URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Aprilie 2020, 21:45

Fonduri europene, în lupta cu COVID-19: Ministrul Marcel Boloş anunţă un bonus lunar de 2.500 lei pentru cadrele medicale şi 350 milioane euro pentru echipamente (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministerul orădean al Fondurilor Europene, Marcel Boloş, a anunţat, luni seara, după şedinţa de Guvern, că din fonduri europene în valoare totală de 810 milioane euro vor fi asigurate mai multe măsuri de sprijin în lupta cu coronavirusul.

Una dintre ele este aceea că medicii, asistenţii şi paramedicii care au de-a face cu bolnavi de coronavirus vor primi un bonus lunar de 2.500 lei. De asemenea, spitalele şi autorităţile locale îşi vor putea deconta cheltuieli cu echipamentele medicale, suma alocată fiind de 350 milioane euro.

Echipamente medicale de 350 milioane euro

"Guvernul României a aprobat în această şedinţă un pachet de 5 măsuri care urmează a fi decontate din fonduri europene. Prima şi cea mai aşteptată măsură pentru domeniul sănătăţii publice este cea legată de echipamentele medicale şi echipamentele de protecţie medicală. Vor fi decontate cheltuieli în limita a 350 milioane euro. Fac un apel pe această cale către unităţile sanitare şi către autorităţile publice locale să achiziţioneze aceste echipamente necesare pentru că procesul de decontare a fondurilor urmează să se deruleze conform procedurilor europene. Îi asigur că vom face tot ce este necesar pentru ca aceste echipamente medicale să se deconteze şi să poată să fie banii rambursaţi către autorităţile locale şi unităţile sanitare", a anunţat ministrul.

Marcel Boloş a anunţat că Guvernul României a aprobat inclusiv achiziţionarea de spitale modulare şi containere de logistică medicală, urmând să fie reglementat cine va fi administratorul acestora pentru operaţionalizarea lor. "E o veste bună", a adăugat acesta.

Stimulent de risc: 2.500 lei pe lună

Cea de-a doua măsură luată este aprobarea unui "stimulent de risc" de risc pentru personalul medical implicat direct în tratarea bolnavilor de coronavirus.

"Este vorba de un număr estimat de 75.000 de cadre medicale, cu o valoare lunară a acestui stimulent de 2.500 lei. Suma nu este supusă contribuţiilor sociale. Singura regulă fiscală aplicabilă este cea referitoare la impozitul pe venit, adică 10% din cei 2.500 lei se reţine, netul urmând să fie virat personalului medical", a explicat Marcel Boloş.

El a menţionat că măsura "nu se referă doar la medici, ci şi la asistenţii medicali, partea de personal care deserveşte ambulanţele, la partea de personal paramedical". "Guvernul României s-a gândit la toate cadrele medicale care în această perioadă sunt implicate în tratamentul, diagnosticarea şi evaluarea pacienţilor cu coronaviurs", a precizat ministrul orădean.

Măsuri similare au fost luate în Ungaria, Germania, Bulgaria şi Italia.

Bani pentru şomajul tehnic

O altă măsură asigurată din fonduri europene va fi plata unor asistenţi sociali pentru a ajuta bătrânii care sunt nevoiţi să rămână acasă în această perioadă. Boloş a vorbit despre 1.000 de asistenţi sociali şi comunitari care vor oferi servicii de sprijin la domiciliu pentru circa 100.000 de persoane vârstnice. "Sper ca în foarte scurt timp să lansăm acest apel de proiecte şi asistenţii sociali să poată presta servcii sociale pentru persoane vârstnice", a afirmat Marcel Boloş, adăugând că la dispoziţia beneficiarilor, adică a vârstnicilor, va fi pus un număr gratuit, de tip Tel Verde.

În aceeaşi intervenţie, ministrul Fondurilor Europene a precizat că o parte din banii necesari pentru plata şomajului tehnic în România va fi decontat din fonduri comunitare, suma alocată fiind de 300 milioane euro. Suma s-ar putea majora.

În fine, din fonduri europene vor fi cumpărate şi distribuite 170.000 de pachete cu produse de igienă corporală către "cei care se află azi în carantină, copiii de la casele de copii şi persoanele vârstnice care se află în casele de copii".

Cele 5 măsuri pe care Guvernul României le-a aprobat însumează 810 milioane euro asiguraţi din fonduri europene, adică 3,9 miliarde lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Felicitări, respect dl Marcel Boloş!
Cu siguranță unul dintre cei mai capabili, activ și implicat ministru din cabinetul Orban. Un om care alături de domnul Ilie Bolojan completează tabloul oamenilor care au demonstrat ca in Romania se poate.Felicitări , putere de muncă si mult succes pe mai departe.
Postat 06 Aprilie 2020, 22:42 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON