URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 Aprilie 2015, 13:53

Fără undă verde! Trei dintre proiectele europene derulate de municipalitate au rămas fără avizele obligatorii ale APM

Fără undă verde! Trei dintre proiectele europene derulate de municipalitate au rămas fără avizele obligatorii ale APM RAS TOTAL. Proiectul pentru construirea parcării subterane în strada Independenţei prevedea iniţial tăierea a 23 de arbori şi arbuşti dintr-un total de 46. Municipalitatea vrea acum să-i pună la pământ şi pe cei rămaşi în jurul statuii lui Mihai Eminescu, dar se loveşte de refuzul inspectorilor de mediu. Cât va conta acesta, rămâne de văzut...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cine ridică o casă ştie ce ditamai vraful de avize trebuie să obţină înainte de a se apuca de lucru: o grămadă de instituţii trebuie să verifice investiţia încă din faza de proiect şi să-şi dea acordul pentru demararea ei. Deşi regula se aplică şi proiectelor publice, pentru Primăria Oradea pare doar opţională.

Municipalitatea a demarat amenajarea Dealului Ciuperca înainte să ceară avizul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor, motiv pentru care lucrarea nici n-a primit acordul instituţiei. Tot aviz negativ a dat APM şi defrişărilor pe care municipalitatea le intenţiona pe şantierul viitorului aquapark şi în jurul parcării subterane din strada Independenţei. Motivul? Defrişările au lipsit din proiectele aprobate iniţial şi supuse dezbaterii publice.

Acum se vine?

Pe 21 ianuarie a.c., Primăria anunţa începerea lucrărilor de amenajare a unei grădini publice pe Dealul Ciuperca, dar anunţul omitea un detaliu important, şi anume că proiectului îi lipsea acordul de mediu. Obligatoriu înaintea demarării oricărui proiect, acesta se emite de către Agenţia pentru Protecţia Mediului, dacă nu dăunează mediului înconjurător. Or, amenajarea nu avea avizul dintr-un motiv simplu: Primăria nici nu îl ceruse! Solicitarea acordului a fost depusă la APM Bihor abia pe 13 februarie, adică la trei săptămâni după începerea lucrărilor. Tardiv, zic inspectorii de mediu.

Pentru eliberarea acordului, ei ar fi trebuit să analizeze proiectul, să iasă în teren şi să evalueze impactul pe care acesta urma să-l aibă asupra mediului, iar APM era obligată să-l pună apoi în dezbatere publică. Pe 17 martie, când s-au deplasat la Ciuperca, inspectorii au văzut însă că lucrările începuseră deja. "S-a constatat că a fost îndepărtată vegetaţia arbustivă de pe marginile amplasamentului, precum şi unele exemplare de arbori, au fost îndepărtate vechile alei, erau începute lucrările de terasare şi de realizare a căilor de acces", consemnează procesul verbal încheiat atunci de specialiştii APM. Conform Ordinului Ministerului Mediului nr. 135/2010, evaluarea nu mai putea fi făcută după începerea lucrărilor, aşa că APM a respins avizarea.

De la 0 la 200!

Tot cu întârziere au acţionat funcţionarii Primăriei şi în ce priveşte aquapark-ul Nymphaea. Proiectul iniţial a fost avizat fără probleme de APM în martie 2014, el neprevăzând tăierea niciunui copac. Luna trecută, însă, Primăria a vrut să-l modifice, incluzând brusc defrişarea a 200 de arbori şi arbuşti. Adică toţi cei existenţi în fostul ştrand municipal. Dar cererea de modificare a proiectului iniţial a fost transmisă APM după ce unii copaci fuseseră deja tăiaţi.

"Solicitarea este tardivă. Lucrările au început şi legea nu ne permite să facem o evaluare în asemenea situaţii", spune directorul APM Bihor, Sanda Mercea (foto). Drept urmare, Agenţia a dat din nou "reject" cererii Primăriei. Probabil, însă, că la fel ar fi procedat şi dacă solicitarea ar fi fost făcută înaintea începerii lucrărilor, fiind greu de crezut că toţi cei 200 pomi ar sta cu adevărat în calea muncitorilor ori că ar fi mai eficientă plantarea după încheierea şantierului a unor puieţi în locul celor deja maturizaţi.

Situaţia s-a repetat şi la parcarea subterană din strada Independenţei. În proiectul avizat iniţial anul trecut de APM, municipalitatea prevăzuse tăierea a 23 de arbori şi arbuşti din totalul celor 46 crescuţi pe platou. Acum, însă, după demararea lucrărilor, municipalitatea vrea să taie şi restul arborilor, mai precis pe toţi cei din jurul statuii lui Mihai Eminescu! Tăierile ar fi necesare doar pentru ca utilajele să se poată mişca mai uşor pe şantier, dar pomii, sănătoşi, nu încurcă construcţia propriu-zisă, aşa că doborârea lor nu este vitală. Din acelaşi motiv al tardivităţii, cererea a fost respinsă.

Defrişări pe lege

Pusă în funcţie de PSD, directoarea APM Bihor spune că refuzurile nu au substrat politic. "Noi sprijinim proiectele oricărei primării, indiferent de culoarea politică. Dar nu le pot cere colegilor să spună că n-au văzut că lucrările au început, dacă în zonă este deja şantier", zice Mercea. "Problema nu e la noi, ci la Primărie, care se apucă de treabă şi abia apoi umblă după documente. Dar nu facem legile după proiecte, ci proiectele după legi", adaugă şefa APM.

Ca dovadă că nu se opune investiţiilor, Mercea dă exemplul drumului rapid dinspre podul Dragoş Vodă spre Episcopia Bihor, al cărui proiect prevedea din start tăierea a 200 de copaci. "Deşi este un număr mare, am dat aviz pozitiv, pentru că am înţeles că drumul nu se poate face şerpuit printre copaci", spune Mercea.

Culmea e că la drumul rapid lucrările au fost totuşi sistate o vreme, dar nu de APM, ci de Inspectoratul în Construcţii! La sesizarea fostului viceprimar al Oradiei, Constantin Jurcă, care deţine o casă în zonă, inspectorii au constatat că muncitorii folosesc o cale de acces către şantier dinspre strada Graurilor, neprevăzută în proiect. De la începutul lunii martie până joia trecută, când modificarea a fost făcută şi în hârtii, nu s-a lucrat.

În bună regulă...

De cealaltă parte, edilii susţin că asemenea probleme sunt minore în comparaţie cu complexitatea şi importanţa proiectelor şi că ele nu pun în pericol nici derularea acestora, nici finanţarea cu fonduri europene. "Toate proiectele se derulează în bună regulă. Bineînţeles că nu toate funcţionează perfect, dar nu sunt probleme deosebite", afirmă primarul Ilie Bolojan.

Relaxarea şefilor municipalităţii e de altfel explicabilă. Motivul? Legislaţia de mediu prevede că lucrările neavizate de APM pot fi asumate de emitentul autorizaţiei de construcţie, ceea ce pe româneşte înseamnă că Primăria poate decide singură dacă va continua sau nu lucrările, pe proprie răspundere, riscând, eventual, să fie amendată de Garda de Mediu. În fond, când lucrează cu milioane de euro, ce mai contează că ar plăti câteva zeci de mii de lei?...


CONSILIERI ZORIŢI
Strategie cu probleme

Nu doar proiectele de investiţii ale Primăriei sunt lipsite de acordul Agenţiei pentru Protecţia Mediului, ci şi strategia de dezvoltare a municipiului pentru perioada 2014-2020, document care, conform legii, trebuie să primească viza APM pentru a dovedi că dezvoltarea oraşului va ţine cont de protejarea mediului. Cu toate acestea, strategia a fost aprobată de Consiliul Local înainte să dobândească acordul.

Primăria a depus strategia spre evaluare la APM Bihor la finalul lunii ianuarie 2015, înainte de votul în Consiliu. APM a început procedurile de analiză şi la finalul acesteia a şi supus dezbaterii publice proiectul, dar municipalitatea nu a aşteptat încheierea şi, pe 10 martie, a trimis documentul Consiliului Local, care l-a aprobat. "Practic, noi nu am apucat să dăm răspunsul", spune directoarea Sanda Mercea.

Ironia e că Agenţia îşi continuă analiza, în această situaţie fiind posibile două scenarii: fie CL îşi revocă Hotărârea prin care a adoptat strategia, fie Prefectura îi solicită acest lucru, sub sancţiunea că în caz contrar poate cere anularea ei în justiţie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Urmeaza" jocul de glezne" al impricinatilor Bolojan,Pasztor,APM Oradea pentru avizele date cu ochii inchisi pentru proiectul Amenajare Valea Pasteur.
Pana acum ati aprobat pe banda rulanta toate proiectele,gen proiect Amenajare valea Pasteur,fara indeplinirea procedurii cerute de Lege(mai multe variante,varianta 0,consemnarea sesizarilor si obiectiunulor publicului interesat ).De ce ? Pentru ca acum s-a luat la puricat proiectul de INTUBARE a paraului Paris,care a fost aprobat cu ochii inchisi de APM Oradea.,pentru ca asa a vrut Bolojan si ABA Crisuri (dir.Pasztor Sandor)."Carcotasii" acestor proiecte (Curtea de Conturi,OLAF,DNA,Ministrerul Fondurilor Europene) au inceput primele investigatii.Nu se vede ? Asteptam "jocul de glezne" al celor impricinati : Bolojan Ilie,Pasztor Sandor,APM Oradea,Lipoveanu - pentru avizele ilegale date pentru proiectul Amenajare Valea Pasteur,cu accesare frauduloasa de fonduri europene pe Axa5PosMediu( risc de inundatii!!!???.)
Postat 24 Aprilie 2015, 23:14 de platona
Hai doamna Mercea, un număr două, nu se poate?.....
O fi având fotoliul ăla de la APM ceva impregnat de-i face pe cei ce stau pe el să dea cinstea-n ei. Cum altfel am am putea înțelege verticalitatea fostului director Dăiescu ce s-a manifestat taman când ajunsese ăl mai mare director din structură și și-a permis să acționeze corect încurcând planurile unor persoane mult mai sus poziționate. Acum doamna Mercea dă cu Bolojan de pământ și e gata să strice planurile municipalității și să întindă la maximum nervii orădenilor doar ca să-l transforme pe Bolojan în Bolovan. Acum știu că pot fi acuzat de instigare la uz de fals da eu sunt sigură că dacă exista bunăvoință se găsea un număr-două de înregistrare mai vechi și situația se rezolva. Problema e că solicitarea nu a venit de la cine trebuie și deci nu trebuie să precupețim nici un efort pentru a-l face de caca...o pe Bolojan, în plus minge e bine pusă la fileu domnului ministru care acum că nu mai are nici o șansă să evolueze politic spre capitală, visează la ziua în care el, Ana sau o altă "mână dreaptă" a lui va conduce urbea
Postat 24 Aprilie 2015, 07:51 de spectator
franari
De asemenea bagatori de bete in roate suntem satui. Era mai bine sa fi fost lasate aceste zone asa cum erau, adica gandite de fostii"edili"ai orasului,care musteau de idei binevoitoare pentru ORADEA,sau sa avem un oras cu adevarat elegant,in care sa poti sa iti duci o viata decenta? Iar acest APM mai bine venea cu ceva constructiv,de exemplu dispunerea de replantare a 500 de arbori,in tot orasul,dupa terminarea lucrarilor,rezolvarea mirosurilor pestilentiale din zona IOSIA,de la ferma de porci,etc...Felicitari Primariei ORADEA pentru schimbarile in bine aduse orasului,iar carcotasilor, ciocu' mic si joc de glezne...
Postat 24 Aprilie 2015, 05:30 de opinie
H.G. nr.1213/06.09.2006 pentru stiinta Primariei Oradea
Proiecte fara acordul de mediu,proiecte modificate, fara autorizatie de constructie ?Pe ce lume traim? Daca un muncitor s-ar fi accidentat,doamne fereste,poate mortal,, cine isi asuma responsabilitate si plata despagubirii daunei ? Asiguratorii stim cum platesc, si-ar mai fi asumat raspunderea Primaria Oradea? Primarul Bolojan ? Nici pomeneala.Ne reamintim cazul "Platza-Billa",planseu cazut peste muncitori. Doamna Lipoveanu ,injinier constructor,arhit.sef,fost dir.la Inspectia Teritoriala in Constructii Bihor a gasit repede vinovatul - proiectantul. Cei care au dat vizele,nici o vina .Cata nesimtire poti sa ai, sa afirmi ca ...".Legislaţia de mediu prevede că lucrările neavizate de APM pot fi asumate de emitentul autorizaţiei de construcţie ceea ce înseamnă că Primăria poate decide singură dacă va continua sau nu lucrările, pe proprie răspundere..". Dezinformare ordinara ,recunoscuta mai jos prin ..... "În fond, când lucrează cu milioane de euro, ce mai contează că ar plăti câteva zeci de mii de lei?(amenda) ".H.G. nr 1213 din 06.092016 privind stabilirea procedurii-cadru de evaluare a impactului asupra mediului pentru proiecte publice si private PREVEDE: Art. 27- este interzisă realizarea fără obţinerea acordului de mediu a proiectelor prevăzute la:a) art. 8 alin. (3), pentru care s-a stabilit necesitatea evaluarii impactului asupra mediului;b)art.8 alin. (4); ,c)anexa nr. 1. (2)Titularii proiectelor au obligatia respectării condiţiilor prevazute în acordul de mediu.Art.28 -ali.2) Pentru incalcarea obligatiilor prevazute la art.27 se aplica si sanctiunea complementara de desfiintare a lucrarilor si aducerea terenului la starea initiala. Despre ce Legislatie se face vorbire ? Legislatia lui Bulibasa de Oradea.APM Oradea de data asta,la datorie. Garda de Mediu, este incalcata Legea,pe fata; masuri de sanctionare a Primariei in frunte cu al ei primar Bolojan,care isi permite sa va desconsidere si sa va trateze ca si cum nu ati exista. Somnul natiunii,somnul unor institutii menite sa vegheze la respectarea Legii,INCALCATE PE FATA chiar de cei ce clameaza cu atata ravna respectarea ei, .......naste MONSTRI.Problema este ca , nesanctionati la timp,acestia.......fac pui.Acum, prindei, daca mai poti !
Postat 24 Aprilie 2015, 00:14 de platona
tot
daca tot vor taia copacii fara aviz, nu s-ar putea taia si cei din fata vulturului negru pana la biserica cu luna? vor arata oribili avand in vedere ca se renoveaza piata unirii. plus tufele din fata teatrului.
Postat 23 Aprilie 2015, 14:53 de polooradea
LAS-O BRE CĂ MERGE-AȘA
A crezut BOLOJAN că merge ca în Primărie! Dacă acolo închei TRANZACȚII întemeiate pe falsuri, dacă acolo juriștii fac sau nu fac opoziție în procese după cum li se dictează, dacă nu vrei să propui martori care ți-ar fi de folos de teamă că s-ar duce naibii BLAT-ul pregătit, merge oriunde oricum? PS Am responsabilitatea termenilor și dețin probe pentru tot ceea ce am scris!
Postat 23 Aprilie 2015, 14:13 de TDS
PROSTIA LA PUTERE
"Nu stiu cum s-a nimerit Nu stiu cum s-a potrivit Ca la noi prostia-i la putere. Prostul n-are nici un chef Decat sa ne fie sef Prostul n-are nici un rost Decat sa ne mearga prost. Nu stiu cum s-a nimerit Nu stiu cum s-a potrivit Ca la noi prostia-i la putere. Nu stiu cum s-a intamplat Prin ce fenomen ciudat, Ca puterea-i plina de putori. Azi prostia e un zid Azi prostia e-n partid Caci politica de gasti I-o politica de prosti Nu stiu cum s-a nimerit Nu stiu cum s-a potrivit Ca la noi prostia-i la putere."(SARMALELE RECI)
Postat 23 Aprilie 2015, 14:09 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON