URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
29 Iulie 2020, 08:45

Fără reguli: Pasageri înghesuiți în compartimente, unii fără măști, într-un tren CFR care a oprit la Oradea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pasagerii, între care și orădeni, care au călătorit în noaptea de duminică spre luni cu trenul CFR pe ruta Brașov - Budapesta și au încercat să respecte regulile impuse în timpul epidemiei de coronavirus au avut parte de o noapte albă. În compartimente pasagerii stăteau înghesuiți, findcă biletele s-au vândut până la ultimul, iar nici nu purtau măști, fără ca „nașii” să le facă ceva.

Trenul de noapte a pornit duminică la 19.07 din Braşov, iar pe parcursul călătoriei, mai bine de 12 ore, s-a oprit în 13 staţii, între care şi Oradea. Încă de la pornire, vagoanele erau pline de călători. În ultimul, majoritatea compartimentelor erau încărcate la maximum, adică cu şase călători, aceştia neputând, chiar şi dacă ar fi vrut, să respecte o distanţă de siguranță de minim 1.5 metri.

Printre călători s-a aflat şi reporterul BIHOREANULUI, care a călătorit în compartiment la clasa 2 cu încă cinci persoane, una dintre ele acceptând să poarte mască abia după insistențele vecinilor. Alţi pasageri purtau masca sub nas sau sub bărbie, iar după câteva ore au şi renunţat la ea, comportament adoptat şi de "naşi".

Pentru că regulile nu erau respectate, un tânăr a preferat să călătorească de la Braşov până în Cluj stând în picioare pe culoar, pentru că în compartiment nu se simţea în siguranţă. "Când am văzut că nimeni nu respectă o simplă regulă, am preferat să ies. Aici măcar mai circulă aerul", a spus băiatul.

În 15 iulie, CFR a transmis un comunicat de presă prin care anunţa că, pentru a verifica dacă regulile autorităţilor sunt respectate de călători, trenurile vor fi controlate de poliţişti de la Transporturi. Însă, pe drumul de 10 ore de la Braşov la Oradea, niciun poliţist nu a urcat în tren.

Întrebat de BIHOREANUL de ce nu suplimentează CFR garnitura pentru ca pasagerii să aibă mai mult spațiu în compartimente, Mihai Nedelcu, de la biroul de presă al CFR, a spus că de la 1 iulie s-a decis ca toate locurile din tren să fie puse în vânzare. "Rutele care au foarte mulţi călători sunt suplimentate, însă CFR poate oferi bilete pentru toate locurile dintr-un compartiment", a explicat acesta.

Chestionat și pe tema nepurtării măştii, Nedelcu a declarat că deși „purtarea măştii este obligatorie”, de fapt "controlorii nu le pot impune călătorilor să le poarte, doar să-i avertizeze. „Nu ştiu de ce ei nu o purtau corect, ar fi trebuit să o facă", a mai spus el. Cât despre lipsa poliţiştilor, nici aceasta nu a fost justificată.

Nedelcu a mai subliniat și că trenul aparţine și este întreținut de MAV Start - Căile Ferate de Stat din Ungaria, tot o firmă de stat. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
comportament identic la celalalte trenuri CFR si private
Navetistii la orele 5 si 19, familiile pe ruta Oradea-Mangalia, studentii pe Timisoara-Baia Mare identic circula. CFR nu are vagoane de rezerva, nici combustibil in plus. Nasii fac ca ploua. domnii cu table si stelute s-au obosit de munca imensa din luna aprilie , cu hernie inghinala dupa adunarea amenzilor. Degeaba ?
Postat 29 Iulie 2020, 10:58 de calator_CFR
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON