Concerte cu invitaţi din ţară şi din Ungaria, proiecţii de filme, tururi pe bicliclete, muzică veche, dar nu şi concurs de gătit sau show-uri ecvestre. Asta deoarece, spre deosebire de alţi ani, ediţia 2021 a Zilelor Sfântului Ladislau se va organiza cu câteva restricţii, încă impuse la astfel de evenimente.
Chiar şi aşa, sărbătoarea regelui considerat întemeietorul Oradiei se anunţă bogată!
Ediţie... specială
După un an de pauză, Asociaţia Sfântul Ladislau, în colaborare cu alte organizaţii şi în parteneriat cu municipalitatea orădeană, organizează cea de-a opta ediţie a "Zilelor Sfântului Ladislau", după ce, în 2020, anul pandemiei, festivalul nu s-a putut ţine.
Evenimentul va avea loc în perioada 21-27 iunie în Cetatea Oradea şi în alte locuri din oraş, în condiţii speciale. La activităţile în aer liber din fortăreaţă purtarea măştii va fi obligatorie, iar capacitatea este limitată la 500 de persoane. De asemenea, vor putea intra doar adulţii vaccinaţi (dacă au trecut 10 zile de la schema completă de vaccin anti-Covid), cei care prezintă teste negative (de tip PCR sau antigen), respectiv cei care dovedesc că au trecut recent prin boală. Copiii pot intra liber, dar cei de peste 5 ani vor trebui să poarte măşti. În ce priveşte evenimentele din spaţiile interioare, acestea vor fi folosite doar la 70% din capacitate, iar publicul va purta măşti.
Cum pandemia nu este încă "stinsă", în acest an la Zilele Sfântului Ladislau nu se va desfăşura concursul de gătit mâncăruri tradiţionale ungureşti şi nici spectacolele ecvestre, care adunau o mulţime de oameni.
"Cântă oraşul"
Chiar şi aşa, organizatorii lucrează la un program bogat în cinstea regelui-sfânt Ladislau, considerat întemeietorul Oradiei. Pe parcursul celor 7 zile de festival vor avea loc recitaluri, inclusiv cu muzică de orgă, ture de ciclism, degustări de vinuri, competiţii sportive pentru copii, o prezentare a porturilor populare transilvănene şi din regiunea istorică Partium pe balconul Casei Kolozsváry, plimbări ghidate prin Oradea, proiecţii de filme cu subtitrare în limba română, şi vor fi vernisate numeroase expoziţii, între care una cu vânzare de obiecte meşteşugăreşti, iar alta cu imagini create din timbre.
În acest an, evenimentul va miza pe muzică. Astfel, în fiecare zi, sub deviza "Cântă oraşul" vor fi organizate concerte, inclusiv de muzică veche (secolele XVI - XVIII), în biserici şi catedrale din Oradea, precum şi în teatrul de vară al Cetăţii, cum e cazul concertului "Summer", susţinut, pe 23 iunie, de orchestra de suflători Oradea Wind Ensemble. În programul festivalului au fost incluse şi concerte date de Mika Heinczinger, intitulat "Noaptea Sânzienelor", de pianistul Zoltán Thurzó şi de Transilvania Philarmonic Brass.
Seri de filme
Pe 23 iunie orădenii sunt chemaţi la film în curtea Palatului Princiar, unde va fi proiectată pelicula "Tovarăşul Drăculici", o comedie neagră a cărei acţiune se petrece în Ungaria anilor ’70, în timp ce joi va fi proiectată comedia "Belea la Budapesta".
În weekendul 24-27 iunie, în Cetate vor fi organizate activităţi pe tot parcursul zilei: teatru de păpuşi, ateliere pentru copii (pictură pe materiale textile), prezentare de instrumente populare şi numeroase concerte.
Vineri seară, pe scenă va urca Ansamblul Operettissimo, care va prezenta concertul de operetă şi muzică de revistă "Fetele sunt îngeri", precum şi Ansamblul Maros cu "Zâmbetul câmpiei" - un spectacol de folclor (cu elemente româneşti şi maghiare) şi teatru muzical, menit să fie "o reflecţie asupra diversităţii culturale a Câmpiei Transilvaniei".
Poklade la Oradea
Sâmbătă seară, în Cetate va cânta Ansamblul Poklade din Ungaria, care prin piesele sale şi cu instrumente precum tambura, acordeonul şi viola reprezintă Balcanii. "Gusturi, miresme, culori şi arome, durere şi dorinţă de viaţă, dar, mai ales, un soi de energie ancestrală care te ia de mână şi te zvântură. Muzica lor este poklade (n.r. - cuvânt folosit în anumite zone din Balcani pentru carnaval sau festival) autentic, o adevărată transformare", îi caracterizează organizatorii. Tot sâmbătă seară va concerta formaţia LED din Debreţin.
Duminică, în ultima seară a festivalului, pe scena teatrului de vară va cânta formaţia pop-rock No Sugar din Transilvania.
ZILELE SFÂNTULUI LADISLAU 2021 (21 – 27 iunie)
PROGRAM
Duminică, 20 iunie
11:00 De la Sfântul Ladislau la Sfântul Ladislau - tură de ciclism
Organizatori: Asociația Civilă Maghiară, Asociația NAC
Tură de ciclism din Cetatea Oradea până la Capela ridicată în Băile 1 Mai în cinstea Sfântului Ladislau.
Luni, 21 iunie
12:00 Rugăciune de amiază cu muzică de orgă
Cu participarea organistului Zsolt Garai
Loc: Biserica Reformată Olosig
Organizator: Asociația Szent László
Orga Bisericii Reformate din Olosig va răsuna zilnic, la amiază, pe întreaga durată a festivalului cultural. Țineți aproape în fiecare zi!
15:30 Femeile în cultura din Debrețin – vernisaj
Expoziția foto va fi vernisată de dr. István Puskás, viceprimarul orașului Debrețin și de István Tóth, președintele Asociației Euro Foto Art
Loc: Biserica Reformată Orașul Nou - Casa de Rugăciune (strada Jean Calvin)
Organizator: Casa Partium (Debrețin), Asociația Szent László
Deschisă zilnic, între 22 și 25 iunie, între orele 10 și 13.
Expoziția constituie prima parte a unui proiect care va continua în 2022 cu Femei în cultura din Oradea.
17:00 Studii filatelice
Expoziție de imagini filatelice realizate de Judit Szendrei
Vernisată de Dr. István Puskás, viceprimarul orașului Debrețin
Loc: Galeria Tibor Ernő, Șirul Canonicilor, nr. 11
Organizator: Casa Partium (Debrețin), Asociația Szent László
Deschisă între 22 și 30 iunie, marți și sâmbătă între orele 11 și 16
Judit Szendrei a realizat prima imagine în 2015 pe când era în căutarea unei activități utile pentru fiica sa, Zsófi, cu sindrom Down. Au început un proiect mai amplu: au înmuiat, au uscat și au organizat timbrele. După ce au terminat, a trebuit să îi găsească o continuare. Și astfel au luat naștere imaginile. „Astăzi, creația filatelică a devenit o pasiune. Am aflat de această definiție a genului de la Péter Antal, proprietarul colecției Antal–Lusztig când acesta mi-a văzut imaginile. Alții păreau că recunosc în ele colajul, tehnica montajului sau le aseamănă cu mozaicurile antice. Cu toții au dreptate, întrucât eu lucrez cu un amalgam al acestor tehnici” – a spus ea. Imaginile sale au ajuns până în Anglia, în Olanda, dar și la Expoziția Internațională Filatelică de la Budapesta. Judit, împreună cu soțul și fiica ei, au avut ocazia de a se întâlni cu Papa Francisc, la Vatican, oferindu-i cadou o imagine filatelică realizată de ea. Sfântul Părinte a binecuvântat-o pe fiica sa, Zsófi. Imaginea oferită în dar Papei reprezintă un rozar ce are în mijloc cu o femeie în rugăciune. Creația este compusă din câteva mii de timbre.
17:30 Depunere de coroane la statuia Sfântului Ladislau din Oradea
Loc: Catedrala Romano-Catolică
18:00 Cântă orașul: Concert de muzică veche susținut de ansamblul Concerto Spiralis
Loc: Biserica Reformată din Șișterea
Organizator: Asociația Szent László, Parohia Reformată Șișterea
Din program:
Musica del '600
D. Castello, G. P. Cima, G. Picchi, G. Frescobaldi, M. Uccellini și alte opere contemporane.
Ansamblul Concerto Spiralis a fost înființat de Hunyadi Koppány în anul 2012, după revenirea sa de la studii din Italia. Scopul ansamblului este popularizarea muzicii vechi de calitate, dovedind că această muzică, care a supraviețuit secolelor, este vie și de actualitate și azi dacă notele sunt interpretate cunoscând limbajul vremii respective. În repertoriul ansamblului regăsim perioada dintre mijlocul secolului al XVI-lea și mijlocul secolului al XVIII-lea.
19:00 Gala de deschidere
Gala Operei, cu colaborarea artiștilor Teatrului Csokonai și ai Filarmonicii Kodály (Debrețin)
Loc: Teatrul Szigligeti
Organizator: Asociația Szent László
Marți, 22 iunie
12:00 Rugăciune de amiază cu muzică de orgă
Cu participarea organistului János Kristófi, Universitatea Creștină Partium
Loc: Biserica Reformată Olosig
Organizator: Asociația Szent László
17.00 Turist acasă: Vizită ghidată a expoziției de artă religioasă din Palatul Episcopiei Romano-Catolice din Oradea / Palatul Baroc din Oradea
Loc: Palatul Episcopiei Romano-Catolice din Oradea, Șirul Canonicilor, nr. 7
Organizator: Episcopia Romano-Catolică Oradea, Biroul de Turism Religios
Un grup poate cuprinde maximum 30 de persoane astfel că vă rugăm să vă înscrieți în prealabil scriind un e-mail la adresa nagyvarad@szentlaszlonapok.ro.
19:00 Cântă orașul: Concert de muzică veche susținut de ansamblul Transylvania Barokk
Loc: Catedrala Romano-Catolică
Organizator: Asociația Szent László
De la înființarea sa (1995), Ansamblul Transylvania Barokk își dedică activitatea interpretării muzicii baroce, în special a celei locale. Cu ajutorul copiilor fidele ale instrumentelor baroce, ansamblul a interpretat și muzică transilvăneană contemporană, fiind primul care a interpretat lucrări de Hans Peter Türk, Dan Voiculescu, Adrian Borza, Cornel Ţăranu și Adrian Pop. Pe parcursul activității sale, ansamblul a susținut peste 500 de concerte, inclusiv în mai multe locuri din străinătate. Toți membrii ansamblului sunt absolvenți ai Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj, care au continuat în străinătate cu studii masterale sau alte cursuri de măiestrie. Pe lângă acestea, ansamblul are și o vastă activitate concertistică de talie europeană, concertând și cu alte ansambluri camerale.
Majó Zoltán & Szabó Mária – fluiere, Türk Erich – clavecin
Miercuri, 23 iunie
12:00 Rugăciune de amiază cu muzică de orgă
Cu participarea organistului László Kristófi, Episcopia Romano-Catolică Oradea
Loc: Biserica Reformată Olosig
Organizator: Asociația Szent László
16.00 Premierea câștigătorilor expoziției de design grafic Publicritic și vernisajul expoziției
Loc: Universitatea Creștină Partium (clădirea nouă), str. Sulyok István nr. 14–16
Organizator: Universitatea Creștină Partium Departamentul de Arte, Asociația Szent László
16:00 Vizită ghidată la Apotecha Rodia – cea mai veche farmacie din Oradea
Un grup poate cuprinde maximum 30 de persoane astfel că vă rugăm să vă înscrieți în prealabil scriind un e-mail la adresa nagyvarad@szentlaszlonapok.ro.
Locul, aflat în proprietatea Episcopiei Romano-Catolice Oradea, este cea mai veche farmacie a orașului, care a avut această funcțiune timp de aproape 250 de ani - una dintre capodoperele istoriei farmaceutice ale oraşului Oradea. Vizitatorii vor putea admira vasele și recipientele farmaceutice vechi, instrumentele vechilor farmaciști, mobilierul original, restaurat al oficinei, frescele vechi, conservate, de pe tavan, picturile murale, precum și o colecție cu 1.500 de obiecte, realizată cu ajutorul comunității.
Organizator: Episcopia Romano-Catolică Oradea, Biroul de Turism Religios
20:00 Cântă orașul: SUMMER, concert susținut de ansamblul Oradea Wind Ensemble
Dirijor: Lorenzo Moroni, Solistă: Nagy Tímea
Loc: Cetatea Oradea, Teatrul de Vară
Organizator: Asociația Szent László
21:30 Tovarășul Draculici (proiecție de film cu subtitrare în limba română)
Loc: Cetatea Oradea, Curtea Palatului Princiar
Organizator: Asociația Szent László, Filmtett
Vampirii umblă printre noi! Dar nu vă temeți: angajații serviciului de contraspionaj sunt pe urmele lor, și, pe lângă metodele și echipamentele obișnuite, sunt în stare să apeleze chiar și la usturoi.
Suntem în Ungaria anilor ’70. Tovarășul Fábián (Zsolt Nagy), trecut și prin revoluția cubaneză, își vizitează patria pentru a lansa o mișcare grandioasă de donare de sânge. Dar ceva e în neregulă cu el. Bătrânul luptător arată de parcă ar avea 30 de ani, posedă un aer degajat și conduce un Mustang roșu aprins, iar femeile mor după această bestie neobosită la pat.
Serviciul de contraspionaj s-a pregătit însă de luptă, punându-și în joc cei mai buni agenți. Mária (Lili Walters), în rolul însoțitoarei sale, încearcă să-i câștige încrederea tipului suspect; pe măsură ce întâlnirile lor devin din ce în ce mai serioase, femeia firavă devine din ce în ce mai încrezătoare în propriile forțe: ajunge să creadă că e mai deșteaptă și mai puternică decât bărbații care o dirijează ca pe o marionetă. Între timp, iubitul ei, Laci (Ervin Nagy), maestru al urmăririi, interceptării și al luptei corp la corp, observă toate acestea din fundal, iar atunci când nu are o criză de gelozie, face ceea ce nu e punctul lui forte: gândește.
Oare care este secretul tovarășului veșnic tânăr care soarbe o zeamă roșie și densă dintr-o sticluță de suc și tânjește după gâturile gingașe ale tovarășelor? Spionii, agenții secreți, informatorii, impostorii, camarazii vechi și noi erau pregătiți pentru orice, dar pentru o asemenea situație nu există instruire…
Din ideea nebunească a regizorului-scenaristului filmului „Heavenly Shift” (Isteni műszak), conform căreia un vampir vizitează Ungaria anilor ’70, iar serviciile secrete încearcă să-l deconspire, s-a născut o comedie cu un umor negru ca noaptea, protagoniști de excepție, elemente vizuale memorabile și o poveste cu întorsături de situație, invitând publicul la o experiență cinematografică palpitantă care pune sângele în mișcare.
Joi, 24 iunie
12:00 Rugăciune de amiază cu muzică de orgă
Cu participarea organistului și cantorului Bisericii Romano-Catolice Seleuș Domokos Józsa
Loc: Biserica Reformată Olosig
Organizator: Asociația Szent László
18:00 Noaptea Sânzienelor – concert susținut de Mika Heinczinger (chitară, voce)
Heinczinger Miklós (Mika), membru fondator al formației Misztrál, este un artist care revine constant la festival - de altfel el a compus muzica imnului Zilelor Sfântului Ladislau.
„Concertul Noaptea Sânzienelor îi cheamă pe ascultători într-o călătorie ghidată de versurile unor poeți clasici și contemporani - o călătorie într-o noapte în care vrăjitoarele și zânele stau în jurul aceluiași foc. Solstițiu, cea mai scurtă noapte. O călătorie magică, lupta mistică dintre lumina și întunericul care trăiesc în noi, eternul ciclu” – precizează Mika special pentru publicul festivalului.
Loc: Cetatea Oradea, Curtea Palatului Princiar
Organizator: Asociația Agricultorilor din Valea Ierului
19:00 Cântă orașul: concert susținut de ansamblul Transilvania Philharmonic Brass
Loc: Centrul Bisericesc Reformat Lorántffy Zsuzsanna (Piața Libertății, nr. 40)
Organizator: Asociația Szent László
21:30 Belea la Budapesta (proiecție de film cu subtitrare în limba română)
Loc: Cetatea Oradea, Curtea Palatului Princiar
Organizator: Asociația Szent László, Filmtett
În copilărie erau amici nedespărțiți. Dar cam răi: aventurile lor inocente au lăsat în flăcări tabere de copii și au îngrozit educatorii. Apoi amicii au crescut – dar, din fericire, au rămas la fel de neserioși. Cu excepția lui Marcell, devenit inginer teribil de bogat, dar nu foarte fericit, toți sunt la fel de lipsiți de scrupule și puși pe șotii ca înainte. Și când unul dintre ei vine cu ideea de a infiltra o pictură ciudată de-a lui la licitația de artă a secolului, plănuind împreună cu tovarășii săi o acțiune demnă de James Bond, gașca reușește să-și convingă chiar și vechiul amic să participe la fărădelegea nebunească. Dar nu există planuri perfecte. Sau mai bine zis: în cazul lor cu siguranță nu există. Chiar și cu implicarea unui infractor profesionist, rezultatul include haos, aventură, lupte și multe broaște. Dar lor le plac tocmai situațiile de acest gen…
Comedia realizată după Marea mahmureală, dar cu o tușă locală și cu actori maghiari de excepție, e un succes cinematografic fără doar și poate.
Vineri, 25 iunie
10:00 - 20:00 Expoziție cu vânzare de produse meșteșugărești de Ziua Sfântului Ladislau
Loc: Cetatea Oradea, Curtea Cetății
Organizator: Asociația Agricultorilor din Valea Ierului
12:00 Rugăciune de amiază cu muzică de orgă
Cu participarea organistului János Kristófi, Universitatea Creștină Partium
Loc: Biserica Reformată Olosig
Organizator: Asociația Szent László
Ziua Atelierelor Deschise
15:00 Manufactura de ceramică Lüster, gazda: Cecília Hausmann
Loc: strada Szigligeti Ede, nr. 1, întâlnire în fața clădirii, la pod
16:00 Atelier de țesătorie în Cetate; Gazda: Pázmán Ida, țesătoare
La activităţi puteți participa în grupuri de maximum 10 persoane.
17:00 Oradea mea – albumele foto ale lui Dr. András Kiss, prezentate de artistul foto István Tóth
Loc: Cetatea Oradea
Organizator: Asociația Szent László
17:30 Prezentarea porturilor populare transilvănene și din Partium pe balconul Vili Apartments
Loc: Balconul Casei Kolozsváry
Gazda evenimentului: Zoltán Villányi
Co-organizatori: Zsuzsa folksufnija, artiștii Zsuzsanna Miklós Papp și János Miklós, Asociația Szent László
Zsuzsanna Miklós-Papp și János Miklós sunt dansatori, realizatori de costume populare și de produse artizanale, coordonatori de spații de joacă și dans popular, instructori de muzică și dans popular, coregrafi, care se inspiră din surse autentice și care nu doar studiază constant portul popular pe baza unor surse din vechime, ci și realizează, cu mare drag, costume populare din Partium și Transilvania.
Spațiul de cazare Vili Apartments a fost înființat, în anul 2019, în Casa Kolozsváry de către Zoltán Villányi, jurnalist și om de televiziune,, fiind inspirat de palatele din orașul său natal încă din copilărie. Ulterior, a reușit să dobândească două apartamente într-unul din cele mai reprezentative locuri din Oradea, pe care le-a amenajat în stil elegant, romantic, pentru a le pune la dispoziția turiștilor și a călătorilor în trecere, în regim hotelier. Acum o lună a decis să aducă viață în patrimoniul construit și, tocmai de aceea, organizează lunar, după posibilități, diferite evenimente comunitare, culturale și civile, pe balcoanele spațioase dinspre piața Ferdinand I ale impunătoarelor apartamente.
18:00 GEOFOLK – Porturi populare din lumea largă
Expoziția în aer liber a fotografului Botond Dávid va fi vernisată de Krisztina Sándor, Președintele Executiv al Consiliului Național al Maghiarilor din Transilvania (CNMT)
Loc: Cetatea Oradea, Curtea folclorului (Curtea Palatului Princiar)
Organizator: Asociația Szent László
Diversitatea lumii noastre se reflectă în diversitatea costumelor noastre populare. Expoziția este menită să documenteze această diversitate prin această colecție fotografică în care putem admira actualmente aproape 1700 de porturi populare a 240 de popoare din 56 de țări.
18:30 Fetele sunt îngeri – gală de operetă și muzică de revistă cu ansamblul Operettissimo
Loc: Cetatea Oradea, Curtea folclorului (Curtea Palatului Princiar)
Organizator: Asociația Szent László
Ansamblul Operettissimo este un invitat constant al Zilelor Sfântului Ladislau, având un succes enorm după fiecare reprezentație. Ansamblul este compus din patru soliști ai Operei Maghiare din Cluj-Napoca, doi violoniști și un pianist.
„Muzica este unul din fundamentele culturii noastre, iar printre acestea se numără și opereta maghiară, care a fost declarată de Parlamentul Ungar brand național în 2013. În cunoștință de cauză, Ansamblul Operettissimo s-a angajat acum câțiva ani să răspândească live, cu demnitate, acest gen de muzică în cât mai multe orașe locuite de etnici maghiari. Ansamblul Operettissimo din Cluj-Napoca consideră că răspândirea culturii muzicale maghiare este importantă și de aceea, susține spectacole la diferite evenimente” – afirmă ei.
Până acum, au reușit să popularizeze opereta maghiară prin aproape 300 de spectacole, în sute de localități din cinci țări.
19:00 A Expoziția membrilor Fotoclubului Helios-Art Nyíregyháza
Expoziția va fi vernisată de Tóth István AFIAP, președintele Clubului Fotografic Nufărul Oradea, președintele Asociației Euro Foto Art. Momentele muzicale vor fi oferite de artistul Thurzó Sándor (violă) și Fórián Andrea (pian).
Loc: Cetatea Oradea, Corpul C, etajul I
Organizator: Clubul Fotografic Nufărul Oradea, Asociația Euro Foto Art
Co-organizator: Ansamblul cameral Duo Vardiensis, Oradea
Expoziția poate fi vizitată între 25 și 15 iulie, zilnic, între orele 10 și 20.
19:00 Cântă orașul: recital susținut de pianistul Zoltán Thurzó
Loc: Centrul Bisericesc Reformat Lorántffy Zsuzsanna
Organizator: Asociația Szent László
Pe parcursul serii va interpreta, printre altele, opere de Franz Liszt, Béla Bartók, Frédéric Chopin, Franz Schubert și Ennio Morricone.
21:00 Zâmbetul Câmpiei – spectacolul Ansamblului Maros
Loc: Cetatea Oradea, Curtea folclorului (Curtea Palatului Princiar)
Organizator: Asociația Szent László
Spectacol de folclor autentic, cu elemente de teatru muzical. Titlul spectacolului reprezintă o reflecție asupra diversității culturale ale Câmpiei Transilvaniei, asupra bogăției muzicale și vitalității dansurilor acesteia. Scena lirică ce redă colinda românească a celor nouă cerbi ocupă un rol-cheie în cadrul spectacolului. Bartók a folosit această baladă populară românească pentru Cantata Profana, opera sa recunoscută la nivel internațional. Scena e menită nu doar să prezinte povestea flăcăilor transformați în cerbi, ci să și formuleze cel mai important mesaj al lui Bartók, care, de atunci, este sursa vitală, steaua călăuzitoare pentru nenumărate generații de dansatori: „doar din izvor curat”.
Dansurile populare românești și maghiare din Transilvania au baze comune. Conviețuirea mai multor etnii în acest areal, timp de secole, a reprezentat un sol fertil pentru apariția numeroaselor forme de dans.
Satele din care provin dansurile incluse în spectacol sunt: Tiocul de Jos, Ghirolt, Bonțida, Răscruci, Chidea, Ceaba, Sic, Chesău, Pălatca, melodii din valea Borșa.
Interpretează: Magda Kásler, acompaniată de orchestra Ansamblului Maros
Dirijor: István Moldován Horváth
Prim-dansatori: Magda Kásler și Sándor Csaba Farkas
Regia și coregrafia: János Varga
Director: Attila Csaba Barabási
Sâmbătă, 26 iunie
08:00 Se mișcă orașul
Loc: Parcul I. C. Brătianu
Organizator: Asociația fotbalistică NAC
Competiții sportive pentru copii cu vârste între 6 și 14 ani
Program: 08:00 – 8:30 înscrieri la fața locului, la diverse competiții
8:30 – 10:30 competiții
10:30 – 11:00 diplome și premii
Asociația fotbalistică NAC organizează un eveniment special: vor fi prezente multe sporturi, însă, de această dată, fotbalul va lipsi. Copiii vor putea participa la competiții de baschet, volei, ping-pong, dar și de tras la poartă sau jonglerii cu mingea, precum și alte surprize.
10:00–20:00 Expoziție cu vânzare de produse meșteșugărești de Ziua Sfântului Ladislau
Loc: Cetatea Oradea, Curtea Cetății
Organizator: Asociația Agricultorilor din Valea Ierului
10:00 Turist acasă: Vizită ghidată a expoziției de artă religioasă din Palatul Episcopiei Romano-Catolice din Oradea / Palatul Baroc din Oradea
Loc: Palatul Episcopiei Romano-Catolice din Oradea, Șirul Canonicilor, nr. 7
Organizator: Episcopia Romano-Catolică Oradea, Biroul de Turism Religios
Grupul de vizitatori poate include maximum 30 de persoane. Înscrierile se fac în prealabil la adresa nagyvarad@szentlaszlonapok.ro.
11:00 Întâlnirea orădenilor de pretutindeni
Loc: Cetatea Oradea, Corpul M, demisol
Organizator: Asociația Partitipatio
12:00 Rugăciune de amiază cu muzică de orgă
Cu participarea organistului și cantorului Sándor Jakó
Loc: Biserica Reformată Olosig
17:00 Ecourile Sfintei Hildegard – concert
Loc: Biserica Sfânta Ana
Din program:
Hildegard von Bingen (1098-1179)
O ignee Spiritus
O magne pater
Ave Maria
O virtus sapientie
Ave generosa
Perotinus Magnus (c.1180-1236)
Organum triplum
Ave maris stella
Sederunt pricipes
Viderunt omnes
Leoninus (c.1160)
Haec Dies
18:00 Tatăl și fiul – Spectacol comun susținut de András Berecz și fiul său, István Berecz, alături de ansamblul Soroglya
Locul desfășurării: Cetatea Oradea, Curtea folclorului (Curtea Princiară)
Organizator: Asociația Sf. Ladislau
Spectacolul se dorește a fi o dare de seamă despre ce se transmite din tatăl în fiu în zilele noastre, fără învățături, explicații, doar prin puterea exemplului. Cuvântul ne învață, exemplul ne atrage. Aici, masa pusă, sărbătorile în familie, timpul petrecut împreună sunt ocazii constante de învățare. Interpretul de muzică populară și povestitorul, deținător al Premiului Kossuth, a primit și a moștenit meseria de la mama sa, care, la rândul ei, a moștenit-o de la tatăl ei, Gábor Tanka, celebrul cântăreț, dansator hazliu. Primul fiu al lui András Berecz, István, nu doar a preluat, ci a și adus completări la cunoștințele tatălui său.
18:00 Degustare de vin cu Kaló Imre
Loc: Cetatea Oradea, Corpul M, demisol
Organizator: Asociația Szent László
Numărul locurilor este limitat, astfel că vă rugăm să vă înscrieți în prealabil la numărul de telefon 0744 770 436.
Taxă de participare: 65 lei.
19:00 Cântă orașul: recital susținut de Ansamblul de muzică veche Codex
Loc: În curs de stabilire
Organizator: Asociația Szent László
Ansamblul de muzică veche Codex a fost înființat în toamna anului 1996, fiind format din profesori de muzică și elevi din Sfântu Gheorghe, Brașov și Miercurea Ciuc. Ei interpretează în principal muzică cultă maghiară, în special transilvăneană, respectiv europeană din sec. XV-XIX pe instrumente de epocă și în stil interpretativ autentic.
21:00 Concert Poklade
Loc: Cetatea Oradea, Curtea folclorului (Curtea Palatului Princiar)
Organizator: Asociația Szent László
Ansamblul Poklade reprezintă Balcanii. Cântecul cicadelor, cioburile de sticlă, vehemența rachiului. Gusturi, miresme, culori și arome, durere și dorință de viață, dar, mai ales, un soi de energie ancestrală care te ia de mână și te zvântură. Muzica lor este poklade autentic, o adevărată transformare.
Ansamblul a fost înființat în Mohács, în 2010, de discipolii unor maeștri legendar și anume József Versendi Kovács, György Tiszai și István Peti Kovács. Spectacolele lor sunt adesea acompaniate de minunata voce a lui Vivien Gráf.
Componența: Tamás Balog Cérna – tambură (solist), Roland Róka – tambură, Marko Cselinácz - acordeon, voce, Andrics Attila – tambură bas, tobă, voce, István Pávkovics – tambură bas, acordeon, voce, Dávid Bischof – berda, Andor Bóka Balázs – violă tambur, Vivien Gráf– voce
22:00 Concertul formației LED
Loc: Cetatea Oradea
Organizator: Casa Partium, Debrețin
Formația LED este originară din Debrețin. Doi interpreți, multe melodii, uneori doar de ascultat, alteori de reverie, alteori de dans, cu multe elemente electronice și, mai nou, cu din ce în ce mai multă chitară. Au piese în limba engleză, dar și în limba maghiară. Au prelucrat complet imnul rock Born To Be Wild și l-au amestecat cu I Dream, aruncând publicul în lumea viselor, unde îl așteaptă Îngerul electronic și Buddha pe aripile ritmurilor… Afirmă despre ei înșiși că: „deși, în trecut, s-a spus despre noi că suntem Pet Shop Boys de Ungaria sau un duo Depeche Mode, noi nu suntem nici una, nici alta. Noi suntem LED, cu multe melodii și cu elan, cu ochelari care luminează și cu cravată”.
Duminică, 27 iunie
10:00 - 20:00 Expoziție cu vânzare de produse meșteșugărești de Ziua Sfântului Ladislau
Loc: Cetatea Oradea, Curtea Cetății
Organizator: Asociația Agricultorilor din Valea Ierului
11:00 Turist acasă: Arhitectura între cele două războaie mondiale
Tur ghidat în oraș alături de Zuh Deodáth și Hausmann Cecília
Întâlnire în fața Bisericii Romano-Catolice Oradea-Olosig (strada Dunărea, nr.1).
Un grup poate cuprinde maximum 8 persoane astfel că vă rugăm să vă înscrieți în prealabil scriind un e-mail la adresa nagyvarad@szentlaszlonapok.ro.
12:00 Rugăciune de amiază cu muzică de orgă
Cu participarea organistei Emese Szeghalmi
Loc: Biserica Reformată Olosig
Organizator: Asociația Szent László
19:00 Cântă orașul: Concertul corurilor reunite Lautitia
Loc: Biserica Reformată Orașul Nou (strada Primăriei)
Organizator: Casa Partium, Debrețin, Asociația Szent László
Dirijorul corurilor este József Nemes din anul 2006, fiind denumite de atunci: Corurile Reunite Lautitia. Membrii corurilor reunite sunt: corul de copii Lautitia, corul mixt de tineret Lautitia și corul de cameră Lautitia. Membrii fiecărui cor au studiat la aceeași școală generală și anume la Școala Generală Greco-Catolică Sfântul Efrem di Debrețin, cunoscută în trecut sub denumirea de Școala Generală Júlia Bányai. Corurile sunt cunoscute la nivel național și internațional, câștigând numeroase concursuri și fiind premiate la diferite festivaluri.
21:00 Concert No Sugar
Loc: Cetatea Oradea, Teatrul de Vară
Organizator: Asociația Szent László
No Sugar este o formație pop rock din Transilvania. Denumirea trupei provine dintr-o glumă, însă alegerea a fost una conștientă: Botond Bereczky, singurul membru fondator actualmente activ al formației nu consumă zahăr. După o perioadă de debut spinoasă, dar cu multe învățăminte, formația No Sugar este azi o trupă stabilă, lansată pe marea netulburată a muzicii pop cu mult elan hotărât și bine definit.
Din 2016, formația a intrat într-o nouă eră odată cu venirea „eroinei principale” Lívia Portik. Trendul muzical pe care îl urmăresc se situează undeva la granița dintre pop și rock, penetrată uneori de piese lirice, mergând alteori înspre rock. Primul lor single a apărut în anul respectiv, purtând titlul Hiszek Benned/Cred în tine, fiind declarată de specialiști cea mai frumoasă piesă maghiară din Transilvania în anul 2016. A fost anul în care au câștigat și concursul lansat prin Programul Cseh Tamás Program, iar datorită acestui sprijin financiar formația a putut să își înregistreze primul album în ianuarie 2017.
În 2017, No Sugar a concertat la mai multe festivaluri, zile ale orașelor, iar din martie 2018 a plecat în turneu în mai multe orașe din Ungaria, fiind invitată de formația Kowalsky meg a Vega. S-a bucurat de o primire caldă și drept urmare, a fost rechemată în turneul din toamna aceluiași an. În 2018, a ajuns din nou în top cu cea mai frumoasă melodie maghiară din Transilvania în categoria peste 25 de ani, cu piesa Egyetlenem/Unica mea/Unicul meu. În vara anului 2019, piesa Súlytalanul/Fără gravitație s-a aflat în top 40 la Petőfi Rádió, Ungaria, timp de mai multe săptămâni, ajungând, la un moment dat, prima în top, fiind urmată de piesa Tabula Rasa care s-a aflat, la rândul ei, în același top timp de mai multe săptămâni, iar apoi a urmat melodia Gyönyörű háború/Război minunat, care a devenit un șlagăr foarte apreciat. Al doilea album al formației a fost lansat la începutul anului 2020, cu titlul Jégvirág/Floare de gheață.
Componența actuală a formației No Sugar:
Lívia Portik (voce),
Botond Bereczky (chitară, voce),
Zoltán Ferenczi (clape, voce),
Adrián Boeriu (percuție)
László Basilidesz (chitară bas)
Compoziție florală la festival
O compoziție florală specială, de mari dimensiuni, va fi amplasată începând din 22 iunie, pe parcursul festivalului cultural, în curtea Cetății Oradea. Compoziția a fost realizată de artiști din Debrețin: Pikó Sándor - statuia ecvestră, Antal Istvánné și Antal István - designul floral, Kiss Péter - proiectarea. Compoziția dorește să accentueze sentimentul de apartenență a membrilor comunității și să sublinieze păstrarea creștinismului ca valoare esențială.
Activități pentru copii
În weekendul 26-27 iunie vor avea loc numeroase activități pentru copii: de la pictură pe pietre sau pe materiale textile până la prezentare de instrumente muzicale populare ori spectacole de teatru de păpuși.
Loc: Cetatea Oradea, Curtea Palatului Princiar
Program
Sâmbătă, 26 iunie
10:00 Activități mama și copilul
10:00-11:00 Pictură cu materiale naturale pe textile (6 copii)
11:00-12:00 Autoportret cu tehnica colajului (6 copii)
12:00-13:00 Pictură pe pietre (10 copii)
10:00-13:00 Pictură pe stofă
10:00, 11:00, 12:00 Împletituri din mărgele pentru cei mici și cei mai mari, din oră în oră, în grupuri de câte 10 persoane, în atelierul de țesut al lui Ida Pázmán
Loc: Cetatea Oradea, Atelierul de țesut
11:00 Szép Palkó, spectacol de teatru interpretat de Ansamblul Maros
Locul: Cetatea Oradea, Curtea folclorului (Curtea Princiară)
Organizator: Asociația Szent László
Spectacolul vorbește despre povestea de viață a unui flăcău sărac, pe nume Palkó, care încearcă să își facă un rost în viață. Pornește la drum cu voia lui Dumnezeu, iar în drumul său întâlnește niște uriași cu care vorbește politicos, deși are o educație simplă. Drept urmare, își găsește un aliat în persoana uriașului cel bătrân care îl duce la palatul regal. La curtea regală, tot ca urmare a comportamentului său serios, devine slujitor și ajunge să le cunoască pe fiicele regelui. Prințesei celei mici ajunge să îi placă de flăcăul cel chipeș, iar cei doi se îndrăgostesc, dar regele dezaprobă acest amor. Regele dorește să-i dea o lecție lui Palkó cel chipeș și, de aceea, îl supune la tot felul de probe.
Viclenia prințesei și abilitățile lui Palkó se completează reciproc, iar în ciuda tuturor dificultăților, aceștia ajung să îi păcălească pe rege și pe regină. Desigur, nu rămân nepedepsiți, întrucât ajung să uite unul de celălalt din cauza blestemului reginei. Acest blestem durează până când regele și regina mor; atunci, cei doi se regăsesc și preiau regatul, nu înainte de a ține o nuntă mare, cu o petrecere a cărei veste s-a dus peste mări și țări.
În interpretarea Ansamblului Maros, povestea este redată de actori prin dans, însă, actorii principali au și rol verbalizat. Costumele interesante și spectaculoase, dar și decorurile contribuie la intensificarea experienței vizuale a spectatorilor.
Regia și coregrafia: János Varga
Muzica: László Kelemen
Decoruri și costume: Andrea Natália Szélyes, Vilhelm Bíró
Dirijor: István Moldován Horváth
Prim-dansatori: Sándor Csaba Farkas, Magda Kásler
Director artistic: Attila Csaba Barabási
13:00 Prezentare de vechi instrumente muzicale - activitate jucăușă și interactivă cu ansamblurile Soroglya și Csillagocska
Duminică, 27 iunie
10:00 Activități mama și copilul
10:00, 11:00, 12:00 Pictură pe lemn pentru cei mici și cei mai mari, din oră în oră, în grupuri de câte 10 persoane, în atelierul de țesut al lui Ida Pázmán
Loc: Cetatea Oradea, Atelierul de țesut
11:00 Teatru de păpuși Șoricelul cu două picioare stângi, Trupa Lilliput
OTP Bank Lounge Zone
25 iunie, 16:00-20:00
26 iunie, 11:00-20:00
27 iunie, 11:00-20:00
OTP Bank Lounge Zone vă așteaptă cu activități creative și cu sfaturi utile în domeniul bancar.
Loc: Cetatea Oradea, Curtea Cetății
Organizator: OTP Bank Romania
Accesul la festival și petrecerea timpului în perimetrul acestuia sunt posibile doar cu respectarea măsurilor anti-COVID 19, respectiv a regulamentului evenimentului.
MĂSURI OBLIGATORII ANTI-COVID 19
Purtarea măștii de protecție și păstrarea distanței de 1,5 metri față de celelalte persoane sunt obligatorii pentru toți spectatorii, inclusiv copiii cu vârsta mai mare de 5 ani, pe toată durata evenimentelor.
La evenimentele desfășurate în aer liber, accesul este permis pentru:
- persoanele vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2, pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare
sau
- persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore
sau
- persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2, fapt dovedit prin documente medicale (test RT-PCR pozitiv la data diagnosticului, bilet de externare din spital sau test care să dovedească prezența de anticorpi de tip IgG efectuat cu maximum 14 zile anterior desfășurării evenimentului)
Verificarea documentelor se va realiza la intrarea în perimetrul evenimetului. Vă rugăm ca, pe lângă documentele menționate anterior, să aveți asupra dumneavoastră cartea de identitate.
Copiii au acces fără aceste documente.
La intrare va fi verificată și temperatura. Doar spectatorii cu valori sub 37.3 grade Celsius vor avea acces.
Spectatorii pot urmări evenimentul doar de pe scaune, iar capacitatea este limitată la locurile marcate.
La plecare, spectatorii sunt rugați să utilizeze căile de ieșire marcate special.
Vă rugăm ca, în cazul formării de cozi, să păstrați distanța de 1,5 metri față de persoanele din fața și din spatele dumneavoastră.
Accesul la evenimentele desfășurate în interior se face, în ordinea sosirii, în limita a 70% din capacitatea sălii.
Purtarea măștii este obligatorie pe toată durata evenimentelor.
Persoanele care nu respectă aceste măsuri nici după ce au fost atenționate de reprezentanții organizatorilor, ai serviciului de pază și protecție sau ai autorităților locale vor fi îndepărtate din perimetrul evenimentului.
REGULAMENT
Vă rugăm să respectați următoarele reguli, necesare pentru buna desfășurare a Zilelor Sfântului Ladislau 2021. De asemenea, vă rugăm să luați la cunoștință următoarele informații importante.
- Intrarea la evenimentele din cadrul Zilelor Sfântului Ladislau – cu câteva excepții – este gratuită.
- Pe parcursul evenimentelor vor fi realizate fotografii și filmări. Participanții care apar în fotografii și filmări pot fi nominalizați doar dacă își dau acordul pentru acest lucru. În măsura permisă de legea aplicabilă, orice persoană care asistă la festival este de acord că ar putea fi subiectul unor imagini video sau fotografii fără a fi recompensată în bani sau prin alte modalități
- Pe parcursul evenimentelor este permisă fotografierea, însă filmările și înregistările audio din partea publicului pot fi realizate doar cu aprobare scrisă, în prealabil, din partea organizatorilor.
- Este strict interzisă aducerea pe teritoriul festivalului a oricărui obiect care poate pune în pericol siguranța celorlalți participanți.
- Conform legii, este interzis consumul și comercializarea narcoticelor.
- Este interzisă desfășurarea oricărei activități comerciale pe teritoriul festivalului fără acordul organizatorilor.
- Este interzis cerșitul pe teritoriul festivalului.
- Organizatorii nu își asumă răspunderea pentru eventualele daune cauzate de spectatori cu un comportament iresponsabil.
- Pe teritoriul festivalului există un punct de prim ajutor, punct al jandarmeriei, precum și un punct info. Rugăm participanții ca, în cazul în care au o problemă, să apeleze la persoanele aflate în aceste puncte.
- Nu se va servi alcool și tutun persoanelor sub 18 ani.
- În cadrul Zilelor Sfântului Ladislau, colectarea deșeurilor este selectivă. Există containere de trei culori diferite în care vă rugăm să aruncați deșeurile. Container maro: resturi menajere fără ambalaj. Container albastru: hârtie, carton. Container galben: plastic, metal, ambalaje.
Ambalajul mâncării cumpărate pe teritoriul festivalului este compostabilă, astfel că acesta trebuie aruncat în containerul maro. Să protejăm mediul împreună!
- Vă rugăm să utilizați doar toaletele marcate ca atare.
- Nu vă recomandăm să aduceți animale de companie pe teritoriul festivalului. În măsura în care veniți cu animalul de companie, este necesar să aibă zgardă, botniță sau să se afle într-o cușcă de transport. De asemenea, e necesar să vă ocupați de igiena animalului.
- Vă rugăm să predați obiectele găsite la Punctul Info. De asemenea, lucrurile pierdute pot fi găsite aici.
Prin intrarea la festival vă dați acordul în ceea ce privește respectarea prezentului regulament și luați la cunoștință faptul că organizatorii vor face verificări. Organizatorii își rezervă dreptul de a scoate în afara teritoriului festivalului orice persoană care nu respectă prezentul regulament.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.