Înaintea fiecărei sesiune de admitere, universitarii orădeni îşi laudă facultăţile pentru a convinge cât mai mulţi tineri să le devină studenţi. Uneori, însă, eşuează în faţa propriilor copii. Aşa se face că fii şi fiice ale profesorilor Universităţii din Oradea ajung studenţi în alte centre universitare.
BIHOREANUL a provocat mai mulţi universitari să-şi "deconspire" copiii studenţi, dacă învaţă sau nu la Oradea. Deşi majoritatea s-au ferit să discute pe această temă, cei care au acceptat-o se scuză că nu pot interveni în alegerile copiilor lor: nu-i pot opri să plece!
Junior în străinătate
Cel dintâi junior student la altă universitate decât cea orădeană e fiul cel mare al rectorului Constantin Bungău (foto) şi al profesoarei Simona Bungău, de la Facultatea de Medicină şi Farmacie. Constantin Bungău jr. face Arhitectura în Germania. "Când a dat admitere la facultate, la Oradea s-a desfiinţat Arhitectura şi am preferat să-l trimit în Germania, decât la Cluj sau la Timişoara, pentru că e vorbitor de germană", explică rectorul, referindu-se la anii 2012-2014, când Arhitectura nu avea acreditare.
Rectorul spune că nici nu se pune problema să nu aibă încredere în Universitatea pe care o conduce, iar ca dovadă şi-a înscris băiatul, la distanţă, şi la Facultatea de Inginerie Managerială şi Tehnologică. În plus, sugerează că îşi va demonstra "patriotismul local" şi atunci când va ajunge la vârsta studenţiei mezinul familiei, încă elev de gimnaziu.
Mai bine la Timişoara
Nici fiul decanului Facultăţii de Istorie, Ioan Horga, n-a vrut să audă de studenţie la Oradea. Răzvan Horga a urmat cursurile Universităţii de Economie din Viena, apoi cele ale Universităţii Cranfield din Marea Britanie. Şi cine poate să-l condamne pentru un asemenea CV?
Ca şi rectorul Bungău, motivul neorganizării examenului de admitere la Arhitectură îl invocă şi prorectorul Marcela Prada, a cărei fiică, Francesca, studiază la Timişoara. "Doar pentru că în anul respectiv nu s-a dat admitere", explică prorectorul.
La Timişoara a ajuns student şi fiul directorului general administrativ al Universităţii, Mircea Gordan, profesor de inginerie, şi al şefei Departamentului de Electronică şi Telecomunicaţii, Cornelia Gordan. Tânărul Cristian a preferat să plece decât să devină student al facultăţii unde predau părinţii săi, un argument fiind şi faptul că la capitolul viaţă studenţească Timişoara bate Oradea categoric.
Studenţie... cu părinţii
Alţi tineri n-au avut nicio problemă cu atmosfera "slăbuţă" din Oradea ori să-şi aibă părinţii ca profesori. De exemplu, fiul prorectorului Marcel Roşca, Vlad. "Este student la Oradea, la Drept şi la Energetică", spune tatăl, care susţine că şi-a lăsat fiul să aleagă singur ce şi unde să studieze, fără să-l îndemne nici să plece, nici să rămână.
De asemenea, fiica decanului de la Drept, Valentin Mirişan, este absolventă a acestei facultăţi, la fel cum şi fiul decăniţei de la Construcţii şi Arhitectură, Aurora Mancia (foto), a ales să facă facultatea unde predă chiar mama sa. "L-am lăsat să aleagă, iar el a vrut să rămână la Oradea. Cred că şi din comoditatea de a fi acasă", zice decăniţa. Pe de altă parte, Mancia se declară convinsă de teoria că un tânăr poate să înveţe la fel de bine la Oradea ca la orice altă universitate din lume.
"Chestiune de patriotism"
Tot Universitatea din Oradea, ba chiar în dublă specializare, a absolvit-o şi fiul lui Ioan Chereji, decanul de la Protecţia Mediului. Tânărul e medic stomatolog, dar şi inginer de mediu, şi a ajuns chiar să predea la facultatea condusă de tatăl său, iar asta înainte ca acesta să fie decan.
La Oradea învaţă şi băiatul lui Alexandru Ilieş, decanul Facultăţii de Geografie, Turism şi Sport. Tânărul e boboc la Medicină şi, spune tatăl său, nici nu s-a pus problema să meargă altundeva. "N-avea niciun motiv să plece, dar este şi o chestiune de patriotism, recunosc", spune decanul. În fond, dacă toţi universitarii ar da bir cu fugiţii din Oradea, de ce părinţii altor tineri le-ar plăti lor taxele de studii?...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.