URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 20 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Iulie 2020, 16:50

Faţadele mai multor clădiri din Oradea, între care Casa Füchsl, palatele Adorján şi Colegiul Traian Vuia, vor fi reabilitate 

Faţadele mai multor clădiri din Oradea, între care Casa Füchsl, palatele Adorján şi Colegiul Traian Vuia, vor fi reabilitate  Palatul Adorján I (sursa foto: oradeaheritage.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Municipalitatea a anunţat că a scos la licitaţie reabilitarea faţadelor la 12 clădiri din zona centrală a Oradiei, precum şi reabilitarea faţadei Colegiului Traian Vuia. Valoarea estimată a lucrărilor se ridică la peste 9 milioane de lei, fără TVA.

Anunţul de participare a fost publicat marţi pe SICAP, conţinând 13 loturi diferite, unul pentru fiecare clădire. 

Între construcţiile care urmează să-şi recapete strălucirea se numără Casa Füchsl de pe strada Independenţei, prima construcţie Art Nouveau din Oradea, ridicată la începutul secolului XX.

De asemenea, la licitaţie a fost scoasă reabilitarea faţadelor şi învelitorilor palatelor Adorján I şi Adorján II de pe strada Patrioţilor nr. 4-6, ridicate la comanda avocatului şi omului de afaceri Adorján Emil. 

Celelalte investiţii prevăzute sunt: reabilitare faţade şi consolidare casa scării la imobilul situat pe strada Vasile Alecsandri nr. 21, reabilitare faţade şi reparaţii acoperiş la imobilul de pe strada Republicii nr. 31, reabilitare faţade şi învelitori la clădirile de pe str. Cuza Vodă nr. 80, str. Bradului nr. 19, str. Primăriei nr. 41, str. Micu Klein nr. 9, str. Republicii Nr. 15 şi str. Budai Deleanu nr. 4. Totodată, faţadele corpului B al Colegiului Tehnic Traian Vuia vor fi reabilitate, la fel urmând să se întâmple şi cu cele ale imobilului de pe str. Bradului nr. 27. Ofertele se pot depune până pe 17 august, la ora 15. 

"Lucrările de reabilitare la aceste imobile constau în repararea faţadelor, reparaţii locale la elementele şarpantei, schimbarea învelitorilor, reparaţii la streşini, înlocuiri jgheaburi şi burlane, refacerea tencuielilor şi zugrăvelilor exterioare, repararea şi restaurarea tâmplăriilor exterioare de la locuinţe şi accesurile în clădire, înlocuirea tâmplăriilor de la vitrinele comerciale, unde este cazul.

În cazul proprietăţilor private, Primăria îi sprijină pe deţinătorii clădirilor prin realizarea SF-ului lucrării, prin acordarea sumei necesare proiectului, dar și prin realizarea altor documentaţii necesare acestor lucrări.

În cazul edificiilor monument istoric, municipalitatea contribuie şi cu 20% din valoarea investiţiei în lucrările propriu zise. Pentru celelalte clădiri, municipalitatea îi sprijină pe proprietari prin acordarea unor împrumuturi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5879 RON
  • 1 EUR = 4.9751 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON