URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Mai 2020, 18:09

Fără distracţie în pandemie! Festivalurile care urmau să aibă loc în Oradea în luna august au fost anulate

Fără distracţie în pandemie! Festivalurile care urmau să aibă loc în Oradea în luna august au fost anulate foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Asociaţia pentru Promovarea Turismului din Oradea şi Regiune a anunţat că, din cauza pandemiei de coronavirus, festivalurile care urmau să aibă loc în luna august, respectiv Festivalul Medieval şi Zilele Culturii Maghiare, au fost anulate. Şi evenimentele care ar fi trebuit să se desfăşoare în perioada aprilie-iulie fuseseră anulate anterior, din aceleaşi motive.

Potrivit unui comunicat transmis marţi după amiază, pentru şedinţa de joi a Consiliului Local, "a fost înaintată o rectificare de buget, care scade cotizaţia municipiului Oradea către APTOR, pe anul 2020, cu 2.5 milioane de lei".

"În acest moment, suntem nevoiţi să anunţăm şi anularea evenimentelor prevăzute pentru luna august, deoarece atât Festivalul Medieval Oradea cât şi Zilele Culturii Maghiare sunt evenimente cu un număr mare de participanţi şi chiar şi în contextul unei viitoare relaxări parţiale a restricţiilor cu privire la organizarea de evenimente, ele nu mai pot avea acelaşi scop şi impact cultural sau social. Mai mult, Festivalului Medieval este un eveniment cu un număr foarte mare de participanţi străini, care vin atât din Europa cât şi din afara ei, ceea ce în contextul de azi presupune o serie de riscuri", arată comunicatul.

APTOR precizează că aceste evenimente nu puteau să se desfăşoare, cu atât mai mult cu cât atmosfera Festivalului Medieval este una specială "datorită modului în care oamenii interacţionează cu taberele medievale, apropierea fizică a vizitatorilor de aceştia şi a activităţilor interactive din festival".

"Aceste ingrediente, extrem de importante, nu puteau fi adăugate în reţeta ediţiei 2020 în contextul regulilor de distanţare fizică şi protecţie sanitară. De asemenea toate măsurile specifice contextului SASRS COV 2 ar fi crescut costurile evenimentului, fără a aduce un plus de experienţă sau valoare festivalului în sine", mai arată reprezentanţii APTOR.

Printre evenimentele care au mai fost anulate anul acesta în Oradea se mai numără Festivalul Internaţional de Muzică, programat iniţial să se desfăşoare în perioada august - septembrie 2020. 

La fel, organizatorii Zilelor Sfântului Ladislau au anunţat că ediţia a opta, care urma să se desfăşoare în preajma datei de 27 iunie, ziua în care s-a născut Regele Sfântul Ladislau, întemeietorul Oradiei, a fost anulată tot pentru a limita răspândirea Covid-19.

De asemenea, în luna martie, APTOR mai anunţa anularea următoarele evenimente: Festivalul Copiilor Oradea, Inaugurarea statuii arhitectului Rimanóczy Kálmán Jr., respectiv amânarea Târgului de Carte Gaudeamus, European TramDriver Contest (amânat pe 26-27 septembrie), Street Food Festival Oradea (organizatorul va anunţa perioada în care se va reprograma evenimentul) sau XMan Romania (amânat pe 1 august). Conform estimărilor din luna martie, mai urmau să fie amânate European Music Open (pentru perioada 27 iulie – 2 august), Ziua Mondială Art Nouveau, pentru luna septembrie.

Rămâne de văzut, însă, câte dintre acestea se vor mai ţine...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON