URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Septembrie 2015, 17:21

Festival în Cetate: Toamna Orădeană se mută din acest an în fortăreaţa reabilitată şi aduce activităţi cu specific medieval şi invitaţi de seamă

Festival în Cetate: Toamna Orădeană se mută din acest an în fortăreaţa reabilitată şi aduce activităţi cu specific medieval şi invitaţi de seamă VREMEA CAVALERILOR. Primul weekend al Toamnei Orădene este menit să aducă în prim plan istoria bogată a Cetăţii Oradea, dar şi să le ofere orădenilor spectacole medievale, prezentate, între alţii, de "cavalerii rătăcitori" din Mediaş (foto), adunaţi în asociaţia Paladinii de Terra Medies

Încă de la sfârşitul verii, orădenii se întreabă cum va arăta cel mai mare festival organizat anual de municipalitate. Mai ales că, din acest an, petrecerea nu se mai ţine în Parcul 1 Decembrie, ci în Cetatea reabilitată. 

Începând cu ediţia 2015, organizatorii vor să schimbe faţa Toamnei Orădene, mizând pe o mulţime de activităţi medievale, dedicate atât copiilor cât şi adulţilor, pe zone comerciale ordonate, precum şi pe concerte date de zeci de invitaţi, între care nume cunoscute precum Horia Brenciu sau Loredana.

O altă ţinută

După 6 ani de lucrări, Cetatea poate fi redescoperită de orădeni. Municipalitatea vrea să o promoveze în faţa propriilor locuitori prin organizarea aici a celei de-a XXIV-a ediţii a Toamnei Orădene. "După atâţia ani de reabilitare, ne dorim ca orădenii să descopere că dincolo de zidurile Cetăţii există, pe lângă istorie, şi viaţă", spune city-managerul Eduard Florea.

Începând cu această ediţie, organizatorii îşi propun să dea evenimentului o nouă faţă. "Locaţia ne obligă să gândim activităţi de o altă ţinută. De aceea, pe partea de alimentaţie, în Cetate vor avea standuri reprezentanţii mai multor hoteluri şi restaurante cunoscute în oraş (DoubleTree by Hilton, Ramada, Queens, El Dorado Steak House), care vor pregăti inclusiv produse tradiţionale. De asemenea, vom avea terase şi umbrele unitare oferite de sponsorul nostru, Heineken", precizează Florea.

Cu alte cuvinte, municipalitatea încearcă să delimiteze Toamna Orădeană de aspectul de bâlci pe care îl căpăta evenimentul în trecut. Totuşi, organizatorii îi asigură pe orădeni că vor putea servi în continuare tradiţionalii mici şi cârnaţi, cu berea aferentă, doar că... într-o altfel de prezentare. Anul acesta, Toamna Orădeană este organizată cu un buget de aproape 1 milion de lei, adică circa 226.000 euro, din care 53.000 de euro sunt bani din sponsorizări. Mai exact, cu 21.000 de euro a contribuit Kaufland, cu câte 10.000 euro Heineken şi BCR, cu 6.000 euro Avon, cu 3.500 euro Selgros, în produse şi bani, respectiv cu 2.500 euro Arabesque.

Zilele Cetăţii

Toamna Orădeană 2015 se va desfăşura în perioada 2-11 octombrie, adică pe parcursul a 10 zile, în curtea interioară a Cetăţii. În primul weekend (2-4 octombrie), orădenii se vor putea bucura de o mulţime de activităţi cu specific medieval. Spre exemplu, în fortăreaţă vor fi amplasate mini-tabere medievale şi mai multe ateliere meşteşugăreşti, vizitatorii putând vedea expoziţii de arme şi armuri, spectacole de muzică şi dansuri medievale şi renascentiste, scenete cu lupte în echipament medieval şi jonglerii cu focul.

De asemenea, invitaţii vor organiza ateliere de jocuri teatrale şi jonglerii, precum şi demonstraţii de acrobaţie hipică cu cai frizieni. Pentru cei mici va fi amenajată o zonă specială cu ateliere de face-painting şi mici spectacole de teatru. În plus, viceprimarul Huszar Istvan a anunţat vineri, într-o conferinţă de presă, că anul acesta în cadrul Toamnei Orădene va fi organizată şi o expoziţie de păpuşi gigant cu personaje regale aduse din oraşul Székesfehérvár, locul de încoronare şi înmormântare al regilor Ungariei.

Tot în primul weekend, curioşii vor fi invitaţi la tururi ghidate ale Cetăţii Oradea, în limbile română şi maghiară, şi vor putea să descopere istoria fortăreţei orădene prin câteva proiecţii 3D realizate pe Palatul Princiar. Invitaţii primelor seri ale Toamnei Orădene, care vor urca pe o scenă amplasată în prima curte a Cetăţii, sunt Bordo Sarkany, N.O.R., Celelalte Cuvinte (vineri), Melaz & Day Dreamers, Pasărea Rock Simfonic (sâmbătă), Joe Balogh & Jazz Today, O.N.E., Cristina Kiseleff şi Hara (duminică).

Final în forţă

Şi în perioada 5-8 octombrie, adică de luni până joi, orădenii vor putea participa la o mulţime de activităţi în cadrul Toamnei Orădene. Spre exemplu, în câteva încăperi ale fortăreţei vor fi prezentate o expoziţie de carte poştală veche şi una legată de arheologia Cetăţii.

De asemenea, sunt programate o serie de spectacole de muzică şi dans de toate soiurile, că este vorba despre folclor ori chiar muzică simfonică. Printre invitaţii care vor concerta în timpul săptămânii se numără Monica Anghel, Ovidiu Komornyik, Renata Tolvai, Nicolae Furdui Iancu, Dinu Iancu Sălăjanu şi Dumitru Fărcaş.

Pentru ultimul weekend al Toamnei Orădene (9-11 octombrie), municipalitatea a pregătit, pe lângă ateliere de creaţie pentru copii şi tururi ale Cetăţii, o nouă serie de concerte. Invitatul special al serii de vineri va fi Horia Brenciu, alături de HB Orchestra, în timp ce sâmbătă seara va concerta Vama.

Duminică seară, după ce militarii vor intra purtând torţe în Cetatea Oradea, pe scenă vor urca Fly Project şi Loredana cu orchestra Agurida, pentru un show ce promite a fi spectaculos. Ca de obicei, Toamna Orădeană se va încheia cu un spectacol de artificii, care de data aceasta va avea încă o însemnătate: renaşterea fortăreţei din inima oraşului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON