URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
06 Noiembrie 2017, 20:22

Firea, pe aceeaşi undă cu Bolojan: Primarii marilor oraşe critică „revoluţia fiscală” a PSD

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Revoluţia fiscală planificată spre adoptare prin OG vinerea trecută şi amânată pe lunea aceasta, dar amânată din nou, cel mai probabil până miercuri, a provocat opoziţia primarilor celor mai importante oraşe din România, reuniţi în Capitală la adunarea Asociaţiei Municipiilor din România.

Potrivit reprezentanţilor AMR, scăderea impozitului pe venit  de la 16% la 10% va duce la reducerea cu până la 30% a bugetelor locale pentru investiţii, şi cer ca în cazul în care Guvernul nu renunţă la această masură măsuri compensatorii cum ar fi creşterea cotei din impozitul pe venitul global care se face venit la administraţiile locale de la 41,75% la aproximativ 70%.  Dealtfel, premierul Mihai Tudose a promis AMR măsuri compensatorii, dar n-a precizat de unde ar veni diferenţa de bani.

Firea contra

Una dintre cele mai surprinzătoare critici împotriva „revoluţiei fiscale” a propriului partid a exprimat-o Gabriela Firea, primarul general al Bucureştilor, care a afirmat că „acest pachet de modificări fiscale nu va aduce lucruri bune, ci dimpotrivă, pentru că vor fi bani mai puțini la buget, pentru investiții”. Aceasta a precizat că a făcut „o simulare” conform căreia veniturile municipiilor din Romania vor fi ciuntite cu aproximativ 20%.

„Ar fi o lovitură foarte mare pentru toate comunitățile, de aceea am solicitat, și mă bucur că am primit un răspuns pozitiv și din partea premierului, o îmbunătățire a acestui proiect sau, dacă va rămâne în varianta actuală, stabilirea unui sistem de compensări. In Bucuresti situatia este şi mai dificilă, pentru că  aşa cum ştiţi, Capitala contribuie la PIB-ul Romaniei cu 15%, dar primeşte înapoi prin realocare doar 0,7%. Este adevărat, suntem conştienţi că trebuie să existe o solidaritate şi o distribuţie, că şi orasele mai mici şi comunele să beneficieze de sume destul de importante de la bugetul naţional, dar totuşi parcă este o diferenţă mult prea mare între 15% contribuţie şi 0,7% ceea ce se întoarce la Primăria Capitalei”, a mai spus Firea.

Bolojan: „Vom fi simpli plătitori”

Preşedinte executiv al AMR, primarul Oradiei, Ilie Bolojan, a afirmat că „revoluţia fiscală” va afecta grav autonomia locală, motivând că „nemaiavând bani de investiţii”, primăriile vor deveni „doar nişte eliberatori de avize” şi "plătitori de salarii" către angajaţii proprii.

Potrivit lui Bolojan, în condiţiile în care impozitul pe venitul global este unul din elementele principale de venituri ale autorităţilor locale, reducerea IVG de la 16% la 10% înseamnă „o scădere de aproximativ 40% a fondului care urmează a se redistribui către autorităţile publice locale” şi „prin urmare, cum impozitul pe venitul global la nivelul municipiilor reşedinţă de judeţ reprezintă între 40 şi 60% din veniturile totale proprii, afectându-se deci cu 40% aproximativ,  scad  veniturile municipiilor din România cu aproximativ 20%”.

„În felul acesta este grav atinsă autonomia locală, fiindcă nemaiavând bani de investiţii, vom fi doar nişte eliberatori de avize şi plătitori de salarii către angajaţii noştri”, a mai spus Bolojan, adăugând că „dacă Guvernul doreşte să facă modificări fiscale - şi noi, autorităţile locale nu contestăm acest drept al Guvernului -, ele să se facă în aşa fel încât să nu ne afecteze veniturile, să existe nişte măsuri compensatorii”. Cea mai importantă, în opinia lui Bolojan,  ar fi modificarea de la 41,75% la 70% a cotei din IVG destinată bugetelor locale.

Tudose: O vom valida împreună

Poziţii similare celor expuse de Bolojan au exprimat şi preşedintele AMR, Robert Negoiţă, primarul sectorului 3 din Bucureşti (PSD), Emil Boc, primarul Clujului, şi Gheorghe Falcă, de la Arad.

În ceea ce-l priveşte, premierul Mihai Tudose a afirmat că schimbarea Codului Fiscal în chestiunea modificării impozitului pe venituri ar urma să se facă după consultări cu reprezentanţii autorităţilor publice, şi ţinând cont de doleanţele primarilor de municipii.

„Acest lucru nu va fi reglementat până când împreună cu dvs nu vom cădea de acord pe acea formulă de echilibrare de care vorbeaţi. (...) Atunci când terminăm simulările pe această formulă de echilibrare a bugetelor, o vom valida împreuna cu dvs. Este nevoie de o dezvoltare echilibrată a ţării”, a spus Tudose.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
"..nu de primarie depind salariile.."
..da' uite ca primariile vor suferi daca se modifica procentul primit din taxarea salariatilor.. Ei bine daca primariile vor mai multi bani inseamna ca ar trebui sa creasca numarul de angajati sau cuantumul salariilor in localitatile pe care le pastoresc. Cum locuri de munca sunt dar nu prea se inghesuie lumea pe ele (din cauza salariilor sau a conditiilor de munca), primarii vor trebui sa-si reconsidere pozitia in ce priveste salariile locale, mai ales acolo unde exista parcuri industriale dezvoltate de primarii care la randul lor sunt mana in mana cu "investitorii" din acele parcuri ( orice asemanare cu Oradea, este pur intamplatoare)
Postat 06 Noiembrie 2017, 23:13 de User anonimizat
Aiurea! Firea vorbeste de clarificarea alocarilor pentri investitii proprii directe din TVA, impozite, etc ... de la Bugetul de Stat catre Administratiile Publice Locale ...
... in timp ce Bolojan bate câmpii, crezând ca modificarile la Codul Fiscal ii pune pe "sponsorii" lui, ca oameni de afacei, in situatia de "penali" daca mai lucreaza "la negru" pe santierele sustinute financiar de PMO.
Postat 06 Noiembrie 2017, 21:06 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON