URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
17 Iulie 2020, 16:50

Faţadele mai multor clădiri din Oradea, între care Casa Füchsl, palatele Adorján şi Colegiul Traian Vuia, vor fi reabilitate 

Faţadele mai multor clădiri din Oradea, între care Casa Füchsl, palatele Adorján şi Colegiul Traian Vuia, vor fi reabilitate  Palatul Adorján I (sursa foto: oradeaheritage.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Municipalitatea a anunţat că a scos la licitaţie reabilitarea faţadelor la 12 clădiri din zona centrală a Oradiei, precum şi reabilitarea faţadei Colegiului Traian Vuia. Valoarea estimată a lucrărilor se ridică la peste 9 milioane de lei, fără TVA.

Anunţul de participare a fost publicat marţi pe SICAP, conţinând 13 loturi diferite, unul pentru fiecare clădire. 

Între construcţiile care urmează să-şi recapete strălucirea se numără Casa Füchsl de pe strada Independenţei, prima construcţie Art Nouveau din Oradea, ridicată la începutul secolului XX.

De asemenea, la licitaţie a fost scoasă reabilitarea faţadelor şi învelitorilor palatelor Adorján I şi Adorján II de pe strada Patrioţilor nr. 4-6, ridicate la comanda avocatului şi omului de afaceri Adorján Emil. 

Celelalte investiţii prevăzute sunt: reabilitare faţade şi consolidare casa scării la imobilul situat pe strada Vasile Alecsandri nr. 21, reabilitare faţade şi reparaţii acoperiş la imobilul de pe strada Republicii nr. 31, reabilitare faţade şi învelitori la clădirile de pe str. Cuza Vodă nr. 80, str. Bradului nr. 19, str. Primăriei nr. 41, str. Micu Klein nr. 9, str. Republicii Nr. 15 şi str. Budai Deleanu nr. 4. Totodată, faţadele corpului B al Colegiului Tehnic Traian Vuia vor fi reabilitate, la fel urmând să se întâmple şi cu cele ale imobilului de pe str. Bradului nr. 27. Ofertele se pot depune până pe 17 august, la ora 15. 

"Lucrările de reabilitare la aceste imobile constau în repararea faţadelor, reparaţii locale la elementele şarpantei, schimbarea învelitorilor, reparaţii la streşini, înlocuiri jgheaburi şi burlane, refacerea tencuielilor şi zugrăvelilor exterioare, repararea şi restaurarea tâmplăriilor exterioare de la locuinţe şi accesurile în clădire, înlocuirea tâmplăriilor de la vitrinele comerciale, unde este cazul.

În cazul proprietăţilor private, Primăria îi sprijină pe deţinătorii clădirilor prin realizarea SF-ului lucrării, prin acordarea sumei necesare proiectului, dar și prin realizarea altor documentaţii necesare acestor lucrări.

În cazul edificiilor monument istoric, municipalitatea contribuie şi cu 20% din valoarea investiţiei în lucrările propriu zise. Pentru celelalte clădiri, municipalitatea îi sprijină pe proprietari prin acordarea unor împrumuturi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON