Singuratice și aproape invizibile. Așa își trăiesc viața cele două pisici sălbatice de la Zoo Oradea. Sunt doi masculi, chiar frați, care au ajuns la Oradea în urmă cu trei ani, în urma unei donații făcute de Parc des Felins, un amplasament dedicat îngrijirii și înmulțirii pisicilor sălbatice de lângă Paris.
Figaro și Lucifer s-au născut pe data de 10 aprilie 2014, iar aproape un an mai târziu, în 12 februarie 2015, au ajuns la Zoo Oradea, în urma unei donații venite din partea Parc des Felins, situat la aproximativ 50 de kilometri de Paris. Având blana de culoare gri-cafeniu, tărcată, cu dungi negricioase, felinele se disting prin coada foarte stufoasă, care se termină totdeauna în negru.
Spre deosebire de pisicile domestice, care adoră să fie mângâiate, pisicile sălbatice (Felis silvestris) sunt animale solitare, petrecându-și majoritatea timpului stând ascunse pe timpul zilei și ieșind mai mult noaptea, pentru a-și caută hrana.
“Specia este carnivoră și se hrănește aproape exclusiv cu rozătoare mici și doar ocazional cu păsări mici, reptile sau alte mamifere mici. Este un animal singuratic, dar în perioada împerecherii poate fi întâlnit și în grupuri”, explică reprezentanții Zoo Oradea.
Orădenii și ceilalți vizitatori ai Zoo Oradea îi pot vedea pe Figaro și Lucifer, rar și pentru scurte perioade, în special după-amiaza, imediat după ce au intrat în Grădina Zoologică, din aleea principală, pe partea stângă, înaintea lacului cu păsări acvatice.
Începând de duminică, Figaro mai are și un alt nume, Motănel, fiind adoptat de o fetiță din Timișoara, care s-a aflat în vizită la Zoo Oradea, îndemnând și alți copii să vină să-l admire pe Motănel, “așa sălbatic, somnoros și cam leneș”.
La noi în ţară, pisica sălbatică trăieşte îndeosebi în pădurile de câmpie şi de deal, fiind răspândită din Delta Dunării înspre munte. Se împerechează o singură dată pe an, în februarie-martie, perioadă ușor de recunoscut datorită mieunăturilor atipice.
După o gestație de aproximativ 70 zile, femela naște 2-4 pui, lipsiți de vedere și auz timp de 10-12 zile, pe care îi alăptează aproximativ o lună de zile, după care sunt înțărcați și pregătiți să-și urmeze mama la vânătoare. La vârsta de aproximativ trei luni, puii sunt gata să vâneze singuri, asigurându-și prin forțe proprii supraviețuirea.
Loredana Buz,
Consilier relații publice ADP Oradea
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.