Deputatul PNL Bihor Florica Cherecheş, vicepreşedinte al Comisiei de Învăţământ a Camerei, cere demisia ministrului Educaţiei, Liviu Pop, care „pentru a netezi calea membrilor sau a simpatizanților PSD către conducerea inspectoratelor școlare județene sau a unităților școlare”, a demis vineri seara târziu, „după bunul obicei al PSD de a face lucruri nepermise noaptea”, 13 inspectori școlari județeni, anunțându-le decizia prin fax.
Printr-un comunicat de presă dat publicităţii marţi, Cherecheş subliniază că ministrul „își permite să demită niște inspectori școlari care ocupă aceste posturi în urma unui concurs, și îi înlocuiește cu alți oameni, după bunul său plac, sau mai bine zis, după culoarea roșie a carnetului de partid”, iar acest lucru se întâmplă în plină desfășurare a sesiunii de toamnă a bacalaureatului şi cu trei săptămâni înainte de începerea anului școlar.
“Nu contează nici că foștii inspectori aveau un contract de management în desfășurare, nici că nu a existat vreo evaluare a performanței lor, pentru care să fie pedepsiți, ci pur și simplu, s-a trecut peste orice, din interese de partid”, spune deputatul bihorean, amintind că unii dintre cei şefi de Inspectorate Şcolare au anunțat deja că vor contesta în instanță această măsură, situaţia în care cetățenii vor deconta “actul intempestiv” al ministrului.
De asemenea, Cherecheş arată că în mai puțin de două zile în 22 de județe, adică în jumătate din țară, vor fi numiți, “după bunul plac” al lui Pop, inspectori școlari generali şi inspectori școlari generali adjuncți, ceea ce “ne face să ne gândim la interesul PSD de a alimenta clientela politică cu bani din lucrări de renovări de unități școlare, producere de manuale și alte accesorii, dar și de a asigura mediul propice răspândirii ideologiei unui partid care nu are drept obiectiv dezvoltarea potențialului fiecărui copil pe care-l trimitem la școală, ci ne vrea dependenți de ajutoare sociale”.
Parlamentarul bihorean condamnă faptul că “în loc să se ocupe de problemele serioase și grave ale sistemului de învățământ, de a adapta curricula școlară și planul de școlarizare astfel încât sistemul educațional să fie corelat cu nevoile pieței muncii, ca să nu ne mai plece tinerii din țară, în loc să facă ceva pentru reducerea abandonului școlar, în loc să susțină dezvoltarea învățământului profesional pe care îl îngroapă de câte ori poate, prin activiștii din minister sau din parlament”, ministrul Liviu Pop s-a trezit să facă demiteri de șefi “a căror vină a fost probabil, că nu au ascultat orbește comenzile politice”.
În finalul comunicatului, deputatul liberal îi cere demisia lui Pop, “cu cât mai repede, cu atât mai bine pentru viitorul învățământului din țara noastră”.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.