URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 05 OCTOMBRIE 2022
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Trei elevi au venit mangă la ore într-o școală din Hidișelul de Sus. Pentru că, deh, ca omul beat, s-au apucat să facă scandal, a fost nevoie de intervenția Poliției. Unul dintre bețalăi, probabil mai nervos, nu l-a ascultat pe polițist și de aici circul a degenerat. Junele a fost încătușat pentru a putea fi scos din școală, iar apoi lucrurile au luat o turnură halucinantă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
În prima zi a acestei luni s-a împlinit o jumătate de an de când, pe 1 aprilie, conducerea mega-Spitalului Județean era preluată, pe firmă de management, de dr. Gheorghe Carp, care renunța la tihnitul mandat de senator. O parte a bihorenilor care depind de serviciile acestuia (spitalizări, dar și internări de zi, consultații, investigații de laborator) se întreabă, legitim, ce s-a schimbat de atunci...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că ar fi oportună introducerea autobuzelor școlare pentru scăderea aglomerației din centrul Oradiei?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută, Înalta Curte de Casație și Justiție a dat publicității o decizie pronunțată în martie 2022, prin care s-a stabilit definitiv că autoritățile locale nu pot condiționa eliberarea unei autorizații de construcție de donarea unei suprafețe de teren. Soluţia este extrem de importantă, deoarece există o practică de mulţi ani la nivelul autorităţilor locale (inclusiv în Oradea) prin care cetăţenilor li se solicită donarea unei suprafeţe de teren către unitatea administrativ teritorială respectivă pentru a le fi eliberată autorizaţia de construcţie.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Tratamentul diabetului zaharat vizează normalizarea glicemiei. Bolnavul trebuie să ştie şi să fie convins de importanţa respectării dietei şi a tratamentului, fiind de asemenea instruit să îşi controleze singur glicemia şi glicozuria (cantitatea de glucoză din urină).
23 August 2021, 17:43

Eșec cu repetiție: PSD și UDMR i-au „trântit” lui Bolojan și a doua oară propunerile de înființare a Ansamblului Țara Crișurilor și de vânzare a vilei foștilor prim-secretari

Eșec cu repetiție: PSD și UDMR i-au „trântit” lui Bolojan și a doua oară propunerile de înființare a Ansamblului Țara Crișurilor și de vânzare a vilei foștilor prim-secretari (foto: arhivă)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Președintele Consiliului Județean, Ilie Bolojan, i-a invitat degeaba pe reprezentanții UDMR și PSD să voteze „nu în cheie politică”, ci „în cheia responsabilității” propunerea sa de înființare a Ansamblului Artistic Țara Crișurilor în cadrul Centrului Cultural Bihor, în locul Ansamblului Artistic Profesionist Crișana, desființat la începutul lunii prin voturile liberalilor. Liderii opoziției i-au replicat să ceară revocarea hotărârii de desființare, așa că tăciunele încins e din nou în mâna lui Bolojan. La fel, cei 11 consilieri PSD și UDMR s-au opus și vânzării vilei foștilor prim-secretari comuniști din Parcul Brătianu.

Să se desfiinţeze desfiinţarea!

După 18 zile de la primele sale înfrângeri la vot, consemnate pe 5 august, Bolojan a mai încasat două, pe exact aceleaşi teme, în şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean, desfăşurată luni. 

La începutul lunii propunerea sa de desfiinţare a Ansamblului Artistic Profesionist Crişana din structura organizatorică a Teatrului Regina Maria a fost adoptată exclusiv cu voturile consilierilor PNL.

Însă cea de înfiinţare în loc a ansamblului "Ţara Crişurilor", cu un număr de posturi similare, dar cu contracte pe perioadă determinată, în structura Centrului Cultural Bihor (instituţie creată în toamna anului trecut prin fuziunea Şcolii Populare de Arte Francisc Hubic cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale) nu a întrunit majoritatea de două treimi necesară datorită opoziţiei celor 12 consilieri PSD şi UDMR. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi luni, 23 august.

Încă de la începutul reuniunii, liderul grupului PSD, Felix Cozma, i-a cerut lui Bolojan să pună pe ordinea de zi un alt proiect, pentru revocarea hotărârii prin care pe 5 august a fost desfiinţat Ansamblul Crişana, ceea ce Bolojan nu a făcut şi nici nu putea face din simplul motiv că nici Cozma şi nici alţi consilieri nu înregistraseră un proiect de hotărâre în acest scop.

"Grupul PSD nu va vota (n.r. – înfiinţarea noului ansamblu, în cadrul Centrului Cultural Bihor) nici de data asta!", a avertizat Cozma. "Această desfiinţare (n.r. – a vechiului ansamblu) trebuie să v-o asumaţi şi să găsiţi varianta pentru persoanele (n.r. – angajaţii de la Crişana) care acum sunt în aer, dar şi pentru că aţi lăsat o palmă pe obrazul culturii bihorene", a continuat PSD-istul, reproşându-i lui Bolojan că hotărârea adoptată în 5 august nu ar fi fost legală.

Nicio ilegalitate

Preşedintele CJ Bihor a afirmat că toate hotărârile de restructurare a instituţiilor subordonate au fost luate legal, ca dovadă fiind inclusiv faptul că toate procesele intentate de foşti angajaţi nemulţumiţi care s-au încheiat până acum au dat câştig de cauză Consiliului Judeţean.

Bolojan a reluat argumentaţiile expuse şi în trecut, privind motivele pentru care a reorganizat instituţiile de cultură, amintind că nu le-a tăiat bugetele, ci au fost reduse doar posturile excedentare, iar banii economisiţi au fost alocaţi tot pentru cultură, dorind însă eficientizarea activităţii instituţiilor, prin creşterea adresabilităţii acestora.

El a adresat consilierilor şi un apel "să nu trateze într-o cheie politică, ci într-o cheie de responsabilitate" chestiunea reorganizării instituţiilor de cultură.

În polemică a intrat, de partea colegului de la PSD, şi liderul grupului UDMR, Borsi Lorant, care a reiterat că partidul său "nu susţine reorganizarea niciunei instituţii de cultură" şi s-a arătat mirat că "nici nu ştiu de ce a dorit conducerea Consiliului Judeţean să desfiinţeze Ansamblul Crişana ştiind că nu are majoritate pentru înfiinţarea Ansamblului Ţara Crişurilor".

Borsi a continuat, afirmând că "dacă soarta acestor oameni (n.r. – angajaţii de la Crişana) este importantă", Bolojan ar trebui să iniţieze revocarea hotărârii adoptate în 5 august pentru desfiinţarea vechiului ansamblu "în şedinţa de astăzi sau în cea viitoare".

În final, rezultatul votului a fost aproape acelaşi ca la începutul lunii: doar cei 23 consilieri PNL au votat pentru înfiinţarea noului ansamblu, iar liderii grupurilor PSD şi UDMR au anunţat că membrii acestora votează împotrivă.

Ciudat este faptul că membrii celor două grupuri practic nu au votat în persoană, dar şi acela că unul dintre consilierii PSD, Ioana Florentina Bara, votase pentru înfiinţarea noului ansamblu, cu doar 30 de minute înainte, în comisia pentru cultură a CJ Bihor. Între timp, însă, probabil a fost "disciplinată" de şefii politici.

Nefolosită şi nefolosibilă

Acelaşi deznodământ s-a repetat, luni, şi la reluarea proiectului de hotărâre iniţiat de preşedintele CJ Bihor pentru vânzarea vilei foştilor prim-secretari PCR din Parcul Brătianu nr. 8.

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, imobilul folosit în ultimii ani de fosta Direcţie pentru Dezvoltare şi Implementare Proiecte a CJ Bihor (desfiinţată din lipsă de activitate şi cu atribuţiile preluate de Direcţia Tehnică) este gol, iar clădirea a fost evaluată la 2,98 milioane lei în vederea scoaterii la licitaţie, astfel încât din banii obţinuţi CJ Bihor să cofinanţeze reabilitarea fostei Policlinici Mari din strada Republicii ca viitor sediu al instituţiei.

La fel ca pe 5 august, consilierii PSD şi UDMR s-au opus vânzării, singura diferenţă fiind că de data asta nu s-au mai obosit să spună ce argumente au.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Absolut corectă abordarea.
În locul hotărârii de desființare trebuia una de transferare a ansamblului, în cadrul centrului vizat. Doar un habarnist precum Bolojan e în stare să dărâme ceva, ca abia apoi să priceapă că trebuie construit același lucru, pe alt amplasament. Cu vila de protocol același lucru. Trebuie să ai mintea dusă cu totul ca să vrei vânzarea unui imobil degradat la preț de palat. Normal că opoziția nici nu trebuia să-și justifice refuzul. În schimb, cabana de la Vadu Crișului dispune de finanțare pentru totala reabilitare, după care se va vinde la prețul simbolic de inventar, vreunui sponsor de-a lui Bolojan.
Postat 24 August 2021, 09:27 de KP
Nu stie taranul la ce-i bun sofranul
,,[...]banii economisiţi au fost alocaţi tot pentru cultură, dorind însă eficientizarea activităţii instituţiilor, prin creşterea adresabilităţii acestora." Cu lozinca asta a ramas in cap birtinezul, vajnicul utecist de odinioara: cincinalu-n patru ani si jumatate. Ce nu stie/pricepe e ca la cultura nu-i cu plan, nu merge precum la prelucrari prin aschiere!
Postat 23 August 2021, 18:53 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 5.013 RON
  • 1 EUR = 4.9471 RON
  • 1 HUF = 0.0119 RON