URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Când s-a anunțat că viitoarea sală de sport va avea numai 5.500 de locuri, mulți orădeni s-au supărat că iar ne-a luat Clujul fața, cu sala lor de 10.000 de locuri. La fel a fost și cu stadionul: de ce o echipă atât de prestigioasă ca FC Bihor să-și etaleze talentul în fața a doar 16.000 de spectatori?
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urma validării alegerilor parlamentare, mandatul Guvernului în funcție încetează și este nevoie de învestirea unui nou Guvern. Președintele României desemnează un candidat la funcția de prim-ministru în urma consultărilor cu partidele politice reprezentate în Parlament. Nu este obligatoriu ca acest candidat să provină de la partidul cu cele mai multe mandate în Parlament, desemnarea lui fiind atribuția exclusivă a Președintelui.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
30 Septembrie 2015, 16:29

Folk, blues & fado: Orădenii sunt invitaţi la concertele date de Alexandru Andrieş şi Ricardo Caria

Folk, blues & fado: Orădenii sunt invitaţi la concertele date de Alexandru Andrieş şi Ricardo Caria AUTUMNALE. Până de curând nu aveau nimic în comun, dar acest lucru e pe cale să se schimbe. Alexandru Andrieş şi Ricardo Caria devin artiştii care diversifică oferta muzicală a lunii octombrie în Oradea, cu concertele pe care le vor susţine, la distanţă de cinci zile, pe aceeaşi scenă, a Casei de Cultură a Sindicatelor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Deşi nu atât de populari precum Horia Brenciu ori Loredana Groza, care urmează să concerteze în cadrul Toamnei Orădene, alţi doi artişti atrag atenţia publicului de la noi prin diversitatea şi originalitatea repertoriului.

Primul e cântăreţul şi poetul Alexandru Andrieş, care va aduce la Oradea "muzică de divorţ", iar cel de-al doilea un portughez, Ricardo Caria, interpret al ritmurilor senzuale şi nostalgice ale celebrului fado.

Divorţ muzical

Pe 1 octombrie, Casa de Cultură a Sindicatelor va găzdui concertul "Muzică de divorţ" al cunoscutului Alexandru Andrieş, care va presta la Oradea alături de alţi trei artişti: Ioana Mîntulescu, Sorin Romanescu şi Berti Barbera. Nume consacrat în lumea muzicii folk, blues şi jazz din România, în cei 40 de ani de la debut Andrieş a susţinut mai bine de 3.000 de spectacole, fidelizându-şi fanii care i-au urmărit cariera ce cuprinde nu mai puţin de 40 de materiale discografice.

Tot Andrieş a semnat coloana sonoră a filmului "Nunta mută", regizat de Horaţiu Mălăele, şi a colaborat, de-a lungul timpului, cu alţi confraţi de primă mână, precum Mircea Baniciu, Nicu Alifantis, Aura Urziceanu şi Valeriu Sterian. Câteva dintre cele mai cunoscute piese ale sale sunt "Cea mai frumoasă zi", "Ce să fac dacă-mi placi" şi "Şefu’". În timp ce îşi construia cariera muzicală, poetul şi interpretul a profesat şi ca arhitect, fiind conferenţiar la Institutul de Arhitectură "Ion Mincu" din Bucureşti. La Oradea va ajunge, după mai mulţi ani, pe 1 octombrie, când publicul îl va putea reîntâlni de la ora 19.30, un bilet costând 30 de lei.

Muzica mării

Cinci zile mai târziu, pe aceeaşi scenă a CCS va urca portughezul Ricardo Caria cu un "concert extraordinar de fado", după cum l-au anunţat organizatorii. Aflat în turneu prin România, Ricardo Caria şi-a propus să promoveze şi în Oradea muzica tradiţională fado, caracterizată prin ritmuri senzuale, cântate cel mai adesea la o chitară specială, cu 12 corzi.

Apărut la începutul secolului XIX în Lisabona, fadoul (în traducere "destin", "soartă") era la începuturi o oglindă a multiculturalităţii din Portugalia, unde corăbiile se întorceau cu diverse influenţe din Africa, Asia şi cele două Americi. De cele mai multe ori, melodiile fado sunt melancolice şi triste, vorbind despre viaţa pe mare, despre dragoste şi despre sărăcie. Cu timpul, fadoul a câştigat tot mai multă popularitate, fiind făcut celebru în întreaga lume de interpreţi de talie mondială precum Amalia Rodrigues, Carlos do Como şi Ana Moura.

Experienţă lusitană

Orădenii vor putea descoperi pe viu fadoul în interpretarea lui Ricardo Caria pe 6 octombrie, de la ora 19. Stabilit în urmă cu câţiva ani în România, artistul portughez îşi propune să cucerească spectatorii, alături de trupa sa, cu melodii editate pe un album intitulat "Alma no Fado" (Suflet în Fado), lansat chiar anul acesta.

Organizatorii au anunţat că spectacolul va fi prezentat într-un decor specific portughez, menit să ajute la crearea unei adevărate experienţe lusitane, completat cu momente de dans contemporan. Biletele care au preţ unic, de 60 de lei, dublu faţă de cel pentru concertul lui Andrieş, au fost puse în vânzare atât la Casa de Cultură a Sindicatelor, cât şi în magazinele Inmedio şi pe bilete.ro.

Două concerte, aşadar, pentru orădenii sătui de aceleaşi hituri răs-difuzate la radio şi care, la început de toamnă, se pot primeni muzical. Ori cu folk, ori cu fado, dar de ce nu cu amândouă?...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON