În Oradea, unul dintre cei doi viceprimari liberali candidează la Primărie după ce edilul şef Ilie Bolojan vizează conducerea judeţului.
Licenţiat în Drept şi cu masterat în Drept administrativ, căsătorit şi tată a doi copii, Florin Birta activează în administraţie de 12 ani, cât durata mandatelor de primar ale mentorului său, Ilie Bolojan. Viceprimar din 2016, a fost consilier al prefectului Mircea Ghitea (2007-2008), consilier al primarului Ilie Bolojan (2008-2009), consilier judeţean (2008-2016) şi preşedinte al CSM Oradea (2009-2016). Cu ce planuri a intrat în cursa electorală, o spune în interviul acordat BIHOREANULUI.
- Ce v-a determinat să candidaţi la Primărie? După Ilie Bolojan, care a tot ridicat ştacheta de la un scrutin la altul, candidatura dvs. pune probleme din perspectiva câştigării competiţiei sau a procentajului pe care îl veţi obţine?
- Am mai spus, nu va fi uşor să fii primar după Ilie Bolojan, pentru că toată lumea te va compara cu el. M-a determinat, totuşi, decizia dlui Bolojan de a merge la Judeţ, susţinerea sa şi a colegilor, şi convingerea mea că îmi pot asuma acest lucru. Hotărârea a venit, desigur, şi pe fondul unor cercetări sociologice făcute în Oradea şi în judeţ. În ce priveşte procentele, noi nu suntem nişte speculatori. Ne facem treaba mai departe la fel ca până acum, iar la vot vom vedea că pentru orădeni contează ceea ce ai făcut. Sunt încrezător că rezultatul va fi pe măsura realizărilor de până acum, dar şi a proiectelor viitoare.
"Mândru că am învăţat de la Ilie Bolojan"
- Sunteţi considerat creaţia actualului primar. Vă simţiţi apreciat sau desconsiderat când auziţi că sunteţi "băiatul lui Bolojan"?
- Poate unii cred că asta o fi o ironie, dar eu sunt onorat că am avut şansa să lucrez cu Ilie Bolojan. Din 2008 lucrez direct cu dl Bolojan, din 2016 sunt în echipa de conducere a Primăriei. În timp ce şefii altor partide caută să-şi păstreze scaunele, la noi, în PNL Bihor, liderii au încurajat mereu să "crească" şi alţii în echipă. Eu sunt un exemplu, dar nicidecum singurul: şi Ilie Bolojan a ajuns primar la 39 de ani, după ce la 36 de ani fusese prefect, susţinut de liderul de atunci, dl Cornel Popa. Repet, sunt mândru că dl Bolojan mi-a fost mentor, am avut de la cine învăţa administraţie de cel mai înalt nivel.
- Ce direcţii ale Primăriei aţi coordonat în ultimii ani? Care au fost cele mai dificile proiecte de care aţi răspuns?
- Am în răspundere Direcţia Tehnică, Direcţia Economică şi Direcţia Patrimoniu Imobiliar, coordonând multe proiecte importante. Unul este parcarea din strada Independenţei. În 2016, când am ajuns viceprimar, acest proiect început în 2015 era blocat din cauza problemelor de proiectare. Am comandat o expertiză, în urma ei am schimbat proiectantul, proiectul s-a relicitat, iar acum, de două luni Oradea are în zona ultracentrală 460 de locuri de parcare la cele mai moderne standarde. M-am mai ocupat de Podul Centenarului, realizat pe fonduri europene cu aproape 3 luni înainte de termen, de prelungirea Drumului Expres, de Pasajul Magheru, care va fi dat în folosinţă curând, mă ocup de pasajul peste centură spre cartierul Europa... Deci proiecte complexe, nici nu le-am enumerat pe toate.
"Discuţiile sunt absolut normale"
- Ilie Bolojan asigură orădenii că, predându-vă ştafeta, lasă oraşul pe mâini bune. Ce proiecte începute continuaţi? Veţi renunţa la altele? Veţi menţine ritmul de acum, îl veţi domoli?
- Continuăm toate proiectele, pentru că aduc dezvoltare oraşului şi cresc gradul de civilizaţie şi de confort al orădenilor. Ar fi absurd să nu le continuăm, mai ales că, făcând parte din conducerea Primăriei, am contribuit la ele. Desigur, vom adăuga şi altele, pentru că Oradea are încă destule nevoi care trebuie rezolvate.
- Au existat proiecte cu care nu aţi fost de acord, pe care le-aţi fi făcut altfel? V-aţi contrazis vreodată cu primarul pe teme de administraţie? Ce opinii aveţi despre, de pildă, lărgirea străzii Avram Iancu, alinierea clădirilor din centru la frontul stradal, exproprierile de utilitate publică?
- Sigur că au fost proiecte pe care am avut discuţii, e absolut normal. De exemplu, proiectul viitorului stadion: dl Bolojan a propus să-l facem cu 14-15.000 locuri, eu am zis să aibă o capacitate mai mare, şi va avea. Alt exemplu e pasajul peste Şoseaua Borşului, care va lega Parcul Industrial de accesul la terminalul intermodal de transport mărfuri: dl Bolojan l-a propus cu câte o bandă pe sens, eu cu două. Asemenea discuţii au loc totdeauna, până se ajunge la cea mai bună soluţie. Noi, înaintea tuturor şedinţelor de Consiliu Local, ne întâlnim cu consilierii noştri şi, dacă îi convingem că materialele pe care le propunem sunt bune, le introducem pe ordinea de zi. Dacă nu, nu. Nu vine primarul să-şi impună ideile dacă echipa din Primărie nu convinge consilierii.
În ce priveşte proiectele controversate, cum le spuneţi, le iau pe rând. Pentru zona centrală avem un Plan Urbanistic General şi un Plan Urbanistic Zonal care nu vizează lărgirea străzii Avram Iancu. Şi eu susţin un acces cât mai facil între centru şi Universitate fără lărgirea străzii. În viitor traficul în Piaţa Unirii va fi probabil închis, ca să fie o piaţă pietonală, axele de circulaţie vor fi duse pe Iuliu Maniu şi Traian Moşoiu cu două benzi, iar Avram Iancu, nemaipreluând traficul din Piaţa Unirii, nu ar mai avea nevoie de lărgire.
Referitor la alinierea clădirilor, e normal să ai un aliniament, ca în toate oraşele civilizate. Nu e o măsură care să se implementeze de azi pe mâine, dar de undeva trebuie început pentru ca, probabil, în câteva decenii să existe aliniament normal.
Exproprierile se practică peste tot unde se derulează proiecte, asta nu ar trebui să fie o chestiune politică, ci administrativă. Exemplu: Pasajul Magheru, care rezolvă conflictul de trafic pe direcţiile Magheru - Centrul Civic şi Parcul Brătianu - Parcul Traian, ar fi fost îngust dacă nu expropriam o fâşie din parcarea Hotelului Continental. Poate că această companie nu a fost fericită, dar mii de oameni vor folosi pasajul zilnic. Vă asigur că, în ciuda gălăgiei politice, oamenii care au fost expropriaţi au primit despăgubiri corecte. Sigur, nu putem plăti valoarea sentimentală a unei case, dar plătim o casă, un teren, la valoarea de piaţă.
Proiecte marca Birta
- Aveţi pentru Oradea vreun proiect surpriză, de care să nu ştie nimeni, poate nici Ilie Bolojan? De ce să vă voteze orădenii?
- Înainte de a spune despre proiectele mele, precizez că noi lucrăm programat. Acum, de exemplu, lucrăm la cele care vor fi finanţate în viitorul exerciţiu financiar al UE, nu ne gândim că vine Birta primar şi hai să vedem ce proiecte o să facem.
Mă voi concentra pe câteva axe, prima fiind sănătatea. În acest sens, ţinând cont că avem în sistemul sanitar trei locaţii puse la punct - Spitalul Municipal, Judeţeanul şi Maternitatea - şi altele trei care nu arată bine - Staţionarul II din strada Republicii, Pneumologia de pe Izvorului şi fostul Spital 6 de pe Pasteur -, mi-am propus ca pentru secţiile necorespunzătoare să construim cu fonduri UE o clădire cu 200 de paturi în spatele Maternităţii.
Legat de infrastructură, ştiţi că vom construi un pasaj auto în zona magazinului Crişul şi unul la Gară. Ei, la Gară, apropo de parteneriatele pe care dl Bolojan le doreşte cu primăriile, eu vreau mai mult decât un pasaj, şi anume un hub de transport pentru călători integrat. Traficul să treacă prin subteran, iar la suprafaţă va fi cel public, local şi judeţean, pentru că acolo vin trenurile, autobuzele din judeţ şi mai sunt şi staţiile OTL. Va fi un proiect pe care Primăria îl va putea face împreună cu CJ Bihor, care răspunde de transportul judeţean.
Un alt proiect e turismul de conferinţe. Sunt multe companii mari ai căror manageri sunt atraşi de Oradea, când fac conferinţe vor să vină aici, iar dacă le asigurăm o sală corespunzătoare va fi un atu în plus. Am şi identificat posibilele locaţii.
Pe votul orădenilor contez fiindcă am muncit pentru oraş şi am avut rezultate. Am fost în birouri unde s-au gândit proiecte, pe şantiere, între oameni, am lucrat în echipă cu Ilie Bolojan şi cu Mircea Mălan, şi cred că această echipă, cu Bolojan şi Mălan la Judeţ şi cu Birta la Primărie, va avea în continuare încrederea oamenilor.
"Echipa eu am făcut-o"
- Aţi condus CSM Oradea. Cum vedeţi dezvoltarea sportului local, altul decât baschetul?
- De ani buni baschetul are performanţe, mai este şi poloul de tradiţie. Aceste discipline se dezvoltă de la sine, având susţinători şi spectatori. Dacă vă referiţi la fotbal, FC Bihor a fost omorât de alte administraţii, care au făcut din club o gaură neagră. O echipă de fotbal poate avea succes pe modelul baschetului, să pornească de jos, să aibă spectatori, finanţatori şi performanţă, cum cred că reuşeşte CAO, pe care o sprijinim, şi care a intrat în Liga a III-a. Cred că până va fi gata noul stadion, Oradea va avea cel puţin o echipă în Liga a II-a, dar repet, construită pe bază solidă, nu o gaură neagră a banului public.
- Cât de mare credeţi că ar trebui să fie noul stadion?
- Eu cred că ar trebui să aibă 17-18.000 locuri. Ar fi suficient. Unii cer un Wembley, un Maracana, dar să fim realişti: nu poţi face un stadion cu 20-25.000 locuri şi să aibă spectatori nici pe jumătate, ar înghiţi bani degeaba pentru întreţinere. Eu voi fi fericit dacă vom avea o echipă în Liga Naţională şi dacă din cele 17-18.000 locuri vor fi cât mai des spectatori pe 14-15.000 locuri.
- La Consiliul Local aveţi candidaţi grei: pe lângă cei în mandat, propuneţi universitari ca dr. Ligia Burtă şi Aurel Căuş, manageri de firme etc. I-aţi ales dvs. sau Ilie Bolojan?
- În PNL e regulă ca tot la 4 ani să înnoim o treime din consilieri. În Oradea, în condiţiile în care menţinem consilieri profesionişti şi activi cum sunt Camelia Dulca, Grigore Morar, Marcel Dragoş, proporţia e şi mai mare acum, iar discuţia a fost clară: Birta îşi face echipa la Primărie, Bolojan la Judeţ. Bineînţeles că m-am consultat şi cu dl Bolojan, şi cu alţi colegi, dar echipa eu am făcut-o, şi sunt onorat că-i alcătuită din oameni de mare valoare.
- Cine ar fi viceprimar de la PNL? Ce calităţi trebuie să aibă?
- Toţi colegii din lista pentru Consiliul Local aflaţi pe primele poziţii ar putea îndeplini responsabilitatea de viceprimar, dar cine anume va fi depinde şi de eventualele alianţe pe care le vom face. Cert e că viceprimarul liberal trebuie să lucreze de dimineaţa până seara, la fel cum au făcut Florica Cherecheş, dr. Gheorghe Carp, Mircea Mălan şi, cu modestie zic, Birta.
Colaborarea CJ-Primărie, obligatorie
- Unul dintre obiectivele lui Ilie Bolojan este ca Judeţul să colaboreze cu primăriile. Cum vedeţi acest parteneriat?
- Parteneriatul e obligatoriu dacă vrem să dezvoltăm atât Oradea, cât şi judeţul, pentru că sunt decizii ale CJ care afectează localităţile în bine sau în rău. CJ, de exemplu, are în Oradea mai multe terenuri decât Primăria, dar dacă le lasă în paragină nu aduc plusvaloare. Ca să nu mai vorbim de Aeroport, pe care CJ l-a lăsat fără curse externe, de drumurile de legătură între oraş şi comunele limitrofe Sântandrei şi Oşorhei, pe care le-a făcut doar Primăria Oradea, fără nicio implicare a CJ. Cu toate astea, noi lucrăm în continuare şi la drumurile de legătură cu Nojorid şi cu Paleu, ne ocupăm şi de centura Biharia, şi de centura Sântandreiului. Cu dl Bolojan la Judeţ, se va implica şi CJ şi veţi vedea ce înseamnă parteneriat dacă Birta va fi primar şi Bolojan preşedinte la CJ.
- Ce relaţie aveţi cu celălalt viceprimar, Mircea Mălan, care acum face parte din echipa pentru CJ? V-aţi disputat şefia PNL Oradea şi candidatura la Primărie...
- Cu Mircea Mălan am o relaţie foarte bună, merită tot respectul pentru munca sa pentru oraş. Sigur că în 2017 între noi a existat o competiţie pentru conducerea PNL Oradea, dar e absolut normal, se întâmplă în orice domeniu, competiţia determină performanţe. Sunt sigur că în următorii ani veţi aprecia felul în care Mircea Mălan va conduce judeţul alături de Ilie Bolojan. Are toată susţinerea mea, la fel cum şi eu beneficiez de susţinerea sa în întâlnirile cu orădenii.
"Liberalii nu blochează proiecte"
- Cu cine aţi vrea să formaţi o majoritate pentru a conduce Oradea: USR-PLUS, PSD, UDMR?
- Trebuie să aşteptăm rezultatul votului, de care depinde numărul mandatelor de consilier obţinute de fiecare partid. Cu o majoritate simplă, de 50%, poţi conduce Primăria, dar pentru a implementa proiecte de dezvoltare ai nevoie de o majoritate de două treimi. Cu cine o vom face, tot orădenii vor decide, aşa că vom avea răspunsul pe 27 septembrie.
- Pentru a rezolva problemele oraşului, primarul Bolojan e prezent săptămânal la Bucureşti. Cum veţi surmonta handicapul de a nu fi la fel de cunoscut în Capitală?
- Nu am cum să fiu la fel de cunoscut, pentru că dl Bolojan, înainte de a fi primar, a fost secretar general al Guvernului. Pentru a susţine proiectele judeţului cred că în continuare va mai pleca la Bucureşti, iar dacă vor fi probleme cu proiectele oraşului voi urca în acelaşi avion sau voi merge singur să le susţin. Dar, vă spun sincer, nu cred că va fi nevoie. Eu cred că şi după alegerile parlamentare PNL va fi la guvernare, iar liberalii nu sunt genul de oameni care să blocheze proiecte.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.