URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Septembrie 2020, 18:43

Final cu scandal: Şeful USR Bihor, Silviu Dehelean, înregistrat de colegi cerând contribuţii băneşti pentru campanie nu doar candidaţilor, ci şi delegaţilor din secţiile de votare (AUDIO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În USR Bihor, membrii de partid se înregistrează între ei, iar la momentul oportun dau publicităţii fragmente din înregistrări, culmea, prin intermediul unor site-uri apropiate PSD. Ultima ispravă de acest fel este publicarea unei înregistrări audio din care reiese că deputatul USR Bihor, deputatul Silviu Dehelean, a cerut ca atât candidaţii la alegerile locale, cât şi delegaţii partidului în secţiile de votare, să doneze bani pentru campania electorală.

Pe surse...

Înregistrarea privind finanţarea campaniei USR Bihor pentru alegerile locale de către candidaţi şi delegaţii din secţiile de votare a fost publicată vineri, cu trei zile înaintea scrutinului, de către site-ul stiripesurse.ro, deţinut de un fost angajat al Antenei 3 a cărui soţie este deputat PSD, în cadrul unui articol intitulat „Zeciuială la USR: Delegaţii din secţiile de votare, obligaţi să împartă indemnizaţiile cu partidul”.

Semnatarul articolului susţine că „USR recurge la metode de o ilegalitate incertă pentru a-şi finanţa campania electorală”, deoarece într-o şedinţă a USR Bihor preşedintele organizaţiei judeţene le-a comunicat colegilor săi că atât candidaţii la funcţiile de aleşi locali (primari, preşedinte al Consiliului Judeţean, consilieri locali şi judeţeni), cât şi delegaţii din secţiile de votare „trebuie să cotizeze la partid”.

Algoritmii lui Dehelean

Potrivit înregistrării, Dehelean a afirmat că fiecare delegat din secţiile de votare trebuie să direcţioneze la partid câte 60 lei, contribuţii pe care însă „nu o să le punem pe persoană”. Tot potrivit înregistrării, fiecare candidat de consilier comunal de pe locul 1 va cotiza cu „echivalentul unei indemnizaţii de consilier local pe o lună, care noi am zis că e 600 lei”, iar următorii, de pe locurile 2 şi 3, cu 200 şi respectiv 120 lei. De asemenea, a completat preşedintele USR Bihor, „pentru urbanul mic”, adică în ce priveşte candidaţii din oraşe pentru funcţiile de primar şi de consilier local, cei de pe locul 1 ar trebuie să cotizeze câte 1.200 lei, iar cei de pe locurile următoare şi considerate eligibile „să dea 600 lei” şi să meargă „mai departe, 200, 120”.

Dehelean aminteşte că delegaţii USR în secţiile de votare au câştigat la alegerile prezidenţiale din noiembrie 2019 „800 lei sau 700”, iar la europarlamentarele din mai 2019 suma de „270 lei”, astfel că o cotizaţie de 60 lei nu ar fi mare. Pentru reprezentantul din Biroul Electoral Municipal Şi din Biroul Electoral Judeţean, Dehelean a avansat o cotizaţie de 600 lei, afirmând că „tot sistemul acesta e asumat şi de PLUS”, deoarece „aliaţii şi-au asumat să facă aceeaşi poveste”.

„Am fixat targhet pe filiale”

Contactat de BIHOREANUL, preşedintele USR Bihor a afirmat că fragmentul de înregistrare a fost scos din context, iar discuţia privind finanţarea campaniei pentru alegerile locale este veche, având loc într-o şedinţă a Biroului Judeţean „în toamna anului trecut sau în ianuarie anul acesta, în orice caz înainte de pandemie”.

„Căutam resurse de unde să putem atrage bani şi am discutat nişte variante. În final am dat fiecărei filiale (n.r. – organizaţii locale) target de unde să aducă, de la candidaţi şi delegaţi, dar nu a fost niciodată vorba despre vreo condiţionalitate, să spunem că cine nu cotizează nu candidează sau nu este delegat în secţiile de votare. Nu îmi amintesc toate detaliile pe care le-am discutat, dar ştiu că nu am mai cerut bani de la delegaţi, doar am fixat target pe filiale”, a declarat deputatul Silviu Dehelean, precizând că au ajuns să doneze bani în vederea campaniei pentru alegerile locale „doar cei care au dorit să doneze”.

Pe de altă parte, Dehelean consideră că înregistrări din şedinţele USR Bihor sunt date publicităţii pentru că "există unii membri dezamăgiţi de candidaturile la locale, care aşa înţeleg ei să se manifeste. Culmea e că au avut şi probe preconstituite din timp (n.r. - pe care să le pună în circulaţie abia acum, înainte de alegeri)".

PLUS nu

În ce priveşte partenerul de alianţă al USR, PLUS Bihor a reacționat, dând publicităţii vineri un comunicat în care precizează că nu a practicat sistemul de donaţii despre care vorbea preşedintele USR Bihor în şedinţa acestui partid.

„Filiala PLUS Bihor nu a condiționat participarea ca delegat în secție de contribuții financiare. Membrii PLUS contribuie la finanțarea partidului prin donații și cotizații. Munca pe care o depunem și sprijinul financiar pe care îl primim sunt acte voluntare prin care ne dorim să schimbăm modul în care se face politica din România”, se precizează în comunicatul PLUS Bihor.

Ca dovadă de transparenţă, reprezentanţii PLUS au pus la dispoziţia presei locale şi un tabel (vezi galeria de imagini) privind sursele de finanţare a campaniei pentru alegerile locale, care arată o listă destul de scurtă a contributorilor. Potrivit acestuia, de exemplu, candidatul la Primăria Oradea, Ioana Mihăilă, are în campanie o susţinere financiară de 37.000 lei provenită exclusiv din veniturile proprii, fără să fi primit vreo donaţie, în schimb făcând un împrumut de 18.000 lei.

Precizăm că, potrivit legii, după încheierea procesului electoral, toate partidele sunt obligate să prezinte rapoarte de cheltuieli, sumele de bani putând fi decontate, în anumite limite, de la bugetul de stat, prin Autoritatea Electorală Permanentă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
La toate partidele e la fel.
Doar că, ăștia de la USR sunt mai infantili și mai puțin precauți.
Postat 26 Septembrie 2020, 19:20 de CrisDumi
psd profita
Nu inteleg de ce in perioada asta psd si pnl (dar si presa) trag cu tot arsenalul in toti cei din jur, dar nu se prea ataca intre ei. Stiu ei ceva ce noi nu stim? Sau or fi toti ceilalti de vina pentru ce (nu) au facut ei? Si in vremea asta psd sta la cutie si profita de prostia celorlalti, indiferent cum ii cheama.
Postat 26 Septembrie 2020, 13:40 de oradea_mea_si_a_ta
nu ma mir
Nu te miri cand un politician cere bani.Te miri cand ceilalti ii dau.Daca ceilalti au dat, sunt complici la treaba asta
Postat 26 Septembrie 2020, 10:23 de CorinaC
Se cere tribut?
Daca oamenii care stau peste 15 ore in sectiile de votare trebuie sa plateasca deputatului 60 de lei, cat da deputatul oamenilor din partid? Adica un deputat a avut incasari de peste 200 de mii de euro in ultimii 4 ani. Proportional cu membrii din sectiile de votare, deputatul ar trebui sa dea cam 20 de mii de euro. Daca el si-ar da partea, nu ar mai fi nevoie sa ceara tribut de la amaratul din sectie, ca ar fi destui bani de campanie.
Postat 26 Septembrie 2020, 08:57 de Athena
ca vechii politicieni
Acum si astia fac manevre ca vechii politicieni; asta dupa ce ei spuneau ca sunt diferiti.
Postat 26 Septembrie 2020, 08:54 de Cesar
Greu la deal cu boii mici!
Lăsând la o parte propaganda A3, oare de ce avem noi in Bihor acest ghinion sa avem candidati USR-Plus de calitate indoielnica? E evident ca oamenii sunt slabi, votam cu ei pentru scorul general al partidului. Pacat...
Postat 25 Septembrie 2020, 19:10 de decalog
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON