URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
25 Septembrie 2015, 17:21

Festival în Cetate: Toamna Orădeană se mută din acest an în fortăreaţa reabilitată şi aduce activităţi cu specific medieval şi invitaţi de seamă

Festival în Cetate: Toamna Orădeană se mută din acest an în fortăreaţa reabilitată şi aduce activităţi cu specific medieval şi invitaţi de seamă VREMEA CAVALERILOR. Primul weekend al Toamnei Orădene este menit să aducă în prim plan istoria bogată a Cetăţii Oradea, dar şi să le ofere orădenilor spectacole medievale, prezentate, între alţii, de "cavalerii rătăcitori" din Mediaş (foto), adunaţi în asociaţia Paladinii de Terra Medies

Încă de la sfârşitul verii, orădenii se întreabă cum va arăta cel mai mare festival organizat anual de municipalitate. Mai ales că, din acest an, petrecerea nu se mai ţine în Parcul 1 Decembrie, ci în Cetatea reabilitată. 

Începând cu ediţia 2015, organizatorii vor să schimbe faţa Toamnei Orădene, mizând pe o mulţime de activităţi medievale, dedicate atât copiilor cât şi adulţilor, pe zone comerciale ordonate, precum şi pe concerte date de zeci de invitaţi, între care nume cunoscute precum Horia Brenciu sau Loredana.

O altă ţinută

După 6 ani de lucrări, Cetatea poate fi redescoperită de orădeni. Municipalitatea vrea să o promoveze în faţa propriilor locuitori prin organizarea aici a celei de-a XXIV-a ediţii a Toamnei Orădene. "După atâţia ani de reabilitare, ne dorim ca orădenii să descopere că dincolo de zidurile Cetăţii există, pe lângă istorie, şi viaţă", spune city-managerul Eduard Florea.

Începând cu această ediţie, organizatorii îşi propun să dea evenimentului o nouă faţă. "Locaţia ne obligă să gândim activităţi de o altă ţinută. De aceea, pe partea de alimentaţie, în Cetate vor avea standuri reprezentanţii mai multor hoteluri şi restaurante cunoscute în oraş (DoubleTree by Hilton, Ramada, Queens, El Dorado Steak House), care vor pregăti inclusiv produse tradiţionale. De asemenea, vom avea terase şi umbrele unitare oferite de sponsorul nostru, Heineken", precizează Florea.

Cu alte cuvinte, municipalitatea încearcă să delimiteze Toamna Orădeană de aspectul de bâlci pe care îl căpăta evenimentul în trecut. Totuşi, organizatorii îi asigură pe orădeni că vor putea servi în continuare tradiţionalii mici şi cârnaţi, cu berea aferentă, doar că... într-o altfel de prezentare. Anul acesta, Toamna Orădeană este organizată cu un buget de aproape 1 milion de lei, adică circa 226.000 euro, din care 53.000 de euro sunt bani din sponsorizări. Mai exact, cu 21.000 de euro a contribuit Kaufland, cu câte 10.000 euro Heineken şi BCR, cu 6.000 euro Avon, cu 3.500 euro Selgros, în produse şi bani, respectiv cu 2.500 euro Arabesque.

Zilele Cetăţii

Toamna Orădeană 2015 se va desfăşura în perioada 2-11 octombrie, adică pe parcursul a 10 zile, în curtea interioară a Cetăţii. În primul weekend (2-4 octombrie), orădenii se vor putea bucura de o mulţime de activităţi cu specific medieval. Spre exemplu, în fortăreaţă vor fi amplasate mini-tabere medievale şi mai multe ateliere meşteşugăreşti, vizitatorii putând vedea expoziţii de arme şi armuri, spectacole de muzică şi dansuri medievale şi renascentiste, scenete cu lupte în echipament medieval şi jonglerii cu focul.

De asemenea, invitaţii vor organiza ateliere de jocuri teatrale şi jonglerii, precum şi demonstraţii de acrobaţie hipică cu cai frizieni. Pentru cei mici va fi amenajată o zonă specială cu ateliere de face-painting şi mici spectacole de teatru. În plus, viceprimarul Huszar Istvan a anunţat vineri, într-o conferinţă de presă, că anul acesta în cadrul Toamnei Orădene va fi organizată şi o expoziţie de păpuşi gigant cu personaje regale aduse din oraşul Székesfehérvár, locul de încoronare şi înmormântare al regilor Ungariei.

Tot în primul weekend, curioşii vor fi invitaţi la tururi ghidate ale Cetăţii Oradea, în limbile română şi maghiară, şi vor putea să descopere istoria fortăreţei orădene prin câteva proiecţii 3D realizate pe Palatul Princiar. Invitaţii primelor seri ale Toamnei Orădene, care vor urca pe o scenă amplasată în prima curte a Cetăţii, sunt Bordo Sarkany, N.O.R., Celelalte Cuvinte (vineri), Melaz & Day Dreamers, Pasărea Rock Simfonic (sâmbătă), Joe Balogh & Jazz Today, O.N.E., Cristina Kiseleff şi Hara (duminică).

Final în forţă

Şi în perioada 5-8 octombrie, adică de luni până joi, orădenii vor putea participa la o mulţime de activităţi în cadrul Toamnei Orădene. Spre exemplu, în câteva încăperi ale fortăreţei vor fi prezentate o expoziţie de carte poştală veche şi una legată de arheologia Cetăţii.

De asemenea, sunt programate o serie de spectacole de muzică şi dans de toate soiurile, că este vorba despre folclor ori chiar muzică simfonică. Printre invitaţii care vor concerta în timpul săptămânii se numără Monica Anghel, Ovidiu Komornyik, Renata Tolvai, Nicolae Furdui Iancu, Dinu Iancu Sălăjanu şi Dumitru Fărcaş.

Pentru ultimul weekend al Toamnei Orădene (9-11 octombrie), municipalitatea a pregătit, pe lângă ateliere de creaţie pentru copii şi tururi ale Cetăţii, o nouă serie de concerte. Invitatul special al serii de vineri va fi Horia Brenciu, alături de HB Orchestra, în timp ce sâmbătă seara va concerta Vama.

Duminică seară, după ce militarii vor intra purtând torţe în Cetatea Oradea, pe scenă vor urca Fly Project şi Loredana cu orchestra Agurida, pentru un show ce promite a fi spectaculos. Ca de obicei, Toamna Orădeană se va încheia cu un spectacol de artificii, care de data aceasta va avea încă o însemnătate: renaşterea fortăreţei din inima oraşului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON