URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Noiembrie 2020, 10:22

Fără paradă militară, fără fasole cu ciolan. Cum va fi sărbătorită Ziua Naţională a României la Oradea

Fără paradă militară, fără fasole cu ciolan. Cum va fi sărbătorită Ziua Naţională a României la Oradea (foto: arhivă)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Instituţia Prefectului Bihor a transmis sâmbătă că Ziua Naţională a României va fi sărbătorită la Oradea printr-o "ceremonie militară restrânsă" care va avea loc lângă statuia Regelui Ferdinand din Piaţa Unirii. Anul acesta, din cauza pandemiei, nu se va organiza tradiţionala paradă militară.

Este de precizat că nici Primăria Oradea nu organizează tradiţionalul concert folcloric dedicat zilei de 1 Decembrie. Totodată, nu va avea loc nici aşteptatul ospăţ cu porţii de fasole şi ciolan, pe care-l oferea gratuit municipalitatea, cu sprijinul Garnizoanei Oradea.

În schimb, mica ceremonie militară se va ţine, marţi, începând cu ora 12. Potrivit programului transmis de Prefectură, după primirea oficialităţilor, va fi intonat Imnul Naţional al României, iar apoi se va ţine o scurtă slujbă religioaă. 

De la ora 12.12 este programată depunerea de coroane de flori la statuia Regelui Ferdinand. Ritual va fi mai scurt ca de obicei.

Vor fi  depuse coroane doar din partea Administraţiei Prezidenţiale, Parlamentul României, Guvernul României (prin prefect), Primăria Oradea, Consiliul Judeţean, respectiv Garnizoana Oradea.

În mod obişnuit, pe lista oficială se puteau înscrie şi partidele politice, diverse organizaţii, dar şi şcoli. 

După depunerea coroanelor, ceremonia se va încheia fără fast spre deosebire de anii precendeți când în Centrul Civic al Oradiei se organiza o amplă paradă militară, urmărită de mii de oameni. 

Celor care doresc totuși să asiste pe 1 decembrie 2020 la scurta ceremonie militară, Instituţia Prefectului le reaminteşte să "respecte normele de distanțare socială și măsurile sanitare în vigoare".

"Ziua de 1 decembrie este cea mai importantă dintre sărbătorile naționale, fiind Ziua Națională a României. Este ziua în care ne sărbătorim patria și ne aducem aminte de evenimentele desfășurate în 1 decembrie 1918 la Alba Iulia când voința celor mulți a învins, iar idealul național al românilor a fost împlinit prin realizarea Marii Uniri. Sentimentul de unitate pe care l-au avut înaintașii noștri a dus la realizarea unor lucruri mărețe iar noi avem datoria de a cinsti realizările lor. Poporul român în decursul istoriei a știut să facă alegerile cele mai înțelepte în momentele de cumpănă astfel ca binele comun să primeze. Gând la gând și inimă la inimă, românii au realizat că doar împreună pot fi mai puternici și pot avea o națiune demnă de respect între popoarele lumii. Anul acesta a fost unul plin de încercări neașteptate peste care vom reuși să trecem cu bine fiind solidari unii cu alții și respectând regulile sanitare. La mulți ani România! La mulți ani românilor! La mulți tuturor celor care simt românește!", au transmis reprezentanţii Instituţiei Prefectului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON