De ce s-au temut iubitorii de câini tot nu au scăpat: Primăria aplică ad-literam legea care îi permite să eutanasieze patrupedele ce au stat cel puţin 14 zile în adăpostul public. La dispoziţia primarului Ilie Bolojan, au fost deja eutanasiaţi, de la Paşte încoace, peste 50 de animale.
Motivul invocat de edil este strict financiar: Administraţia Domeniului Public nu mai trebuie să cheltuie banii pe întreţinerea câinilor din adăpost, ci pe motorina necesară hingherelii în Zona Metropolitană Oradea. Mai mult, primarul avertizează că eutanasierile vor continua fără discriminare, pentru toate patrupedele. Numai să le vină sorocul...
Surprize, surprize...
Panica iubitorilor de câini s-a declanşat în weekend-ul de după Paşte. "Sâmbată dimineaţa am fost la adăpost şi lipseau zeci de câini. Angajaţii ne-au spus că i-au eutanasiat", a povestit BIHOREANULUI Mirela Pamfil (foto), una din voluntarele care s-au oferit să facă voluntariat la adăpostul Grivei. "Au omorât toţi câinii mai "vechi" din adăpost, indiferent de talie ori vârstă", spunea femeia.
O altă veterană în voluntariatul pentru câinii fără stăpân, Ana Chiperi, i-a acuzat pe responsabilii adăpostului că vor să se răzbune astfel pe iubitorii de câini care, anul trecut, i-au reclamat procurorilor pe medicul veterinar Cosmin Viorel Şimonca, acuzat că ar fi lăsat câini cu burţile spintecate după operaţii, şi pe angajaţii care ar fi înfometat animalele, făcându-le să se mănânce între ele. Între timp, medicul Şimonca a ajuns urmărit penal, alături de mai mulţi subalterni, pentru cruzime împotriva animalelor.
S-au sucit!
Sesizările privind începerea eutanasierii au fost confirmate, lunea trecută, şi de reprezentanţii Administraţiei Domeniului Public: în adăpost operaţiunea a început din 22 aprilie, iar într-o săptămână au fost "executaţi" 40 de maidanezi.
"Eutanasierile s-au făcut conform legii şi continuă zilnic", a declarat Florin Alexandru, purtătorul de cuvânt al ADP, referindu-se la Legea 258/2013, conform căreia poate fi eutanasiat orice câine care stă într-un adăpost public cel puţin 14 zile, dacă pentru fiecare există o dispoziţie semnată de împuternicitul primarului, la Oradea acesta fiind directorul tehnic al ADP, Silviu Petriţa (foto).
Decizia autorităţilor i-a supărat pe iubitorii de câini şi pentru că în ianuarie, la dezbaterea regulamentului local privind gestionarea problemei câinilor fără stăpân, reprezentanţii Direcţiei Tehnice a Primăriei promiteau că nu vor fi lichidate decât patrupedele care depăşesc capacitatea adăpostului, de 150 de locuri. Or, la începerea eutanasierilor, în adăpost erau doar 137 câini!
"Se pune în aplicare legea", s-a rezumat să motiveze Petriţa "răzgândeala". Pe lângă asta, reprezentanţii Primăriei au încercat şi să ascundă cât de mult posibil demararea acestei activităţi. BIHOREANUL a aflat neoficial încă înainte de Paşte că primarul Bolojan ar fi cerut ca patrupedele să fie eutanasiate, dar când ziarul i-a întrebat despre acest zvon, atât şeful ADP, Liviu Andrica, cât şi cel al adăpostului, Călin Ardelean, au negat.
Oraş fără câini
Primarul Ilie Bolojan confirmă fără ocolişuri cele mai negre temeri ale iubitorilor de câini: eutanasierile vor continua. "Vrem să rămână câini în adăpost doar cât se încadrează în prevederile legale. Câinele care nu este revendicat sau adoptat este eutanasiat după 14 zile. Treptat, vor rămâne foarte puţini în adăpost", spune franc edilul.
Astfel, singura soluţie pentru salvarea patrupedelor este adopţia, care poate fi de două feluri: fie stăpânul ia animalul la el acasă, fie îl ţine în continuare în adăpost, dar plăteşte lunar 100 lei pentru întreţinerea lui. În acest an, doar trei câini au fost adoptaţi la distanţă şi alte câteva zeci au fost luate de la adăpost, majoritatea de fundaţia SOS Dogs, care îi mută în adăpostul propriu de la Şişterea, pentru a-i salva de la moarte.
Scopul eutanasierilor decise de Bolojan este ca ADP să reducă la minim cheltuielile cu îngrijirea şi hrana câinilor din adăpost. Acum, susţine primarul, un maidanez costă oraşul 350 lei în fiecare lună, sumă considerată mult prea mare. "Din economiile făcute, ADP va plăti motorina pentru prinderea câinilor rămaşi pe străzi şi ne vom extinde şi în Zona Metropolitană", mai spune primarul. Astfel, Bolojan speră ca până în 2016 pe străzile Oradiei să nu mai vagabondeze niciun câine. Doar că, în acest ritm, nici în adăpost nu va mai fi niciunul...
VOCEA STRĂZII
Ce părere aveţi despre faptul că Primăria eutanasiază câinii fără stăpân după ce au stat 14 zile în adăpost, aşa cum zice legea, deşi locuri pentru găzduire mai sunt?
Nu sunt de acord, ar trebui să-i ţină acolo şi să le dea mai multe şanse să fie adoptaţi. Nu este uman să-i ucidă pe capete!
Denisa Pătru (foto), 21 de ani, studentă
Nu mi se pare normal să-i eutanasieze, ci mai degrabă ar trebui Primăria să gândească o soluţie ca aceşti câini să nu mai ajungă pe străzi.
Kerezsi Jozsef, 38 de ani, muncitor
Eu nu sunt anti-animale, dar bine face Primăria. Vina este a oamenilor, că îşi iau câini, se plictisesc de ei şi apoi îi aruncă pe străzi.
Ana Slavic (foto), 85 de ani, pensionară
Eu cred că Primăria face bine, căci altfel câinii ar ajunge iar pe stradă. Câinii trebuie să aibă stăpân, iar dacă nu au, mai bine sunt eutanasiaţi.
Sarosi Erika, 21 de ani, studentă
Foarte bine face Primăria, eu m-am săturat să văd câini pe stradă. Sunt agresivi şi pot ataca oamenii oricând. Primăria trebuie să aibă priorităţi şi să decidă cine e mai valoros, omul sau câinele?
Pensionară anonimă
Este o mare prostie ce face Primăria. Angajaţii Primăriei ar trebui să nu mai fure banii orădenilor şi să aloce adăpostului de câini fondurile care i se cuvin, ca toţi câinii să fie îngrijiţi şi bine trataţi.
Muller Ervin, 67 de ani, pensionar
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.