URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 August 2021, 17:43

Eșec cu repetiție: PSD și UDMR i-au „trântit” lui Bolojan și a doua oară propunerile de înființare a Ansamblului Țara Crișurilor și de vânzare a vilei foștilor prim-secretari

Eșec cu repetiție: PSD și UDMR i-au „trântit” lui Bolojan și a doua oară propunerile de înființare a Ansamblului Țara Crișurilor și de vânzare a vilei foștilor prim-secretari (foto: arhivă)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Președintele Consiliului Județean, Ilie Bolojan, i-a invitat degeaba pe reprezentanții UDMR și PSD să voteze „nu în cheie politică”, ci „în cheia responsabilității” propunerea sa de înființare a Ansamblului Artistic Țara Crișurilor în cadrul Centrului Cultural Bihor, în locul Ansamblului Artistic Profesionist Crișana, desființat la începutul lunii prin voturile liberalilor. Liderii opoziției i-au replicat să ceară revocarea hotărârii de desființare, așa că tăciunele încins e din nou în mâna lui Bolojan. La fel, cei 11 consilieri PSD și UDMR s-au opus și vânzării vilei foștilor prim-secretari comuniști din Parcul Brătianu.

Să se desfiinţeze desfiinţarea!

După 18 zile de la primele sale înfrângeri la vot, consemnate pe 5 august, Bolojan a mai încasat două, pe exact aceleaşi teme, în şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean, desfăşurată luni. 

La începutul lunii propunerea sa de desfiinţare a Ansamblului Artistic Profesionist Crişana din structura organizatorică a Teatrului Regina Maria a fost adoptată exclusiv cu voturile consilierilor PNL.

Însă cea de înfiinţare în loc a ansamblului "Ţara Crişurilor", cu un număr de posturi similare, dar cu contracte pe perioadă determinată, în structura Centrului Cultural Bihor (instituţie creată în toamna anului trecut prin fuziunea Şcolii Populare de Arte Francisc Hubic cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale) nu a întrunit majoritatea de două treimi necesară datorită opoziţiei celor 12 consilieri PSD şi UDMR. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi luni, 23 august.

Încă de la începutul reuniunii, liderul grupului PSD, Felix Cozma, i-a cerut lui Bolojan să pună pe ordinea de zi un alt proiect, pentru revocarea hotărârii prin care pe 5 august a fost desfiinţat Ansamblul Crişana, ceea ce Bolojan nu a făcut şi nici nu putea face din simplul motiv că nici Cozma şi nici alţi consilieri nu înregistraseră un proiect de hotărâre în acest scop.

"Grupul PSD nu va vota (n.r. – înfiinţarea noului ansamblu, în cadrul Centrului Cultural Bihor) nici de data asta!", a avertizat Cozma. "Această desfiinţare (n.r. – a vechiului ansamblu) trebuie să v-o asumaţi şi să găsiţi varianta pentru persoanele (n.r. – angajaţii de la Crişana) care acum sunt în aer, dar şi pentru că aţi lăsat o palmă pe obrazul culturii bihorene", a continuat PSD-istul, reproşându-i lui Bolojan că hotărârea adoptată în 5 august nu ar fi fost legală.

Nicio ilegalitate

Preşedintele CJ Bihor a afirmat că toate hotărârile de restructurare a instituţiilor subordonate au fost luate legal, ca dovadă fiind inclusiv faptul că toate procesele intentate de foşti angajaţi nemulţumiţi care s-au încheiat până acum au dat câştig de cauză Consiliului Judeţean.

Bolojan a reluat argumentaţiile expuse şi în trecut, privind motivele pentru care a reorganizat instituţiile de cultură, amintind că nu le-a tăiat bugetele, ci au fost reduse doar posturile excedentare, iar banii economisiţi au fost alocaţi tot pentru cultură, dorind însă eficientizarea activităţii instituţiilor, prin creşterea adresabilităţii acestora.

El a adresat consilierilor şi un apel "să nu trateze într-o cheie politică, ci într-o cheie de responsabilitate" chestiunea reorganizării instituţiilor de cultură.

În polemică a intrat, de partea colegului de la PSD, şi liderul grupului UDMR, Borsi Lorant, care a reiterat că partidul său "nu susţine reorganizarea niciunei instituţii de cultură" şi s-a arătat mirat că "nici nu ştiu de ce a dorit conducerea Consiliului Judeţean să desfiinţeze Ansamblul Crişana ştiind că nu are majoritate pentru înfiinţarea Ansamblului Ţara Crişurilor".

Borsi a continuat, afirmând că "dacă soarta acestor oameni (n.r. – angajaţii de la Crişana) este importantă", Bolojan ar trebui să iniţieze revocarea hotărârii adoptate în 5 august pentru desfiinţarea vechiului ansamblu "în şedinţa de astăzi sau în cea viitoare".

În final, rezultatul votului a fost aproape acelaşi ca la începutul lunii: doar cei 23 consilieri PNL au votat pentru înfiinţarea noului ansamblu, iar liderii grupurilor PSD şi UDMR au anunţat că membrii acestora votează împotrivă.

Ciudat este faptul că membrii celor două grupuri practic nu au votat în persoană, dar şi acela că unul dintre consilierii PSD, Ioana Florentina Bara, votase pentru înfiinţarea noului ansamblu, cu doar 30 de minute înainte, în comisia pentru cultură a CJ Bihor. Între timp, însă, probabil a fost "disciplinată" de şefii politici.

Nefolosită şi nefolosibilă

Acelaşi deznodământ s-a repetat, luni, şi la reluarea proiectului de hotărâre iniţiat de preşedintele CJ Bihor pentru vânzarea vilei foştilor prim-secretari PCR din Parcul Brătianu nr. 8.

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, imobilul folosit în ultimii ani de fosta Direcţie pentru Dezvoltare şi Implementare Proiecte a CJ Bihor (desfiinţată din lipsă de activitate şi cu atribuţiile preluate de Direcţia Tehnică) este gol, iar clădirea a fost evaluată la 2,98 milioane lei în vederea scoaterii la licitaţie, astfel încât din banii obţinuţi CJ Bihor să cofinanţeze reabilitarea fostei Policlinici Mari din strada Republicii ca viitor sediu al instituţiei.

La fel ca pe 5 august, consilierii PSD şi UDMR s-au opus vânzării, singura diferenţă fiind că de data asta nu s-au mai obosit să spună ce argumente au.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Absolut corectă abordarea.
În locul hotărârii de desființare trebuia una de transferare a ansamblului, în cadrul centrului vizat. Doar un habarnist precum Bolojan e în stare să dărâme ceva, ca abia apoi să priceapă că trebuie construit același lucru, pe alt amplasament. Cu vila de protocol același lucru. Trebuie să ai mintea dusă cu totul ca să vrei vânzarea unui imobil degradat la preț de palat. Normal că opoziția nici nu trebuia să-și justifice refuzul. În schimb, cabana de la Vadu Crișului dispune de finanțare pentru totala reabilitare, după care se va vinde la prețul simbolic de inventar, vreunui sponsor de-a lui Bolojan.
Postat 24 August 2021, 09:27 de KP
Nu stie taranul la ce-i bun sofranul
,,[...]banii economisiţi au fost alocaţi tot pentru cultură, dorind însă eficientizarea activităţii instituţiilor, prin creşterea adresabilităţii acestora." Cu lozinca asta a ramas in cap birtinezul, vajnicul utecist de odinioara: cincinalu-n patru ani si jumatate. Ce nu stie/pricepe e ca la cultura nu-i cu plan, nu merge precum la prelucrari prin aschiere!
Postat 23 August 2021, 18:53 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON