţă şi am avut până acum o carieră profesională ireproşabilă. Am fost şef de promoţie la Facultatea de Drept, am fost singurul din anul meu care am luat din prima încercare examenul de intrare în magistratură, am avut calificativul mereu foarte bine. După ce vedem acuzaţiile, revin cu un update", a mai spus procurorul.

Pro şi contra

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, în ultimii ani, mai mulţi magistraţi din instanţele şi parchetele bihorene au făcut obiectul unor dosare instrumentate de procurorii anticorupţie, multe dintre ele închise prin clasări ale structurii centrale sau prin achitări în instanţe, motiv pentru care împricinaţii au acuzat abuzuri ale DNA sau chiar acţiuni de poliţie politică, pentru care ar trebui sancţionaţi. 

De altfel, până joi seară, Curtea de Apel Oradea a fost şi singura instanţă din ţară care a votat pentru menţinerea Secţiei Speciale, pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, în contextul în care, la cererea noului ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu, adunările generale ale magistraţilor din toată ţara au fost chemate să se pronunțe pentru sau împotriva desfiinţării Secţiei de anchetare a magistraţilor. 

În schimb, magistraţii de la Judecătoria Oradea, respectiv Parchetele de pe lângă Tribunalul Bihor şi Judecătoria Oradea s-ar fi pronunţat, în majoritate, pentru desfiinţarea Secţiei Speciale, văzută de majoritatea magistraţilor ca un posibil instrument politic de frângere a independenţei justiţiei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Nu-i bai...
Vine PNL-u si iar puteti intra in cine vreti, cum vreti...va fi iar puterea procurorului...cam ca a lui Dumnezeu. Cineva incomod..? Pune un de procuror pe el...adica un Dumnezeu. Asa era si in vremea lui basescu..cu b mic, da. Ministrul cheama magistratii sa-i intrebe saca vor sectie de anchetare a...lor :))). Ca si cum ai intreba un politist corupt daca vrea desfiintarea DGA. Deci da, vom ajunge iar sa avem grija ce vorbim cu iubitele la telefon, ca nu cumva vreun jegos de procuror gen Ardelean sa interpreteze si sa te trezesti ca esti pus sub invinuire...asta asa ca ti-ai facut treaba poate odata cand nu trebuia, cu cine nu trebuia...te executa ei...tara pwlii, traiasca PNL-PD si serviciile secrete. Deja Iohanis a zis ca trebuie marit bugetul serviciilor...:)) suntem pe drumul cel bun.
Postat 30 Noiembrie 2019, 11:37 de DanD
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON