URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
13 Mai 2015, 16:51

Filarmonica de Stat a primit aparate de aer condiţionat de la clubul Rotary

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Filarmonica de Stat orădeană are, începând de săptămâna aceasta, un sistem de aer condiţionat în sala Enescu-Bartok a clădirii situate pe strada Moscovei 5. Până acum, temperatura din sala de concerte nu era controlată în niciun fel.

"Am colaborat cu Filarmonica Oradea de câţiva ani încoace, de când maestrul Romeo Rîmbu a intrat în clubul nostru. Am organizat aici mai multe baluri caritabile şi am văzut că este nevoie de un sistem de răcire a sălii. Aşadar, unul dintre obiectivele balului pe care l-am organizat în luna decembrie a anului trecut a fost strângerea de fonduri pentru a asigura aparatura de aer condiţionat în sala Filarmonicii", a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, preşedintele Clubului Rotary Oradea, Cornel Radu.

Drept urmare, în sala Enescu Bartok au fost instalate 10 aparate de aer condiţionat, în valoare totală de 25.000 lei. "N-a fost uşor nici să le primim ca donaţii. A fost nevoie de autorizaţie de construcţie, de aprobare de la Instituţia Arhitectului-Şef, precum şi de la Direcţia de Cultură, pentru că este vorba de o clădire de patrimoniu", a afirmat Todor Albert, directorul Filarmonicii.

Întrebat de ce Filarmonica nu şi-a putut cuprinde în buget până acum suma necesară acestei investiţii, Todor a răspuns că instituţia de cultură nu are voie să investească în clădire, deoarece aceasta a fost revendicată de Episcopia Romano-Catolică, iar Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor nu s-a pronunţat încă pe tema acestui litigiu. "Din păcate noi nu putem face nimic în această sală. Nu putem face noi investiţii, iar cumpărarea unui sistem de aer condiţionat nu poate introdusă la categoria reparaţii", a declarat directorul.

Dirijorul Romeo Rîmbu a afirmat că, până acum, pe timpul verii artiştii de pe scenă trebuiau să suporte călduri teribile, provocate atât de căldura de afară, cât mai ales de reflectoarele puternice îndreptate asupra lor. Una dintre variantele ajutătoare era deschiderea geamurilor. "În cazul acela, însă, se crea curent şi zgomot", a adăugat dirijorul.

Aparatele de aer condiţionat vor fi folosite pentru prima dată, joi, de la ora 19, la concertul simfonic săptămânal al Filarmonicii de Stat. Spectatorii vor putea asculta Concertul nr. 17 pentru pian şi orchestră în Sol major de W.A. Mozart, al cărui invitat special va fi pianistul grec Giorgos Konstantinou, respectiv suita Viforul de G. Sviridov. Concertul va fi dirijat de Romeo Rîmbu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Felicitari
Bravo lor, chiar era nevoie de asa ceva.
Postat 14 Mai 2015, 10:52 de Neutryno
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON