URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 17 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Septembrie 2014, 11:55

Festivalul de Teatru Scurt s-a încheiat cu focuri de artificii: Un spectacol al teatrului gazdă a luat marele premiu (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Festivalul Internaţional de Teatru Oradea continuă până pe 12 octombrie, însă majoritatea spectacolelor incluse în acest eveniment s-au jucat deja. De altfel, duminică seară, la Sala Mare, după comedia "Titanic Vals", jucată de actorii Teatrului Odeon (Dorina Lazăr, Rodica Mandache, Ionel Mihăilescu, Pavel Bartoş, Alexandru Papadopol), juriul Festivalului de Teatru Scurt, inclus în FITO2014, a anunţat premiile ediţiei a XX-a.

Nu înainte, însă, ca primarul Ilie Bolojan să iasă pe scenă şi să mulţumească organizatorilor, invitaţilor şi spectatorilor pentru implicarea în FITO2014. "E greu să apari pe o scenă după asemenea actori pentru că, făcând parte din lumea politică, rişti să devii ridicol", a spus primarul Bolojan, făcând publicul să râdă, având în vedere că piesa lui Tudor Muşatescu e plină de ironii la adresa politicienilor. Trecând într-un ton mai serios, edilul a adăugat că "Primăria Oradea va fi alături de teatrul orădean şi activităţile culturale din oraşul nostru".

Discursul scurt al edilului a fost punctat de managerul Daniel Vulcu. "Scurt şi concis, pentru că nu de vorbe avem nevoie, ci de bani", a spus acesta după plecarea primarului.

Juriul ediţiei a XX-a a Festivalului de Teatru Scurt a fost format din Maria Zărnescu (critic de teatru, asistent universitar UNATC), Elisabeta Pop (critic de teatru), Mircea M. Ionescu (dramaturg), Adi Carauleanu (actor şi director artistic aş Teatrului Naţional Vasile Alecsandri, Iaşi) şi preşedintele Alexa Visarion (regizor şi scenarist).

Premiul pentru cea mai bună scenografie a fost câştigat de Roxana Ionescu, pentru spectacolul teatrului gazdă "În inima nopţii - Episodul Hamlet", jucat pe scena mobilă, închisă într-un cort, cu un decor minimalist.

Juriul ediţiei a XX-a a Festivalului de Teatru Scurt a decis să acorde premiul pentru cea mai bună regie ex aequo Gianiei Cărbunariu, respectiv lui Bobi Pricop, pentru spectacolele "Tipografic majuscul" (co-producţie dramAcum şi Festivalul Internaţional de Teatru de la Nitra, în parteneriat cu Teatrul Odeon, respectiv "Profu' de religie" (Teatrul Naţional "Marin Sorescu" Craiova).

Premiul pentru cel mai bun actor a revenit ex aequo lui Marcel Iureş şi George Mihăiţă, pentru rolurile din "Păi despre ce vorbim noi aici, domnule?", un spectacol de Cătălin Ştefănescu, după "Moromeţii" de Marin Preda. Spectacolul a fost jucat cu succes sâmbătă seară pentru o sală plină a Teatrului Regina Maria.

Cea mai bună actriţă a fost desemnată, în schimb, Anca Hanu pentru rolul din spectacolul "Amalia respiră adânc" de la Teatrul Naţional "Lucian Blaga" din Cluj-Napoca. La această categorie a fost nominalizată şi actriţa Ioana Dragoş Gajdo, a teatrului gazdă, pentrul rolul din spectacolul "Cancun".

În fine, cel mai important premiu al Festivalului de Teatru Scurt, şi anume pentru cel mai bun spectacol, a fost câştigat de "În inima nopţii - Episodul Hamlet", al Teatrului Regina Maria, regizat de Gavriil Pinte, după un scenariu co-semnat de Gavriil Pinte şi George Banu, cel din urmă fiind critic şi profesor de teatrologie la Sorbona. După cum era de aşteptat, vestea a fost primită cu entuziasm de publicul prezent la ceremonia de decernare a premiilor.

Juriul acestei ediţii a decis să-i acorde un premiu special regizorului Theodor Cristian Popescu, pentru regia spectacolelor "Cancun", "Panică" şi "Perplex", respectiv un premiu de excelenţă spectacolului "Păi... despre ce vorbim noi aici, domnule?".

În fine, concursul de creaţie dramatică din acest an a fost câştigat de Ionuţ Buruiană, pentru scenariul "Fumezi?", o comedie într-un singur act. Juriul concursului a fost format din regizorul Alexandru Mâzgăreanu, criticul de teatru Claudiu Groza şi Ioan Moldovan, directorul Revistei Familia.

După decernarea premiilor, spectatorii au fost invitaţi să urmărească, afară, pe scena mobilă, spectacolul muzical "Leonce şi Lena", după care ediţia aniversară a Festivalului de Teatru Scurt a fost închisă cu focuri de artificii. Programul FITO continuă în următoarele două weekenduri cu spectacole dedicate copiilor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON