Printr-o campanie naţională derulată sub motto-ul "Fii activ la orice vârstă!", Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor se preocupă să le găsească un loc de muncă şomerilor care au peste 55 de ani. Concret, Agenţia încearcă să convingă angajatorii bihoreni să se folosească de experienţa acestor seniori, iar pe aceştia să accepte participarea la cursuri de calificare ori reconversie profesională.
"Acest proiect valorifică conceptul de îmbătrânire activă pe piaţa muncii şi vizează persoanele şomere de peste 55 de ani. Există o reticenţă a angajatorilor pentru a angaja aceste persoane, iar ele au o reţinere să acceadă pe piaţa muncii", a declarat directorul AJOFM Bihor, Békési Csaba, miercuri, într-o conferinţă de presă. În contextul unei populaţii tot mai bătrâne şi a prognozelor pentru anii următori care arată că populaţia îmbătrâneşte într-un ritm alarmant, prelungirea vieţii active devine însă o necesitate, a subliniat directorul.
Un studiu naţional de cercetare efectuat pe această temă a subliniat că 60% dintre seniorii fără un loc de muncă îşi doresc să lucreze, dar nu au identificat posturi vacante pentru pregătirea lor, iar angajatorii evită încadrarea acestora din cauza capacităţii lor reduse de adaptare la noile cerinţe tehnologice.
Pentru a-i ajuta să rămână activi, AJOFM Bihor a pregătit pentru aceşti seniori, laolaltă cu celelalte agenţii din ţară, broşuri ajutătoare, de tipul "Cum să realizăm un CV", "Cum să redactăm o scrisoare de intenţie", "Cum să ne identificăm abilităţile şi calităţile", dar şi mai multe spoturi radio şi TV şi un site dedicat lor (www.fiiactiv.eu). "Încurajăm aceste persoane să vină spre AJOFM Bihor, şi să se înregistreze în baza noastră de date", a spus şeful Agenţiei.
Odată înregistraţi, indiferent că primesc sau nu indemnizaţie de şomaj, ei pot participa gratuit la cursuri de calificare sau reconversie profesională şi pot fi consiliaţi pentru găsirea unui loc de muncă.
Békési a mai spus că seniorii pot fi angajaţi importanţi pentru patronii în căutarea de meseriaşi. "Aceste persoane deţin calificări şi au experienţa necesară. Este clar că aceste calificări nu sunt sincronizate cu cererile existente, dar conceptele de bază le deţin foarte bine", a mai spus directorul. În plus, patronii au şi avantaje materiale: primesc 500 de lei lunar timp de 12 luni dacă angajează un şomer care au peste 45 de ani sau mai au 5 ani până la pensie, cu condiţia păstrării lor ca angajaţi măcar 18 luni.
În Bihor sunt în prezent 9.965 de şomeri înregistraţi în baza de date a AJOFM, dintre care circa 1.700 au între 50 şi 55 de ani, iar 1.800 peste 55 de ani. În acest an, doar 4 şomeri cu vârste de peste 55 de ani au participat la cursurile de calificare organizate de Agenţie.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.