URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
15 Octombrie 2020, 17:20

Firmele vor putea plăti lunar 1.500 de lei pentru creşa sau grădiniţa copiilor angajaţilor

Firmele vor putea plăti lunar 1.500 de lei pentru creşa sau grădiniţa copiilor angajaţilor foto: arhiva DASO
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Firmele dornice să-şi fidelizeze angajaţii vor putea să suporte cheltuielile acestora pentru creşă sau grădiniţă, în cuantum de maximum 1.500 de lei pe lună, bani care vor putea fi recuperaţi de angajatori din impozitul datorat statului.

Această modificare a Codului Fiscal este cuprinsă într-o lege iniţiată de deputatul UDMR de Bihor, Szabó Ödön, adoptată de Camera Deputaţilor, ca for decizional, şi trimisă acum spre promulgare.

Aşa-numitul credit fiscal va putea fi aplicat impozitului pe venit, cotei de TVA şi altor accize datorate statului, se arată într-un comunicat transmis de deputat.

Szabó susţine că a iniţiat această lege în urma solicitărilor şi consultărilor pe care le-a avut cu reprezentanţi ai sectorului de afaceri din România, care îşi doresc să poată plăti serviciile de educaţie timpurie ale angajaţilor, pentru a-i readuce mai repede la muncă. "În acest mod, mamele sunt încurajate să se întoarcă mai devreme la locul de muncă", a declarat parlamentarul, care a subliniat, în expunerea de motive a proiectului de lege, şi criza de forţă de muncă cu care se confruntă România.

UDMR-istul spune că noua lege va aduce beneficii şi Statului Român: "Dacă ţinem cont de faptul că, raportat la valoarea unui salariu mediu, cuantumul unei indemnizaţii pentru creşterea copilului este de 1.800 de lei, iar statul va trebui să renunţe la un impozit de numai 1.500 de lei, este evident că aceste noi prevederi legislative sunt avantajoase pentru ambele părţi".

Noua lege va permite companiilor chiar să îşi înfiinţeze propriile creşe şi grădiniţe, finanţate din aceste sume deductibile.

O altă modificare adusă Codului Fiscal, prin aceeaşi lege iniţiată de Szabó, vizează reducerea bazei de impozitare acordate firmelor care investesc în învăţământul dual sau universitar. "În cazul prevederilor ce se referă la învăţământul dual sau universitar, companiile îşi pot deduce, din baza de impozitare, şi costurile formării practice a elevilor şi studenţilor, pe lângă educaţia teoretică. Acest lucru îl pot face nu numai la nivelul învăţământului secundar, ci şi în cazul învăţământului universitar", a declarat Szabó, citat în comunicat.

Potrivit site-ului Camerei Deputaţilor, legea iniţiată de deputatul bihorean a fost adoptată, în forma pentru promulgare, pe 13 octombrie. A fost votată de 250 de deputaţi, în timp ce unul s-a pronunţat împotrivă, iar 9 s-au abţinut.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON