Instituţia Prefectului Bihor a transmis sâmbătă că Ziua Naţională a României va fi sărbătorită la Oradea printr-o "ceremonie militară restrânsă" care va avea loc lângă statuia Regelui Ferdinand din Piaţa Unirii. Anul acesta, din cauza pandemiei, nu se va organiza tradiţionala paradă militară.
Este de precizat că nici Primăria Oradea nu organizează tradiţionalul concert folcloric dedicat zilei de 1 Decembrie. Totodată, nu va avea loc nici aşteptatul ospăţ cu porţii de fasole şi ciolan, pe care-l oferea gratuit municipalitatea, cu sprijinul Garnizoanei Oradea.
În schimb, mica ceremonie militară se va ţine, marţi, începând cu ora 12. Potrivit programului transmis de Prefectură, după primirea oficialităţilor, va fi intonat Imnul Naţional al României, iar apoi se va ţine o scurtă slujbă religioaă.
De la ora 12.12 este programată depunerea de coroane de flori la statuia Regelui Ferdinand. Ritual va fi mai scurt ca de obicei.
Vor fi depuse coroane doar din partea Administraţiei Prezidenţiale, Parlamentul României, Guvernul României (prin prefect), Primăria Oradea, Consiliul Judeţean, respectiv Garnizoana Oradea.
În mod obişnuit, pe lista oficială se puteau înscrie şi partidele politice, diverse organizaţii, dar şi şcoli.
După depunerea coroanelor, ceremonia se va încheia fără fast spre deosebire de anii precendeți când în Centrul Civic al Oradiei se organiza o amplă paradă militară, urmărită de mii de oameni.
Celor care doresc totuși să asiste pe 1 decembrie 2020 la scurta ceremonie militară, Instituţia Prefectului le reaminteşte să "respecte normele de distanțare socială și măsurile sanitare în vigoare".
"Ziua de 1 decembrie este cea mai importantă dintre sărbătorile naționale, fiind Ziua Națională a României. Este ziua în care ne sărbătorim patria și ne aducem aminte de evenimentele desfășurate în 1 decembrie 1918 la Alba Iulia când voința celor mulți a învins, iar idealul național al românilor a fost împlinit prin realizarea Marii Uniri. Sentimentul de unitate pe care l-au avut înaintașii noștri a dus la realizarea unor lucruri mărețe iar noi avem datoria de a cinsti realizările lor. Poporul român în decursul istoriei a știut să facă alegerile cele mai înțelepte în momentele de cumpănă astfel ca binele comun să primeze. Gând la gând și inimă la inimă, românii au realizat că doar împreună pot fi mai puternici și pot avea o națiune demnă de respect între popoarele lumii. Anul acesta a fost unul plin de încercări neașteptate peste care vom reuși să trecem cu bine fiind solidari unii cu alții și respectând regulile sanitare. La mulți ani România! La mulți ani românilor! La mulți tuturor celor care simt românește!", au transmis reprezentanţii Instituţiei Prefectului.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.