URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Septembrie 2021, 12:10

Judeţul cumpără servicii folclorice. Ce variantă a găsit Bolojan după ce opoziţia a blocat înfiinţarea ansamblului "Ţara Crişurilor" 

După ce opoziţia formată din PSD şi UDMR a blocat în două rânduri înfiinţarea unui ansamblu cu numele "Ţara Crişurilor", executivul condus de Ilie Bolojan propune ca Centrul de Cultură al judeţului Bihor să achiziţioneze, la licitaţie, servicii folclorice de la un ansamblu privat.

Pe lângă opoziţie... 

"În două şedinţe, după ce s-a desfiinţat Ansamblul Crişana, am încercat în oglindă să înfiinţăm posturi, dar cu durată determinată, la Centrul Cultural al judeţului Bihor (n.r. – tentative eşuate fiindcă nu au întrunit două treimi din voturi în CJ). Este nevoie de servicii folclorice în Bihor, prin urmare am luat decizia să externalizăm aceste servicii. Conducerea Centrului de Cultură ar urma să primească mandat să deruleze o licitaţie în care să selecteze un ansamblu folcloric care să ofere servicii folclorice", a spus preşedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, marţi, într-o conferinţă de presă.

Un proiect în acest sens - intitulat "Proiect de hotărâre privind mandatarea Centrului de Cultură al judeţului Bihor cu încheierea unui contract de prestări servicii în vederea achiziţionării de servicii culturale folclorice de la un ansamblu folcloric" - va fi pus pe masa consilierilor judeţeni în şedinţa ordinară de joi (16 septembrie). 

Diferenţa este că proiectul acesta are nevoie doar de 18 voturi pentru a fi aprobat, în timp ce cel de înfiinţare a ansamblului "Ţara Crişurilor" a avut nevoie de 24, adică de două treimi, pe care PNL-iştii singuri nu le întrunesc. Prin această stratagemă, Bolojan va evita blocajul în demersul de păstrare, cu costuri mai mici, a tradiţiilor folclorice bihorene. 

Cu bani mai puţini 

Ilie Bolojan a subliniat că în procedura de externalizare vor fi impuse o serie de condiţii ansamblurilor participante, care vor trebui să aibă atât interpreţi, cât şi dansatori, și va exista un nivel maxim al alocărilor financiare. "Bugetul de salarii al Ansamblului Crişana a fost anul trecut de 2,8 milioane lei. Doar salarii! Anul acesta, după anumite reduceri, bugetul a fost de 1,69 milioane lei. Din a doua sumă, am calculat un procent maxim de 70%. Deci putem plăti maxim 20.000 euro pe lună", a explicat şeful CJ. 

Cea de-a doua condiţie pe care o va impune Centrul de Cultură este aceea ca ansamblul să dea două reprezentaţii pe săptămână, una în zilele lucrătoare şi una în weekend, în Oradea sau în Bihor. "Se vor impune anumite standarde de calitate de către specialiştii de la Centrul de Cultură. Astfel, cu bani mai puţini, publicul bihorean va primi mai multe spectacole decât până acum (n.r. – cu referire la lipsa de activitate a desfiinţatului Ansamblu Artistic Profesionist Crişana)", a spus Bolojan. 

"Sper să câştige"

Întrebat dacă la procedura de selecţie vor putea participa şi folcloriştii fostului ansamblu din subordinea Teatrului, dacă îşi înfiinţează un ansamblu privat, Bolojan a spus că sunt liberi să o facă. "Pot să vină fără probleme şi sper să câştige", a adăugat şeful CJ. 

Ansamblul ar putea să dea reprezentanţii pentru publicul bihorean din luna decembrie a acestui an, de Ziua Naţională a României. "Dacă acest lucru (n.r. – delegarea de servicii culturale) va funcţiona, poate este o idee bună să facem şi alte externalizări către artiştii din privat", a spus preşedintele CJ, fără a intra în detalii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
În loc să rezolve amiabil și corect situația ansamblului ...
... Bolojan îi exclude cu totul pe folcloriștii bihoreni, angajând la prețul pieței nuntași din județe învecinate.
Postat 15 Septembrie 2021, 18:36 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON