URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 18 IANUARIE 2022
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Elevii au decis să poarte haine negre la şcoală. Nu, nu a murit vreun profesor, nici programa veche nu a sucombat. E jale mare pentru că Guvernul a decis ca pragul celor care iau burse să crească de la media 8,50 la 9,50. Oricum, spune ministrul Sorin Cîmpeanu, un sfert dintre elevi vor rămâne bursieri, în contextul în care jumătate sunt analfabeţi funcţional.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Deşi practic meseria asta de trei decenii, azi, mâine, nu încetează să mă minuneze un fenomen permanent manifest în politica românească: modul în care se autodevorează coaliţiile de partide ajunse la guvernare, făcându-se cioburi înainte de-a apuca să furnizeze ceva substanţial naivilor de electori. A fost boala CDR-ului, a fost a USL-ului, este a guvernării de azi şi va fi, probabil, şi a celei de mâine...
Zic şi eu
Adrian Cris
În timp ce românii "se râd" că ar merita o zi liberă ca să dezbată cazul Djokovic, chestiunea energiei ticăie ca o bombă, atât de eficientă încât poate tranşa noul război rece dintre fosta URSS şi NATO, la doi paşi de noi. Acribia şi competenţa cu care "analizăm" situaţia de la antipozi nu ne scuteşte, însă, de facturi la gaz şi electricitate, pentru a căror rezolvare, ce să vezi, nu avem nici minuţie, nici pricepere.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Spitalele Judeţean şi Municipal din Oradea fuzionează, în scopul oferirii unor servicii medicale mai bune şi folosirii mai eficiente a fondurilor publice. Cum vi se pare decizia?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din perspectivă juridică, data de 1 ianuarie 2022 ar fi trebuit să fie data de la care dosarul electronic naţional să fi fost operabil la toate instanţele din ţară. Din păcate, însă, acest lucru nu s-a întâmplat şi nici nu se mai discută nimic legat de acest proiect...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Refluxul gastroesofagian constă în reîntoarcerea conţinutului gastric sau duodenal în esofag şi reprezintă, probabil, cea mai frecventă afecţiune digestivă. Cauza cea mai importantă este insuficienta contracţie a sfincterului esofagian inferior (un "inel" muscular care închide esofagul inferior, nepermiţând alimentelor în curs de prelucrare din stomac să ajungă în esofag şi chiar în cavitatea bucală).
17 Septembrie 2021, 11:15

Folclor de Bihor: PSD şi UDMR îi reproşează lui Bolojan desfiinţarea Ansamblului Crişana, şeful CJ le răspunde că nu au "dreptul moral" să "moară pe altarul culturii" (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un nou episod în scandalul desfiinţării Ansamblului Artistic Profesionist Crişana din subordinea Teatrului Regina Maria şi înlocuirea acestuia cu unul nou, în subordinea Centrului de Cultură al judeţului Bihor, s-a derulat joi în şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean. 

Cu voturile PNL-iştilor, a fost aprobat un proiect prin care Centrul de Cultură Bihor este mandatat să aleagă printr-o procedură de licitaţie / selecţie ansamblul care va primi bani publici, 1,2 milioane de lei pe an, pentru a păstra viu, prin concerte şi spectacole de dans, folclorul bihorean. Tema a stârnit dezbateri în plenul CJ Bihor, iar după ce a primit o serie de reproşuri, Ilie Bolojan le-a spus aleşilor PSD şi UDMR că nu au "dreptul moral" să "moară pe altarul culturii". 

Ansamblu la licitaţie

Discuţiile în contradictoriu s-au desfăşurat înaintea voturilor pe tema respingerii plângerilor prealabile înaintate de mai mulţi membri ai Ansamblului Artistic Profesionist Crişana împotriva hotărârii 158/2021 (de desfiinţare, de la 1 septembrie, a ansamblului), respectiv pe tema "achiziţionării de servicii culturale folclorice de la un ansamblu folcloric". 

Proiectul din urmă a fost propus de executivul CJ Bihor după ce, în două rânduri, opoziţia formată din PSD şi UDMR a respins proiectul de înfiinţare a unui ansamblu folcloric, care să-l înlocuiască pe cel vechi, în subordinea Centrului de Cultură Bihor (CCB).

Acum, CCB va selecta, în funcţie de o serie de criterii, un ansamblu care să promoveze în continuare folclorul local, prin port, dansuri şi cântece. Ambele proiecte au trecut doar cu voturile PNL-iştilor, PSD-iştii şi UDMR-iştii arătându-se împotriva lor. 

"N-au dansat cum le-a fluierat"

În discursul său, liderul de grup al UDMR, Borsi Imre Loránt, a dat de înţeles că Ansamblul Crişana n-a fost pe placul lui Bolojan şi a afirmat că speră că angajaţii vor câştiga procesele împotriva Consiliului Judeţean şi Teatrului Regina Maria. 

"În limba maghiară există un proverb care sună aşa: <Dansează cum li se fluieră>. La început nu am înţeles cu ce a greşit Ansamblul Crişana, astfel încât a trebuit desfiinţat. Acum am înţeles că greşeala ansamblului a fost că nu a dansat cum a fluierat domnul Bolojan. Eu am încredere în adevărul acestui ansamblu. Sper că şi în instanţă vor considera la fel. Grupul UDMR va vota împotriva acestui proiect (n.r. – referindu-se la proiectul de respingere a plângerilor prealabile)", a spus Borsi. 

Şi Felix Cozma, liderul grupului PSD, a luat cuvântul, însă înaintea votului pentru achiziţia de servicii folclorice. El a atras atenţia asupra faptului că CJ Bihor se va afla într-o situaţie incomodă dacă membrii ansamblului desfiinţat vor obţine în instanţă anularea hotărârii şi, în acelaşi timp, Centrul de cultură va fi licitat deja servicii folclorice de la un alt ansamblu. 

În concedii medicale

Drept răspuns, Ilie Bolojan a spus că nu cunoaşte stadiul tuturor proceselor declanşate împotriva CJ Bihor, însă "cea mai proastă logică este să nu facem nimic".

Apoi, preşedintele CJ a comentat ironic despre faptul că mulți dintre foştii angajaţi ai ansamblului Crişana au intrat în concediu medical chiar înainte de desfiinţare: "Ştiu că o parte (n.r. – dintre foştii membri ai ansamblului Crişana) ne-au dat în judecată. Ştiu cu siguranţă că subit toată lumea s-a îmbolnăvit, deşi nunţile şi evenimentele private funcţionează bine-mersi. Probabil că pe perioada concediilor mai există şi etape mai bune, în care oamenii mai pot să îşi desfăşoare activităţi private...". 

Apoi, Bolojan le-a amintit membrilor PSD şi UDMR că nu au votat, în două şedinţe diferite, proiectul de înfiinţare a unui ansamblu folcloric în subordinea Centrului de Cultură. Totodată, a spus că şi noua formulă, de a contracta serviciile folclorice la licitaţie, are avantajele ei, între care faptul că bugetul va fi mai mic cu 30% şi că ansamblurile folclorice private vor avea şansa să arate ce pot la o asemenea selecţie. 

În context, el a amintit că, în ceea ce priveşte Ansamblul Artistic Profesionist Crişana, "volumul de prestaţii, numărul de evenimente, veniturile realizate - toţi indicatorii sunt foarte slabi". 

"Nu aveţi dreptul moral"

Iritat de comentariile liderilor UDMR şi PSD, Ilie Bolojan a răspuns criticând cele două partide că au cheltuit "bani cu nemiluita" când erau la conducerea Consiliului Judeţean şi că şi-au pus "clientela de partid" în tot felul de posturi, așadar nu pot să adopte un aer de superioritate morală. 

"Ascultând şi intervenţia anterioară, legat de fluierat (n.r. – remarcile făcute de consilierul Borsi), eu resping astfel de abordări pentru că după ce formaţiunile pe care le reprezentanţi, cu tot respectul, au populat toate instituţiile (n.r. – din subordinea CJ Bihor) cu toată clientela de partid, care nu făcea nimic, s-a dovedit că, după ce s-au redus posturile, instituţiile funcţionează bine-mersi. Dacă nu aţi fi fost în această situaţie, aţi fi avut justificarea morală să muriţi pe altarul culturii. Dar având în vedere cum aţi gestionat aceste activităţi, nu aveţi dreptul moral să veniţi cu nişte sentinţe de genul acesta şi cu nişte intervenţii care sunt la limită. Mie nu mi-a prestat Ansamblul Crişana niciun fel de activitate, nu i-am invitat la nicio şedinţă de partid. Să fie foarte clar!", a spus Bolojan, fără însă a menţiona dacă și cărui partid i-ar fi cântat folcloriştii...

Urmăreşte schimbul de replici, începând cu minutul 7 al înregistrării!

UPDATE: 

Judecătorii Tribunalului Bihor au dat, vineri, 17 septembrie, o sentinţă importantă în procesul deschis de mai mulţi folclorişti împotriva deciziei de desfiinţare a Ansamblului Artistic Profesionist Crişana din subordinea Teatrului Regina Maria.

Concret, Tribunalul a admis cererea nemulţumiţilor, decizând chiar suspendarea punerii în practică a hotărârii de CJ privind desfiinţarea până la finalizarea procesului. 

Citeşte detalii, în materialul: Învârtita! Tribunalul Bihor a suspendat hotărârea de desfiinţare a Ansamblului Crişana 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Orice oraș, zonă sau regiune din lume, se dezvoltă durabil dacă susține necondiționat cultura, arta și spiritualitatea locului.
În România nu se înțeleg lucruri elementare. Că fuziunile administrative ale instituțiilor de cultură înseamnă austeritate și că intervențiile în desființarea unora, oentru a crea altele, țin de sărăcie. Nu numai bugetară cât mai ales din cea de idei. Pe de altă parte, "durabilitatea" în orice sens socio-economic, ține de două criterii esențiale. Unul este cel al timpului cât mai îndelungat în care se vizează o componentă de definire a dezvoltării (durabile), iar cel de-al doilea este legat de resursele cât mai reduse ce se alocă pentru scopul propus și obiectivele vizate. În cazul abordărilor lui Bolojan se vede clarcă interesul ține strict de reducerea unor costuri. Or, asta înseamnă o gândire pe termen scurt, nu lung cum se definește durabilitatea. Dar mai înseamnă ceva, foarte grav de altfel. Faptul că la nivelul CJ Bihor există o abordare limitată, ceea ce înseamnă un nivel redus de inteligență, ca "orizont" pe termen mediu și lung. Oradea a fost "mica Vienă" cândva. De peste 12 ani încoace însă, se produc lucruri care ne apropie de conceptul unui "mare Birtin".
Postat 17 Septembrie 2021, 12:21 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.3296 RON
  • 1 EUR = 4.944 RON
  • 1 HUF = 0.0139 RON