URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
16 Mai 2018, 19:06

Festivalul „Flori de mai”: Elevii cu cerinţe speciale şi-au demonstrat abilităţile artistice, pe scena Teatrului Arcadia (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sute de copii din toată ţara, dar şi din străinătate, au participat, miercuri, la ediţia a XI-a a Festivalului „Flori de mai”, dedicat elevilor cu cerinţe educaţionale speciale, cauzate de diferite probleme medicale. Festivalul a fost organizat de Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Orizont Oradea, alături de mai multe instituţii partenere, şi s-a desfăşurat la Teatrul Arcadia.

Competiţia a avut secţiuni de teatru, dans, muzică şi decoraţiuni făcute manual, la care au participat, împărţiţi în grupe de vârste, de la micuţi de grădiniţă la adolescenţi din anii de liceu. Fiind un festival cu tradiţie, a reunit printre participanţi zeci de şcoli şi grădiniţe din toată ţara, fie că sunt unităţi de învăţământ dedicate exclusiv elevilor CES, fie că sunt unităţi de masă, dar care au integrat astfel de copii. De asemenea, s-au înscris în concurs şcoli similare din străinătate.

Special pentru elevii care nu au putut veni la Oradea, organizatorii au pregătit şi o secţiune specială, DVD, adică elevii s-au filmat în timpul actului artistic şi au trimis rezultatul final spre jurizare.

Scopul festivalului este dublu: pe de-o parte, pentru ca elevii să îşi poată demonstra abilităţile, iar pe de alta să socializeze. „Noi la şcoală facem terapie cu copii şi o metodă este terapia prin artă. Dorim să arătăm că aceşti copii cu cerinţe educaţionale speciale pot să facă lucruri foarte frumoase, adică decoraţiuni precum cele care au fost expuse pe holul teatrului, şi că se descurcă foarte bine şi pe scenă”, a explicat profesorul Angela Maruşca, organizatoarea festivalului, pentru BIHOREANUL.

Pentru a-şi prezenta momentele de teatru, dans sau muzică, elevii cu cerinţe speciale au exersat mult, dar fără să se plângă. „Pentru ei, concursul este ca olimpiada. Acestea sunt singurele competiţii la care pot participa”, a explica Maruşca. În plus, a mai spus profesoara, copiii care participă an de an la festival au legat prietenii şi se bucură să se reîntâlnească, la Oradea. Desigur, pentru ei este foarte important şi faptul că se află pe o scenă, iar la finalul reprezentaţiei sunt răsplătiţi cu aplauze.

Cei mai buni dintre ei au câştigat însă şi premii, adică diplome şi pachete cu felurite bunătăţi. De pildă, la secţiunea „Teatru”, cei mai buni s-au dovedit elevii de la CSEI Hunedoara, CSEI Lugoj şi CSEI Reşiţa, la „Dans” au luat premiul I, pe diferite categorii de vârstă, elevii de la CSEI Reşiţa, CSEI nr. 3 Reghin, CSEI Timişoara şi CSEI Orizont Oradea, iar la „Muzică” au câştigat locul fruntaş elevi de la CSEI Arad şi CSEI Reşiţa.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON