URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 August 2017, 15:05

Final de admitere la Universitatea din Oradea: Mai mulţi studenţi la licenţă, mai puţini la masterat

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Universitatea din Oradea a transmis, miercuri, rezultatele finale ale admiterii de vară, sesiune care s-a încheiat pe 1 august. Comunicarea acestor rezultate s-a făcut însă într-un mod stângaci, Universitatea transmiţând informaţii eronate şi incomplete.

Comunicare rectificată

Potrivit comunicatului, au confirmat că vor fi boboci în anul I, la studii de licenţă, 2.733 de candidaţi, din care 1.382 vor învăţa la buget. Numărul viitorilor studenţi este aproape jumătate din totalul celor care se înscriseseră, 4.288 candidaţi.

La studii de masterat, comunicatul iniţial al Universităţii arăta că sunt 1.054 de candidaţi confirmaţi, din care 644 vor studia la buget. Întrucât numărul confirmaţilor îl depăşea pe cel al înscrişilor, BIHOREANUL a solicitat lămuriri biroului de presă. După o oră, Universitatea a transmis un nou comunicat, în care se arată că a transmis informaţii incorecte şi, de fapt, numărul masteranzilor este de 934.

"Observând aceste cifre, se poate constata o creştere cu peste 300 a numărului de candidaţi confirmaţi la studiile universitare de licenţă faţă de anul 2016, dar şi o scădere cu peste 150 a numărului de candidaţi confirmaţi la studii de master", se mai arată în comunicatul Universităţii.

Ce nu mai precizează comunicatul este, însă, că rata de promovare crescută de la Bacalaureat (69% faţă de 58% în 2016) nu s-a regăsit în numărul studenţilor. Mai precis, deşi anul acesta în Bihor au promovat Bacalaureatul cu peste 500 de tineri mai mulţi decât anul trecut, aşadar bazinul de posibili candidaţi s-a mărit, creşterea nu se vede în rândul bobocilor de facultate.

În schimb, Universitatea a arătat că numărul bobocilor ar putea totuşi să mai crească în săptămâna următoare, când vor confirma candidaţii din categoria români de pretutindeni şi candidaţii străini care vor urma studiile pe cont propriu valutar.

Specializări... extreme

Totodată, Universitatea din Oradea a comunicat selectiv informaţiile privind numărul de înscrişi la fiecare specializare în parte, precizând că informaţiile complete şi finale se regăsesc pe site-urile facultăţilor. În realitate, însă, o simplă verificare făcută de BIHOREANUL arată că mai multe facultăţi – Arte, Drept, Istorie, Litere şi Teologie – nu au aceste informaţii pe site.

"Din analizele făcute de Comisia Centrală de Admitere rezultă faptul că unele domenii de licenţă, cum ar fi Comunicare şi relaţii publice, Arhitectură, Ştiinţe exacte, Inginerie managerială au înregistrat o creştere a cererii faţă de admiterea din anul 2016. De asemenea, după sesiunea din iulie de anul acesta, comparativ cu anul 2016, cea mai scăzută cerere s-a înregistrat la domeniile de licenţă Muzică şi Teologie", se arată în comunicat.

În schimb, nu se precizează nici câţi admişi sunt în acest an la respectivele specializări, nici câţi au fost anul trecut. Verificarea făcută de BIHOREANUL arată că, de pildă, specializarea Comunicare şi relaţii publice are doar cu 11 studenţi mai mult decât anul trecut: 13 admişi acum, faţă de doar 2 (!) în vara lui 2016. Arhitectura, care anul trecut era printre cele mai puţin căutate specializări şi a avut doar 9 candidaţi, are acum o creştere similară, de 11 studenţi, având 20 de candidaţi admişi.

Fără trecere

Cât despre specializările neatractive, numărul candidaţilor înscrişi este elocvent pentru dezinteresul tinerilor: de exemplu, la Teologie, pe 60 de locuri s-au înscris 21 de studenţi! Alte specializări sunt şi mai nepopulare: la Tehnologia tricotajelor s-au înscris doar 2 candidaţi, la Ingineria sistemelor de energii regenerabile 3, iar la Exploatări forestiere doar 12.

În final, comunicatul anunţă că "Universitatea din Oradea va continua acţiunile de promovare a admiterii pentru sesiunea din septembrie 2017", pe site-ul propriu şi pe pagina de Facebook.

În schimb, Universitatea nu a transmis nici măcar câte locuri i-au rămas libere pentru admiterea din toamnă, bugetate sau cu taxă. A doua sesiune de admitere va începe pe 4 septembrie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Ce crede despre asta rectorul Barney
Oare ce părere are rectorul Barney despre neprofesionalismul cuconetului tinut aiurea la Comunicare? Pe cite dintre aceste cucoane le-a sanctionat, pe cite le-a dat afara după această boacănă colosală ? Pe nici una. Căci toate sunt angajate cu pile, toate au in spate pe cite cineva. Iar Barney are nevoie de sustinere fiindcă are probleme mari in justitie.
Postat 02 August 2017, 21:58 de andreimagheru
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON