URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Noiembrie 2019, 14:55

Festivitate militară la 100 de ani de la înfiinţarea Şcolii de Jandarmi din Oradea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Inspectoratul Judeţean de Jandarmi (IJJ) Bihor a organizat, vineri, în faţa Universităţii din Oradea, o manifestare dedicată celor 100 de ani de la înfiinţarea Şcolii de Jandarmi din Oradea.

Festivitatea a cuprins şi dezvelirea unei plăci comemorative chiar la intrarea în Universitatea din Oradea, acolo unde în urmă cu un secol era inaugurată şcoala de jandarmi.

Manifestarea a început la ora 9, la ea asistând mai multe oficialităţi, între care prefectul judeţului Ioan Mihaiu, viceprimarul Florin Birta, rectorul Universităţii din Oradea, Constantin Bungău, precum şi garda de onoare şi alţi jandarmi.

Evenimentul nu a adunat în schimb mulţi curioşi, ci doar câţiva studenţi care s-au oprit să urmărească ceremonia în drumul spre chioşcul din faţa Universităţii.

După intonarea imnului naţional a fost dezvelită placa comemorativă dedicată centenarului şcolii de jandarmi de către rectorul Constantin Bungău şi şeful IJJ.

A urmat o slujbă Te Deum, iar apoi au luat cuvântul generalul în rezervă Alexandru Creţ, istoricul şi profesorul universitar Mihai Drecin, viceprimarul Florin Birta şi prefectul judeţului, Ioan Mihaiu.

Despre perioada tumultuoasă prin care au trecut românii din Transilvania în anul 1919, anul în care a fost înfiinţată şi şcoala de jandarmi, a povestit istoricul Drecin.

"Printre primele unităţi de jandarmerie înfiinţate în ţară s-a numărat şi cea din Oradea, care a luat fiinţă la 1 aprilie 1919, cu scopul de a pregăti tineri din întreaga Transilvanie. Cu toate acestea, şcoala a pregătit de-a lungul timpului şi ofţeri şi subofţeri de poliţie", a spus, la rândul său, prefectul Ioan Mihaiu.

Şeful IJJ Bihor, Ioan Bogdan, a amintit că deşi cursurile au început în 1 noiembrie 1919, deschiderea festivă a şcolii a avut loc la începutul lunii decembrie. Prima serie de elevi a numărat 32 de ofiţeri şi 220 de subofiţeri. Apoi, peste doi ani, instituţia din Oradea s-a contopit cu şcoala de ofiţeri şi plutonieri majori din Bucureşti, sub denumirea de Şcoala de Jandarmi Oradea Mare, devenind astfel singura şcoală din ţară care pregătea cadre pentru întregul corp de jandarmi. Cursurile ţineau şase luni.

După cel de-al Doilea Război Mondial, Şcoala din Oradea avea în compunere şcoala de ofiţeri de poliţie şi şcoala de subofiţeri jandarmi, iar din anul 1958, instituţia devine Centrul Şcolar Ofiţeri trupe M.A.I. (Ministerul Afacerilor de Interne), având sarcina de a forma ofiţeri pentru toate structurile M.A.I.

""Ultima goarnă" a sunat pentru Şcoala de la Oradea la 23 august 1962, luând fiinţă apoi un Institut Pedagogic, care ulterior a fost transformat în Universitatea Oradea. Flacăra învăţământului militar bihorean a fost preluată şi arde şi azi în cadrul Şcolii de Pregătire a Agenţilor de Poliţie de Frontieră "Avram Iancu" Oradea. Suntem aici şi avem datoria astăzi să-i cinstim prin această placă omagială pe toţi cei care au pus bazele acestei prestigioase şcoli", a precizat şeful IJJ Bihor, Ioan Bogdan.

Manifestarea s-a încheiat cu acordarea unor diplome onorifice oficialităţilor prezente.

Citeşte despre începuturile actualei Universităţi din Oradea în articolul: Oradea ieri, Oradea azi: Universitatea orădeană s-a ridicat pe clădirile unei foste Şcoli de Jandarmi

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
?!
Frumos gestul, de laudat! O intrebare despre laudatori: ce are in comun, exceptand denumirea, actuala jandarmerie cu cea infiintata acum 190 de ani si desfiintata de comunisti in 1948?
Postat 02 Noiembrie 2019, 06:40 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON