URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Mai 2022, 13:21

Festivalul baroc la Oradea: Atelier de lăută la Cetate, recital cu muzică din Italia secolului al XVII-lea și alte evenimente interesante

Festivalul baroc la Oradea: Atelier de lăută la Cetate, recital cu muzică din Italia secolului al XVII-lea și alte evenimente interesante foto: www.classical-music.com
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aflat la cea de a doua ediție, Festivalul Baroc al Oradiei are toate șansele să se impună ca un eveniment cultural definitoriu pentru orașul de pe Crișul Repede. Între 23 și 31 mai, Departamentul de Muzică din cadrul Universității locale organizează mai multe evenimente interesante, cu personalități ale vieții muzicale din România dar și studenți ai Facultății de Arte a Universității din Oradea.

Seria manifestărilor începe în 23 mai, la ora 18, cu un „Happening Baroque”, la Biblioteca din campus. „Va fi, pentru studenții Departamentului Arte Vizuale de la specializarea Modă – Design vestimentar, un prilej de a-și demonstra măiestria și îndemânarea artistică în realizarea de costume de inspirație barocă, în atmosfera muzicală barocă, creată de studenții Departamentului Muzică de la specializarea Interpretare muzicală – Instrumente”, a explicat lectorul Ariadna Mircescu, directoarea Departamentului de Muzică al Facultății de Arte a Universității din Oradea și organizatoarea festivalului.

Ziua de 25 mai va prilejui reîntâlnirea celor ce iubesc muzica cu unul dintre cei mai reputați muzicologi din România, Elena Șorban. Conferențiarul propune spre dezbatere tema: „Clavecinul bine temperat, vol.I de Bach – 300 de ani. Atelier: În oglinda afectelor lui Mattheson”.

Cetatea Oradea va găzdui în 28 mai, de la ora 10, un atelier de lăută, desfășurat sub îndrumarea muzicianului Caius Hera. De la ora 18, același instrumentist, împreună cu soprana Narcisa Brumar, vor susține un recital vocal-instrumental, care își propune să îi introducă pe ascultători în minunata atmosferă a muzicii din Italia secolului al XVII-lea. În program sunt lucrări de Carlo Pallavicino, Girolamo Frescobaldi, Giulio Caccini, Claudio Merulo, Claudio Monteverdi, Giovanni Girolamo Kapsberger, Andrea Falconieri și Alessandro Piccinini.

Concertul vocal-instrumental, programat să aibă loc în ziua de 31 mai la Biserica romano-catolică Sfântul Ladislau, începând cu ora 17, va încheia ediția din anul acesta a Festivalului Baroc.

„Îi vom aduce în fața publicului pe studenții Departamentului Muzică, în ipostaza de soliști sau membri ai orchestrei, propunând publicului un repertoriu care va include arii de: Johann Sebastian Bach și Georg Friedrich Händel, precum și părțile I (Allegro) din Dublul Concert pentru flaut și orchestră în Sol major de Domenico Cimarosa și Dublul Concert pentru flaut și orchestră în Do major de Antonio Vivaldi”, a precizat Mircescu.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON