URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
26 August 2020, 07:57

Florin Birta explică de ce a ales să candideze pentru funcția de primar: „Vom realiza noi proiecte pentru Oradea”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În Oradea, unul dintre cei doi viceprimari liberali candidează la Primărie după ce edilul şef Ilie Bolojan vizează conducerea judeţului.

Licenţiat în Drept şi cu masterat în Drept administrativ, căsătorit şi tată a doi copii, Florin Birta activează în administraţie de 12 ani, cât durata mandatelor de primar ale mentorului său, Ilie Bolojan. Viceprimar din 2016, a fost consilier al prefectului Mircea Ghitea (2007-2008), consilier al primarului Ilie Bolojan (2008-2009), consilier judeţean (2008-2016) şi preşedinte al CSM Oradea (2009-2016). Cu ce planuri a intrat în cursa electorală, o spune în interviul acordat BIHOREANULUI.

- Ce v-a determinat să candidaţi la Primărie? După Ilie Bolojan, care a tot ridicat ştacheta de la un scrutin la altul, candidatura dvs. pune probleme din perspectiva câştigării competiţiei sau a procentajului pe care îl veţi obţine?

- Am mai spus, nu va fi uşor să fii primar după Ilie Bolojan, pentru că toată lumea te va compara cu el. M-a determinat, totuşi, decizia dlui Bolojan de a merge la Judeţ, susţinerea sa şi a colegilor, şi convingerea mea că îmi pot asuma acest lucru. Hotărârea a venit, desigur, şi pe fondul unor cercetări sociologice făcute în Oradea şi în judeţ. În ce priveşte procentele, noi nu suntem nişte speculatori. Ne facem treaba mai departe la fel ca până acum, iar la vot vom vedea că pentru orădeni contează ceea ce ai făcut. Sunt încrezător că rezultatul va fi pe măsura realizărilor de până acum, dar şi a proiectelor viitoare.

"Mândru că am învăţat de la Ilie Bolojan"

- Sunteţi considerat creaţia actualului primar. Vă simţiţi apreciat sau desconsiderat când auziţi că sunteţi "băiatul lui Bolojan"?

- Poate unii cred că asta o fi o ironie, dar eu sunt onorat că am avut şansa să lucrez cu Ilie Bolojan. Din 2008 lucrez direct cu dl Bolojan, din 2016 sunt în echipa de conducere a Primăriei. În timp ce şefii altor partide caută să-şi păstreze scaunele, la noi, în PNL Bihor, liderii au încurajat mereu să "crească" şi alţii în echipă. Eu sunt un exemplu, dar nicidecum singurul: şi Ilie Bolojan a ajuns primar la 39 de ani, după ce la 36 de ani fusese prefect, susţinut de liderul de atunci, dl Cornel Popa. Repet, sunt mândru că dl Bolojan mi-a fost mentor, am avut de la cine învăţa administraţie de cel mai înalt nivel.

- Ce direcţii ale Primăriei aţi coordonat în ultimii ani? Care au fost cele mai dificile proiecte de care aţi răspuns?

- Am în răspundere Direcţia Tehnică, Direcţia Economică şi Direcţia Patrimoniu Imobiliar, coordonând multe proiecte importante. Unul este parcarea din strada Independenţei. În 2016, când am ajuns viceprimar, acest proiect început în 2015 era blocat din cauza problemelor de proiectare. Am comandat o expertiză, în urma ei am schimbat proiectantul, proiectul s-a relicitat, iar acum, de două luni Oradea are în zona ultracentrală 460 de locuri de parcare la cele mai moderne standarde. M-am mai ocupat de Podul Centenarului, realizat pe fonduri europene cu aproape 3 luni înainte de termen, de prelungirea Drumului Expres, de Pasajul Magheru, care va fi dat în folosinţă curând, mă ocup de pasajul peste centură spre cartierul Europa... Deci proiecte complexe, nici nu le-am enumerat pe toate.

"Discuţiile sunt absolut normale"

- Ilie Bolojan asigură orădenii că, predându-vă ştafeta, lasă oraşul pe mâini bune. Ce proiecte începute continuaţi? Veţi renunţa la altele? Veţi menţine ritmul de acum, îl veţi domoli?

- Continuăm toate proiectele, pentru că aduc dezvoltare oraşului şi cresc gradul de civilizaţie şi de confort al orădenilor. Ar fi absurd să nu le continuăm, mai ales că, făcând parte din conducerea Primăriei, am contribuit la ele. Desigur, vom adăuga şi altele, pentru că Oradea are încă destule nevoi care trebuie rezolvate.

- Au existat proiecte cu care nu aţi fost de acord, pe care le-aţi fi făcut altfel? V-aţi contrazis vreodată cu primarul pe teme de administraţie? Ce opinii aveţi despre, de pildă, lărgirea străzii Avram Iancu, alinierea clădirilor din centru la frontul stradal, exproprierile de utilitate publică?

- Sigur că au fost proiecte pe care am avut discuţii, e absolut normal. De exemplu, proiectul viitorului stadion: dl Bolojan a propus să-l facem cu 14-15.000 locuri, eu am zis să aibă o capacitate mai mare, şi va avea. Alt exemplu e pasajul peste Şoseaua Borşului, care va lega Parcul Industrial de accesul la terminalul intermodal de transport mărfuri: dl Bolojan l-a propus cu câte o bandă pe sens, eu cu două. Asemenea discuţii au loc totdeauna, până se ajunge la cea mai bună soluţie. Noi, înaintea tuturor şedinţelor de Consiliu Local, ne întâlnim cu consilierii noştri şi, dacă îi convingem că materialele pe care le propunem sunt bune, le introducem pe ordinea de zi. Dacă nu, nu. Nu vine primarul să-şi impună ideile dacă echipa din Primărie nu convinge consilierii.

În ce priveşte proiectele controversate, cum le spuneţi, le iau pe rând. Pentru zona centrală avem un Plan Urbanistic General şi un Plan Urbanistic Zonal care nu vizează lărgirea străzii Avram Iancu. Şi eu susţin un acces cât mai facil între centru şi Universitate fără lărgirea străzii. În viitor traficul în Piaţa Unirii va fi probabil închis, ca să fie o piaţă pietonală, axele de circulaţie vor fi duse pe Iuliu Maniu şi Traian Moşoiu cu două benzi, iar Avram Iancu, nemaipreluând traficul din Piaţa Unirii, nu ar mai avea nevoie de lărgire.

Referitor la alinierea clădirilor, e normal să ai un aliniament, ca în toate oraşele civilizate. Nu e o măsură care să se implementeze de azi pe mâine, dar de undeva trebuie început pentru ca, probabil, în câteva decenii să existe aliniament normal.

Exproprierile se practică peste tot unde se derulează proiecte, asta nu ar trebui să fie o chestiune politică, ci administrativă. Exemplu: Pasajul Magheru, care rezolvă conflictul de trafic pe direcţiile Magheru - Centrul Civic şi Parcul Brătianu - Parcul Traian, ar fi fost îngust dacă nu expropriam o fâşie din parcarea Hotelului Continental. Poate că această companie nu a fost fericită, dar mii de oameni vor folosi pasajul zilnic. Vă asigur că, în ciuda gălăgiei politice, oamenii care au fost expropriaţi au primit despăgubiri corecte. Sigur, nu putem plăti valoarea sentimentală a unei case, dar plătim o casă, un teren, la valoarea de piaţă.

Proiecte marca Birta

- Aveţi pentru Oradea vreun proiect surpriză, de care să nu ştie nimeni, poate nici Ilie Bolojan? De ce să vă voteze orădenii?

- Înainte de a spune despre proiectele mele, precizez că noi lucrăm programat. Acum, de exemplu, lucrăm la cele care vor fi finanţate în viitorul exerciţiu financiar al UE, nu ne gândim că vine Birta primar şi hai să vedem ce proiecte o să facem.

Mă voi concentra pe câteva axe, prima fiind sănătatea. În acest sens, ţinând cont că avem în sistemul sanitar trei locaţii puse la punct - Spitalul Municipal, Judeţeanul şi Maternitatea - şi altele trei care nu arată bine - Staţionarul II din strada Republicii, Pneumologia de pe Izvorului şi fostul Spital 6 de pe Pasteur -, mi-am propus ca pentru secţiile necorespunzătoare să construim cu fonduri UE o clădire cu 200 de paturi în spatele Maternităţii.

Legat de infrastructură, ştiţi că vom construi un pasaj auto în zona magazinului Crişul şi unul la Gară. Ei, la Gară, apropo de parteneriatele pe care dl Bolojan le doreşte cu primăriile, eu vreau mai mult decât un pasaj, şi anume un hub de transport pentru călători integrat. Traficul să treacă prin subteran, iar la suprafaţă va fi cel public, local şi judeţean, pentru că acolo vin trenurile, autobuzele din judeţ şi mai sunt şi staţiile OTL. Va fi un proiect pe care Primăria îl va putea face împreună cu CJ Bihor, care răspunde de transportul judeţean.

Un alt proiect e turismul de conferinţe. Sunt multe companii mari ai căror manageri sunt atraşi de Oradea, când fac conferinţe vor să vină aici, iar dacă le asigurăm o sală corespunzătoare va fi un atu în plus. Am şi identificat posibilele locaţii.

Pe votul orădenilor contez fiindcă am muncit pentru oraş şi am avut rezultate. Am fost în birouri unde s-au gândit proiecte, pe şantiere, între oameni, am lucrat în echipă cu Ilie Bolojan şi cu Mircea Mălan, şi cred că această echipă, cu Bolojan şi Mălan la Judeţ şi cu Birta la Primărie, va avea în continuare încrederea oamenilor.  

"Echipa eu am făcut-o"

- Aţi condus CSM Oradea. Cum vedeţi dezvoltarea sportului local, altul decât baschetul?

- De ani buni baschetul are performanţe, mai este şi poloul de tradiţie. Aceste discipline se dezvoltă de la sine, având susţinători şi spectatori. Dacă vă referiţi la fotbal, FC Bihor a fost omorât de alte administraţii, care au făcut din club o gaură neagră. O echipă de fotbal poate avea succes pe modelul baschetului, să pornească de jos, să aibă spectatori, finanţatori şi performanţă, cum cred că reuşeşte CAO, pe care o sprijinim, şi care a intrat în Liga a III-a. Cred că până va fi gata noul stadion, Oradea va avea cel puţin o echipă în Liga a II-a, dar repet, construită pe bază solidă, nu o gaură neagră a banului public.

- Cât de mare credeţi că ar trebui să fie noul stadion?

- Eu cred că ar trebui să aibă 17-18.000 locuri. Ar fi suficient. Unii cer un Wembley, un Maracana, dar să fim realişti: nu poţi face un stadion cu 20-25.000 locuri şi să aibă spectatori nici pe jumătate, ar înghiţi bani degeaba pentru întreţinere. Eu voi fi fericit dacă vom avea o echipă în Liga Naţională şi dacă din cele 17-18.000 locuri vor fi cât mai des spectatori pe 14-15.000 locuri.

- La Consiliul Local aveţi candidaţi grei: pe lângă cei în mandat, propuneţi universitari ca dr. Ligia Burtă şi Aurel Căuş, manageri de firme etc. I-aţi ales dvs. sau Ilie Bolojan?

- În PNL e regulă ca tot la 4 ani să înnoim o treime din consilieri. În Oradea, în condiţiile în care menţinem consilieri profesionişti şi activi cum sunt Camelia Dulca, Grigore Morar, Marcel Dragoş, proporţia e şi mai mare acum, iar discuţia a fost clară: Birta îşi face echipa la Primărie, Bolojan la Judeţ. Bineînţeles că m-am consultat şi cu dl Bolojan, şi cu alţi colegi, dar echipa eu am făcut-o, şi sunt onorat că-i alcătuită din oameni de mare valoare.

- Cine ar fi viceprimar de la PNL? Ce calităţi trebuie să aibă?

- Toţi colegii din lista pentru Consiliul Local aflaţi pe primele poziţii ar putea îndeplini responsabilitatea de viceprimar, dar cine anume va fi depinde şi de eventualele alianţe pe care le vom face. Cert e că viceprimarul liberal trebuie să lucreze de dimineaţa până seara, la fel cum au făcut Florica Cherecheş, dr. Gheorghe Carp, Mircea Mălan şi, cu modestie zic, Birta.

Colaborarea CJ-Primărie, obligatorie

- Unul dintre obiectivele lui Ilie Bolojan este ca Judeţul să colaboreze cu primăriile. Cum vedeţi acest parteneriat?

- Parteneriatul e obligatoriu dacă vrem să dezvoltăm atât Oradea, cât şi judeţul, pentru că sunt decizii ale CJ care afectează localităţile în bine sau în rău. CJ, de exemplu, are în Oradea mai multe terenuri decât Primăria, dar dacă le lasă în paragină nu aduc plusvaloare. Ca să nu mai vorbim de Aeroport, pe care CJ l-a lăsat fără curse externe, de drumurile de legătură între oraş şi comunele limitrofe Sântandrei şi Oşorhei, pe care le-a făcut doar Primăria Oradea, fără nicio implicare a CJ. Cu toate astea, noi lucrăm în continuare şi la drumurile de legătură cu Nojorid şi cu Paleu, ne ocupăm şi de centura Biharia, şi de centura Sântandreiului. Cu dl Bolojan la Judeţ, se va implica şi CJ şi veţi vedea ce înseamnă parteneriat dacă Birta va fi primar şi Bolojan preşedinte la CJ.

- Ce relaţie aveţi cu celălalt viceprimar, Mircea Mălan, care acum face parte din echipa pentru CJ? V-aţi disputat şefia PNL Oradea şi candidatura la Primărie...

- Cu Mircea Mălan am o relaţie foarte bună, merită tot respectul pentru munca sa pentru oraş. Sigur că în 2017 între noi a existat o competiţie pentru conducerea PNL Oradea, dar e absolut normal, se întâmplă în orice domeniu, competiţia determină performanţe. Sunt sigur că în următorii ani veţi aprecia felul în care Mircea Mălan va conduce judeţul alături de Ilie Bolojan. Are toată susţinerea mea, la fel cum şi eu beneficiez de susţinerea sa în întâlnirile cu orădenii.

"Liberalii nu blochează proiecte"

- Cu cine aţi vrea să formaţi o majoritate pentru a conduce Oradea: USR-PLUS, PSD, UDMR?

- Trebuie să aşteptăm rezultatul votului, de care depinde numărul mandatelor de consilier obţinute de fiecare partid. Cu o majoritate simplă, de 50%, poţi conduce Primăria, dar pentru a implementa proiecte de dezvoltare ai nevoie de o majoritate de două treimi. Cu cine o vom face, tot orădenii vor decide, aşa că vom avea răspunsul pe 27 septembrie.

- Pentru a rezolva problemele oraşului, primarul Bolojan e prezent săptămânal la Bucureşti. Cum veţi surmonta handicapul de a nu fi la fel de cunoscut în Capitală?

- Nu am cum să fiu la fel de cunoscut, pentru că dl Bolojan, înainte de a fi primar, a fost secretar general al Guvernului. Pentru a susţine proiectele judeţului cred că în continuare va mai pleca la Bucureşti, iar dacă vor fi probleme cu proiectele oraşului voi urca în acelaşi avion sau voi merge singur să le susţin. Dar, vă spun sincer, nu cred că va fi nevoie. Eu cred că şi după alegerile parlamentare PNL va fi la guvernare, iar liberalii nu sunt genul de oameni care să blocheze proiecte.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
41 Comentarii
Oradeanbihor
Se vede din comentarii
Postat 27 August 2020, 12:16 de Sandu2100
@ sandu
Nu am nimic cu omul Bolojan sau cu omul Birta. Ba mai mult, pe Bolojan l-am votat pentru primarie dupa treaba buna facuta in administratie, doar ca in ultimele doua mandate a luat-o usor pe aratura. Birta nu s-a afirmat pana acum absolut cu nimic (in afara partidului). De ce l-as vota?
Postat 27 August 2020, 09:51 de oradeanbihor
Silver_Cat
Criș nu va pune niciodată întrebări incomode unor liberali, îi divinizează. Cum de face Ghilea toate parcările? Desigur, doar el e capabil.
Postat 27 August 2020, 08:31 de oradeaveche
BIRTIN-ezul si BIRTA-nezul
Concluzia interviului : Oradea, ramane in continuare o afacere puturoasa si ticaloasa a PeNaL -ilor. Birtanezul si birtinezul : sluga si stapanul, paduchele si capusa, capacul si wc-ul. Afacerile, fraudele si firmele de partid : #REZISTA ! P.S. : "ati uitat" sa-l intrebati pe birtanez prin ce mijloace ticaloase si-a angajat fratele (defunctul) ca director la Aqua Park si daca nu cumva era un evident conflict de interese. Dar nu-i nimic, poate ca data viitoare il veti intreba despre afacerile extrem de profitabile pe care le desfasoara firma SOTIEI lui cu institutiile aflate in subordinea primarie (contracte de publicitate), precum si numarul total al rudelor si partenerilor in afaceri plantati prin aceleasi institutii. De preferat, inainte de alegeri.
Postat 27 August 2020, 06:50 de Silver_Cat
Neutryno
Comparăm mere cu pere. Dar, îți dau dreptate, probabil pe la 10% din populație ar trebui să fie capacitatea stadionului, având în vedere că e singurul.
Postat 26 August 2020, 17:42 de oradeaveche
Birta candidat, cel mai tare banc :)))
Birta candidat, cel mai tare banc!!! 300 de cuvinte maxim are in vocabular, iar IQ la 90-100. Un biet posesor pe diploma de drept (a.k.a. capsunar), pentru care palaria asta de primar se va dovedi mult prea mare. Greu e cand esti intr-atat de prost incat nu poti sa refuzi o functie!
Postat 26 August 2020, 16:47 de cantindatu_birta
Am fost pe Saint Denis
Si pe Parc des Princes am avut placerea sa fiu prezent. O intrebare simpla: Parisul cum este fata de Oradea?!?
Postat 26 August 2020, 16:40 de Neutryno
Neutryno
PSG are stadion de 48 pentru că reprezintă un cartier, Stade de France are dublu.
Postat 26 August 2020, 15:44 de oradeaveche
toate bune si frumoase, mult success!
numa cu idea "salile publice de conferinta" (pt turismul de business), sa fie o dezbatere publica inainte de bagatu banilor in ele, si nu insistati prea mult pe asta ca mie imi pare ca sunt destule, sunt businessuri private nu treaba primariei, iar dc ceva anume lipseste, se poate in colaborare /parteneriat cu privatii/APTOR/hotelierii, etc.
Postat 26 August 2020, 15:28 de unu
::::::::::::::::
Neutryno. Nu arunc cu laturi, ar fi asa dc as jigni fără argumente. Îmi spun părerile argumentat nu vb în vânt.Nu exista alternativa dar viata lui Birta în consiliul local se poate îngreuna foarte mult dc nu ia voturi suficiente. ȘI tocmai asta spuneam de stadion, sa aibă măcar 20 de mii de locuri nu tre mai mult dar atât e aproape obligatoriu dc vrei sa te mândrești cu o realizare. Cat despre cât a lăsat Oradea în ceata toate orașele din România, crede-mă locuiesc aici, îmi place Oradea și tocmai din acest motiv mai bine ma abțin ca nu am timp suficient sa enumăr ce as avea de enumerat și nici nu vreau. S-au făcut și lucruri bune chiar nu puține sa rămânem în atât.
Postat 26 August 2020, 15:21 de Robert
Mobilizarea dinaintea alegerilor
Nu-mi place PNL la nivel national dar Oradea, datorita lui Ilie Bolojan, a lasat in ceata cam toate orasele din Romania. Omul sfinteste locul! Sper ca Florin Birta, scolit la clasa unde a fost Bolojan diriginte, va continua pe aceeasi linie, avand si aplombul tineretii. Iar Ilie va da uitarii fosilele si parazitii de la judet, asta da miscare inteleapta. Robert-cel care critica tot, ar fi interesant sa ne prezinti alternativa, că de aruncat cu lături poate oricine sa faca. Si mai usor cu fotbalul, ala trebuie sustinut financiar de mediul privat. Oricum nu e mare traditie, ca la olteni de ex. Psg, care tocmai a pierdut finala ChL are un stadion de 48000 locuri. Daca la Oradea se face un stadion cu 20000 locuri pe scaune e suficient. Ar fi cam ce ofera alte orase europene din aceeasi categorie. Ce evenimente pe bani aduc mai multi oameni decat 20k? Ce este gratis sa fie in centru si cetate, nu pe stadion.
Postat 26 August 2020, 15:00 de Neutryno
sa lasam comparatia Cluj- Oradea
Suntem departe de Cluj din multe puncte de vedere. Un singur exemplu-piata imobiliara rezidentiala. In 2019 au fost finalizate in Cluj Napoca si imprejurimi 7,557 de locuinte, plus 6%, reprezentand cea mai mare piata din Transilvania, si a doua din Romania. Oradea a crescut foarte bine, reprezinta a treia piata dupa Cj si Sibiu, in 2019 au fost livrati 2,161 de locuinte, plus 100%. Robert, ca sa vezi unde sta Oradea si ce forta, cerere exista pe piata, compara doar piata rezidentiala locala cu cea din Cj. OR 2,161 CJ 7,557 Oradea reprezinta cam 30% din locuintele noi livrate pe 2019 in Cj si imprejurimi.
Postat 26 August 2020, 14:35 de cetateanbihorean
Robert
Oradea nu are interes pt fotbal , nu am avut niciodată o echipă bună
Postat 26 August 2020, 14:12 de Sandu2100
::::::::::::::::
HoneyBunny.Domnul Bolojan a venit cu ideea stadionului nou dp o vizita la Târgu Jiu unde a vizitat noul stadion de 12 mii de locuri despre care dansul crede ca ar fi suficient și pt Oradea (ma rog cu încă vreo 3 mii de locuri în plus) Ceea ce nu a spus Bolojan dar care e o data publica pt oricine este interesat e ca Târgu Jiu are vreo 80 de mii de locuitori (cam cât cartierul Rogerius la noi) Raportat la populație/locuri cei din Târgu Jiu au depășit multe orașe mai mari din Ro semn ca și ei cu noua construcție au vrut sa aducă un plus orașului și au reușit. Doar la noi se vrea unul mai mic chiar și decât cel vechi. De parca am fi în plina depopulare nu în dezvoltare. Nu trebuie sa fii PSD-ist sa vezi lucrurile astea.Sa vezi caravanele de orădeni care merg spre Cluj la meciuri importante, concerte, festivaluri etc Tot complexul ce se dorește la Oradea costa mai mult decât ce s-a făcut la Cluj Polivalenta și stadion împreună. Doar ca Clujul cu acele investiții a ajuns un pol al sportului și al distracției(au dus orașul la un alt nivel) iar noi tot nimic nu vom avea pt ca vor fi prea mici. Oricine orice spune. (Bt Arena a avut inițial 7500 de locuri și pt a putea organiza evenimente importante a trebuit mărită la 10 mii.Nu spun sa facem polivalenta de 10 mii ca trenul ala s-a dus ala rămâne la 5 mii dar măcar de stadion sa nu-și bata joc.
Postat 26 August 2020, 14:10 de Robert
oradeaveche
am convingerea ca Birta va lucra la asta, Bolojan a fost prea busy.
Postat 26 August 2020, 14:01 de Sandu2100
Sandu
Nu vârsta contează la UNESCO, păstrarea și calitatea, primul district al Vienei are 120-150 de ani și este patrimoniu mondial. În Oradea fiecare administrație ori lasă în paragină ori transformă radical, nu vom pupa niciodată o recunoaștere UNESCO. Stadionul trebuia demolat de mult, odată cu fotbalul, locația nici măcar nu-i potrivită pentru unul nou. Cât despre capacitate, trebuie gândit pentru evenimente, că fotbal nu văd să avem prea curând.
Postat 26 August 2020, 13:29 de oradeaveche
Robert
polivalenta e reusita lui MANGO, cat despre stadion , nu sunt interesat, doar interesat de ala vechi sa fe daramat, ca sa nu intre in UNESCO, peste 1000 de ani
Postat 26 August 2020, 13:17 de Sandu2100
Robert
Noi ce Art Nouveau avem fără nici o recunoaștere internațională? Riga are peste 50 de clădiri în patrimoniul mondial UNESCO pentru calitatea arhitecturii Art Nouveau. De acolo putem începe orice discuție, restul doar propagandă exagerată.
Postat 26 August 2020, 13:01 de oradeaveche
Primar
Numele viitorului primar este deja cunoscut!!! Éljen egészséges polgármester úr!!
Postat 26 August 2020, 12:58 de AnaConda
Robert = Emilian Pavel ?
Robert e Emilian Pavel ? Sau Liviu Sabau?
Postat 26 August 2020, 12:51 de HoneyBunny
::::::::::::::::
Și dansul vine cu economiile când vine vorba de stadion. De data asta s-a ajuns la 18 mii. Common!!! Debrecen are de 20.Nimeni nu spune ca tre unul de nu știu cât dar nici sa fie cel mai amarat din regiune. Asta poate Oradea după atâta dezvoltare? Turda își face polivalenta de 3000 (capacitate mai bine de jumate din ce va avea Oradea la 220 de mii de locuitori) la 50000 de locuitori. Craiova și-a făcut recent pista de atletism cu tribune de 9 mii de locuri lângă stadionul de nu știu câte zeci de mii. Ideea e ca degeaba visezi la nu știu ce curse externe și nu știu ce turism de nișă lu peste. Clujul nu are nici Art Nouveu nici apa termala și ne face varza la turism doar cu evenimentele ce se desfășoară anual acolo, pt ca au unde. Se pare ca nici noul primar nu prea vrea sa ducă orașul la un alt nivel. Încet încet sunt domenii în care sincer ne comparam cu orașe de rang 3.Vrei sala de conferință domnule Birta? Foarte bine. Pai te anunț ca la Cluj ăștia vor un expo comparabil cu cel din București (Romexpo) probabil va avea și săli de conferință vreo 10 dinalea din care tu visezi sa faci una probabil și aia la jumate capacitate.Hai sa vedem dacă se face proiectul din Cluj care va fi mai plina și implicit mai rentabila, micuța ta sala(ca bănuiesc ca și aia va fi una redusa sa nu plătim multă lumina)sau cea din Cluj?Pana acum se vede clar ca ideea lui Bolojan de a ciupi din orice proiect pana le duce în derizoriu e una super proasta.Asa am ajuns ca azi Oradea sa nu aibă practic nimic doar planuri și alea fără nicio perspectiva de a aduce orașului un plus. Bănuiesc ca toți primarii din tara asta și din Europa asta, din lumea asta sunt prosti, altfel nu-mi explic cum toată lumea se străduie sa facă stadioane, polivalente, sali de expoziție pt comunitățile lor cu care apoi sa se mândrească iar la noi în administrație exista o incapatinare maxima spre a tine orașul într-o mediocritate. Nu trebuiesc proiecte megalomane dar nici dinalea să-i fie omului rușine când merge într-un oraș vecin și vede ca acolo s-a putut, ca au făcut toate lucrurile pe care Bolojan le refuza din ideea de economii la buget.Si nu au falimentat orașele cu pricina, din contra, le-au adus un plus.Mai pune lângă 18 și tu un 2 mii sa ai o cifra rezonabila lângă stadionul ala ca totuși Oradea e al 10 lea oraș din Ro ca mărime. Nu e un cătun.
Postat 26 August 2020, 12:46 de Robert
Colonelu_Nelu
ne trebuie mai multe camere video in oraș.
Postat 26 August 2020, 12:31 de Sandu2100
Bine punctat Sandule2100!
Si eu il dispretuiesc pe unu' Nelu care e consultant al lui Bolojan. Dar pe Florin Birta il votez cu doua maini!!!! -Si o singura stampila-
Postat 26 August 2020, 12:03 de User anonimizat
CrisDumi, EXCALIBUR, ORADEANBIHOREAN, Scortosul, Platona, Pinonel
înțeleg ca pe Bolojan îl urâți, dar pe birta de ce nu îl votați?? Voi aveți treaba cu Bolojan
Postat 26 August 2020, 11:54 de Sandu2100
Ştiţi ce fain e în Oradea???
Ştiţi ce fain e în Oradea??? Avem apă caldă, apă rece, curent electric şi conturile primăriei nu-s blocate !!! Eu sunt super liniştită legat de alegerile următoare :) Pe Birta Florin îl cunosc de ceva anişori şi am mare încredere în el #GoFlorin ;) #TeamBirta
Postat 26 August 2020, 11:37 de HoneyBunny
@scortosul (Norocel Popescu)
You are my favorite hater! --> Totusi, toata lumea stie ca acronimul "continental" nu este a lui Florin Birta. :))))
Postat 26 August 2020, 11:27 de continental
Unde-s doi, puterea crește !
E necesar ca proiectele pentru Oradea să fie continuate de un om care le cunoaște și are capacitatea, expertiza și experienta de a le finaliza, un om care a învățat administrație de la cel mai bun primar din România. Oradea nu se poate dezvolta fără a ține cont de necesitatea dezvoltarii întregului Judet Bihor. Mă bucur, sustin și cred în această echipă până la capăt ! #TeamBirta
Postat 26 August 2020, 11:23 de HoneyBunny
excalibur
Păi da, în consiliul local îi problema, majoritatea asigură trecerea oricărei hotărâri, bună sau rea. Chiar și așa tânjesc după unanimitate, deranjează opoziția, dialogul critic. Fascism.
Postat 26 August 2020, 11:21 de oradeaveche
Votul exclusiv al reprezentantilor PNL
Sa fie primar,daca-si doreste asa de mult.Hopul cel mare consta in eradicarea monstrului denumit: "Votul exclusiv al reprezentantilor PNL".Atunci putem spera la o primarie cit de cit normala...
Postat 26 August 2020, 11:13 de excalibur
BlackDot
Să facă dar să facă cu cap, organizat, nu cu aceleași firme mereu în întârziere, nepenalizate, de calitate îndoielnică.
Postat 26 August 2020, 11:11 de oradeaveche
asta nu se intelege pe-aici...
daca ai primit aprobare de fonduri europene trebuie sa demarezi proiectul altfel pierzi finantarea. nu toate sunt roz insa ne bucuram ca sunt multe proiecte care vor schimba fata orasului! Si da, Florin BIRTA este cel mai in masura sa continue trendul exponențial ascendent pe care il are astăzi Oradea!
Postat 26 August 2020, 11:11 de BlackDot
@CrisDumi
Câte șantiere crezi ca ar trebui deschise pe an.. Sau pe un mandat?.eu zic ca max 5 pe an!.. Și peste 70 de ani...ne vom bucura de finalizarea lor??... Sau poate Niciodată!. Ca doar nu vor mai fi fonduri europene nerambursabile!. Sigur ca în max 15 ani.. Ele vor scădea în contextul crizei econice ce se configurează!... și mai ales a tarilor mari contributoare... La fondul european de dezvoltare!.. Asa ca...o altfel de politica...o facem cu exact aceiași veche și comunisto- populista abordare?
Postat 26 August 2020, 11:08 de BlackDot
@oradeaveche
Mai bine să nu mai facă nimic domn primar, să vedem părerea "haterilor" care spun mereu: "nimeni nu face nimic."
Postat 26 August 2020, 11:05 de BlackDot
Lipitor de afise
I afara de faptul ca a lipit niste afise pnl, s-a jucat de-a sportul si a stat in umbra bolovanului, ce alte calitati are? Ce a realizat pe plan profesional? Ce il califica pentru aceasta functie?
Postat 26 August 2020, 10:35 de oradeanbihor
...
Orașul trebuie să revină cetățeanului, cetățean sacrificat pentru interese meschine, dezvoltare haotică și turism iluzoriu.
Postat 26 August 2020, 10:34 de oradeaveche
@teambirta
doar sa nu pui stampila "pana ramai fara aer" si apoi sa-l mai votezi odata, ar fi pacat sa ti se anuleze votul...
Postat 26 August 2020, 09:33 de Traian
@continental
mai ...continentale, Daca nici tu nu te votezi cine sa te voteze, mai epigonule? :))))))))))
Postat 26 August 2020, 09:28 de scortosul
Subconștientul, mai ales la politruci, nu face diferența între realitate și irealitate !?!
Rezultatul final al administrației liberale, de trei mandate încoace, se vede cu ochiul liber ... ca oraș "second-hand" în toate cele, de la resursa umană la cea materială și de la deal la vale mai ales. Norocul acestor edili e că, în primărie, mai sunt și funcționari crescuți și educați în perioade anterioare ... că altfel eram cu domiciliul în visele lui Kafka deja. Nu există niciun "proiect" din perioada Bolojan, care să nu necesite refacere, reparare, actualizare, remodernizare și refinanțare !?!
Postat 26 August 2020, 09:05 de CrisDumi
#TeamBirta
L-as vota pe Birta pana raman fara aer si apoi l-as mai vota o data!!!
Postat 26 August 2020, 08:36 de continental
Va fi cel mai bun primar din istoria Oradiei!
Singura oersoana capabila sa duca IN SUS proiectele lui Bolojan! Sa dezvolte si mai mult ce a inceput Bolojan! Oricare alt candidat nu ar fi in stare nici macar sa zugrăvească ce au construit Bolojan si Birta.
Postat 26 August 2020, 08:34 de BlackDot
deci baiatu' e politician de meserie dintotdeauna
Stie cheltui banii publici dar nu a lucrat niciodata in mediul privat sa vada cat de greu se produc acei bani...macar mentorul a avut un abc candva.
Postat 26 August 2020, 08:19 de Traian
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON