URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Mai 2021, 14:05

Fără directorul Nicoară, Colegiul Gojdu se va desființa

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Directorul Florin Nicoară de la Colegiul Gojdu a fost schimbat din funcție, la cererea șefului Inspectoratului Școlar Bihor, Virgil Blage, pe motiv că a pus orele de 40 de minute, pauzele de 5 minute și, o zi pe săptămână, se face școală online. Directorul demis se apără, spunând că prin asta limitează riscurile îmbolnăvirii cu Covid. Explicația e, însă, cam străvezie. Fix în cele 10 minute în plus să fie riscul mai mare de infectare? Exact în ziua în care elevii stau acasă să crescă pericolul apariției bolii?

Cred că mai degrabă ideea lui Nicoară a fost să-i menajeze pe profesori, ca să nu treacă brusc de la un program de pandemie într-unul cu motoarele în plin. Interesant este că, deși timpul de predare este mai redus, nimeni nu vorbește de o reducere corespunzătoare a salariilor dascălilor. Imaginați-vă cum ar reacționa un patron dacă angajații săi, în loc de 8 ore, ar lucra 6, dar ar cere același salariu.

Ei, și de aici s-a declanșat o întreagă campanie de susținere, foarte bine dirijată, a directorului proaspăt demis. Când revistei Familia i s-a luat ștampila, adepții stagnării s-au isterizat că dispare reperul cultural al orașului. Când pompierii și portarii au fost dați afară de la Teatru și Filarmonică, iar actorilor li s-a pus în pericol statutul de angajați pe viață, au sărit artiștii din întreaga țară, clamând că Oradea rămâne fără instituții de cultură. Acum, se pare că fără Nicoară director nu va mai exista viață în Gojdu...

Colegiul Gojdu este un liceu de elită, dar asta nu l-a scutit de scandaluri răsunătoare. Sunt ani buni de când, pe vremea directorului Adrian Niță, s-au comis niște orori soldate până la urmă cu condamnări penale. Tineri care își câștigaseră locul la Gojdu au fost depunctați din pix pentru a face loc altora, falsificându-se pur și simplu rezultatele de la admitere.

Acum trei ani, am scris despre cadourile pregătite de elevii din anii terminali profesorilor. Nicoară, bolnav să-și păstreze nealterată imaginea, a interzis dascălilor să participe la banchete, ca să atragă oprobriul elevilor asupra BIHOREANULUI, deși singura noastră vină a fost că am scos la iveală potlogăriile. Mai mult decât atât, directorul ne-a comunicat, oficial, că ne interzice să-i publicăm poza și numele, ba chiar și pe cel al colegiului, de zici că era moștenirea lui de-acasă. Recunosc că am evitat să-i mai publicăm poza, dar nu pentru a-i face pe plac indispensabilului de la Gojdu, ci ca să nu traumatizăm vizual cititorii.

E mare păcat că în acest scandal sunt târâți și elevii. Cei pro-Nicoară, chiar dacă sunt sinceri în demersul lor, pot fi bănuiți de sindromul Stockholm, iar ceilalți sunt timorați de teama represaliilor. Ca profesor, Nicoară este un bun profesionist, numai că managementul este o cu totul altă meserie. Iar idealizarea domniei sale poate fi pusă serios sub semnul întrebării câtă vreme, înainte de a se înrola în PNL, a mai poposit și prin PSD și PDL, de dragul de a fi plantat în funcții.

În ce-l privește pe inspectorul general Blage, acesta nu are dreptate când îi critică pe elevi că merg la terase. Cei din anii mai mari pot chiar să încerce gustul amar al unei beri sau asprimea unei țigări, palmată de frica părinților. Doar că o pot face și de la ora 14, nu neapărat de la 12.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
22 Comentarii
Fara inspectorul-sef Blage, IȘJ Bihor se va desfiinta ....
:)
Postat 15 Iunie 2021, 11:55 de cristi_h
exact
Io mă mir cum de s-a putut înființa liceul fără directorul Nicoară . Sau poate ca a fost prezent si la înființare . Mai știu io niște cetățeni care au fost prezenți peste tot . Si primii.
Postat 24 Mai 2021, 20:19 de sssss
PCR transpartinic [SARS-Crov-RO]. Ep.:”România educată”. Alt episod. (II)
IV. ”Directorul demis se apără, spunând că prin asta limitează riscurile îmbolnăvirii cu Covid. Explicația e, însă, cam străvezie. Fix în cele 10 minute în plus să fie riscul mai mare de infectare? Exact în ziua în care elevii stau acasă să crească pericolul apariției bolii” 1. Are mare dreptate ”Bihorel”. Ca ...de obicei. Mai ales, că atâtea luni guvernanții ne-au închis în casă, seara, ca găinile. Doar se știe că Covidul circulă mai bine pe întuneric. 2. Despre evitarea unui contact direct mai mare de 15’ cu persoane/colegi care pot fi infectați şi despre care dl. Arafat, MSP şi ME tot ne amintesc, nici-un cuvințel? V. Nu știu dacă unul dintre motivele reale ale demiterii domnului director Nicoară, îl constituie subiectul meditațiilor. 1. Știu, însă, că într-un învățământ de calitate superioară se practică, suplimentar, orele de pregătire, care sunt ore bugetate. De către stat şi nu de către părinți. 2. De o asemenea procedură am avut parte şi eu, la fostul Liceu real-umanist nr. 2(3) Oradea, nefiindu-mi necesare ore de meditație, pentru a lua, de exemplu, cea mai mare notă la examenul de matematică, la concursul de admitere de la o specializare de top, cu profil unic pe țară, la acea dată şi nu la vreo ...”Sorbonică”. 3. Meditațiile sunt, evident, necesare pentru a aprofunda suplimentar o materie (ex: limba engleză), respectiv pentru alte cazuri punctuale.
Postat 24 Mai 2021, 00:30 de stefan
misu cacacila
Ia uite ca s-a trezit si bombardierul devorator profesionist de * sa scrie si el un articol ca doar nu putea sa nu mulga umpic subiectul Oare scrieti in vreo forma de cunostiinta de cauza despre ce se intampla in CN Gojdu sau pur si simplu este aici o veche invidie pornita de la faptul ca nu ati fost capabil sa intrati/studiati la cea mai buna institutie a judetului Bihor? Chiar asa, ce va recomanda pe dumneavoastra absolvent de mecanica sa deveniti jurnalist? Nu mai bine ramaneati dumneavoastra la strung in loc sa ne umpleti capul cu parerile dumneavoastra nesolicitate? Sincer, mai bine va reprofilati inapoi pt ca sigur va gaseste Birtinezul un loc de munca caldut la banda ca doar pana la urma asta se vrea de la acest judet, industrie grea, platita minim ca doar mana trebuie sa fie mai mare decat capul. PS: V-ati intrebat vreodata de ce liceul traian vuia (ca doar asa se numeste azi ce ati absolvit) nu a fost vreodata in istoria sa considerat unul de top?
Postat 23 Mai 2021, 23:10 de birtinezulLovesteDinNou
Petcu
Corect spus " GOJDU este un BRAND " aici e problema, acolo trebuie sa fi din parinti campioni
Postat 23 Mai 2021, 21:51 de Sandu2100
La munca!
Gojdu este un brand. Indiferent cine va fi director rezultatele elevilor vor fi bune și foarte bune. Partea negativa a fost, este și va rămâne ponderea meditațiilor plătite de părinții care susțin performanta școlară. Nu știu cum ar arata rezultatele elevilor gojdisti fără aceste meditații și fără efortul părinților de pe tot parcursul pandemiei de a explica zilnic lecțiile predate la școală. Apropo, cursurile online sunt tot de 40 de minute deși riscul de infecție este zero. Scoala bună este aceea în care elevii vin și învață din plăcere la școală și nu după-amiezile în meditații plătite. Este ușor sa spui ca ai concentrat materia în 40 de minute, când toți elevii sunt "înscriși" la homeschool și meditații plătite de părinți. Totul pentru comoditatea unor profesori care au treaba după ora 12,00, indiferent de scenariul Covid. Ajunge cu statul acasă! La munca! Educația nu se poate face online și la televizor!
Postat 23 Mai 2021, 21:34 de Petcu
PCR transpartinic [SARS-CoV-2]. Ep.: ”România educată”. Alt episod
I. ”Directorul Florin Nicoară de la Colegiul Gojdu a fost schimbat din funcție, la cererea șefului Inspectoratului Școlar Bihor, Virgil Blage, pe motiv că a pus orele de 40 de minute, pauzele de 5 minute și, o zi pe săptămână, se face școală online. Directorul demis se apără, spunând că prin asta limitează riscurile îmbolnăvirii cu Covid. Explicația e, însă, cam străvezie. Fix în cele 10 minute în plus să fie riscul mai mare de infectare? Exact în ziua în care elevii stau acasă să crescă pericolul apariției bolii?” 1. Poate ne explică don Blage, ce prevederi de Ordin de ministru ME a încălcat directorul Nicoară? 2. Poate ne comunică don Blage şi câte cazuri de îmbolnăviri cu SARS-CoV-2 s-au înregistrat la CN ”Emanuil Gojdu”, în rândul elevilor, respectiv a cadrelor didactice, în perioada în care s-au ținut ore în regim fizic? 3. Așa pățește un profesionist, într-o ţară condusă de unii ca tov. Petrov, Herr ”Ghinion”, Orban (Ludovic), sau Câţu, dacă încearcă să acționeze preventiv/conform. Şi tatăl actualului secretar-general CEMU-ME, fost absolvent de CN E. Gojdu, știe de ce! 4. Două întrebări decente pentru numitul politic Virgil Blage: a) O discuție pertinentă, prealabilă deciziei de demitere, cu directorul Nicoară, aţi avut? b) pe vremea lui tov. ”Petrov”, când erați dascăl la CE ”Partenie Cosma”, au fost situații asemănătoare. Dar nu din motive, serioase, de ...pandemie, ci de recuperare ore, datorită unor greve (...cam nejustificate). Atunci de ce nu ați solicitat nici o demisie? II. ”Acum trei ani, am scris despre cadourile pregătite de elevii din anii terminali profesorilor.” 1. Sunt "convins" de faptul că ”Bihorel” când a terminat clasa a VIII-a, sau clasa a XII-a, nu a pregătit, sau nu a contribuit cu ceva, la pregătirea nici unui cadou pentru foștii săi profesori! III. Pe când un articol despre: 1. Calitatea actului educațional la CN Emanuil Gojdu din Oradea, în perioada directoratului domnului profesor Nicoară? 2. Necesitatea introducerii în programa școlară din învățământul preuniversitar a unor materii (întocmite conform) ca: Educația sanitară (inclusiv mult discutatul capitol de educație sexuală), Protecția consumatorului (cu cele două componente distincte: food, respectiv non-food); sau Educaţia practică. Oare câți absolvenți de gimnaziu au făcut traforaj, respectiv câţi absolvenţi de liceu ştiu să citească corect o etichetă de produs alimentar? Ce să mai vorbim de purtatul conform al măștii medicale de protecție, sau cunoașterea efectului nociv al tutunului! PS. ”Doar adevărul ne poate vindeca!” - Oana Zamfir [Antena 3]. Şi de (secu-)politrucii/incompetenții/”intelectualii” tomnateci, din învățământul bihorean!
Postat 23 Mai 2021, 21:24 de stefan
rational, nu emotional. bine analizat, dle Chirila!
dle Chirila, ati punctat totul foarte bine. rational, nu emotional. si ati atins inca o problema sensibila: elevii care fumeaza.... nu, nu din clasa a 12a, ci din clasa a 7a -8a incep sa fumeze - daca trimiteti o echipa mobila pe la orele 13-14 la iesirile din scoli si licee, veti observa zeci de tineri cu tigara aprinsa si doza de energizant in mana. dar acest aspect nu deranjeaza nici un director, nici un profesor, cat despre educatia de acasa, ce sa zicem... copy-paste sau indiferenta.
Postat 23 Mai 2021, 20:34 de roger
Precedent.
Din 1800 pana in zilele noastre ,cel putin 7000 de licee /colegii din lume s-au desfiintat / demolat /ars din cauza plecarii actualului director. Sursa: Muiapedia.
Postat 23 Mai 2021, 20:04 de Citizen
Viata fara un director
Parca a scris un popa. Exagerati cu acest refren. Niciun director nu s-a aratat in nicio scoala implicat in viata personala a unui elev sau coleg de scaun din cancelarie si acum dintr-odata faceti atata scandal pt ce?Nu am auzit sa fi facut vreo donatie pt un elev sarac din scoala sau bolnav. Sa fi ascultat un coleg cu prb ca sunt peste tot.Acum manti tot politic incepeti o tevatura penibila.
Postat 23 Mai 2021, 18:55 de firtatraian
Autisti la prb mai grave, nu la scaunul directorului
Asta nu e o prb pt care elevii sa protesteze. Nivelul ridicat de cultura si stiinta nu vi l-ati aratat niciun elev sau pcadru didactic din Oradea sa protestati alaturi de cei napastuiti de la Filarmonica.Serios!care elevi-la plural-aveti amintiri asa placute cu acest director de nu va puteti dezice de el?Din colegialitate,profesorii sunt suparati.Sunt curios daca un cadru didactic era chemat al ISJ pe covorul negru, dl Nicoara si ceilalti ati fi mers alaturi de cel acuzat si sa-l sustineti.De ce nu protestati pt grilele de salarizare mizere ca vo sunteti matematicieni si va stiti cu calcule?
Postat 23 Mai 2021, 18:32 de firtatraian
Cu ce drept?
Cine sunteți dumneavoastră, domnule Chirilă, și în ce calitate avizată și cu deținere de expertiză aveți dreptul de a judeca abilitățile manageriale ale unui director de școală? Dacă doriți să publicați articole despre cât de bun este sau nu un director, solicitați unui expert în educație să o facă, iar dumneavoastră rămâneți la activitatea editorială. Este josnic ca un ziarist să evalueze capacitățile manageriale ale unui cadru didactic de elită! Nu aveți absolut niciun drept, iar acest articol reprezintă un act de mojicie, impertinență, aroganță și, cu pardonul de rigoare, prostie pe față! Asta demonstrează, încă o dată, că această publicație ziaristică nu deține nicio valoare intrinsecă, ci doar una dăruită de scandalurile și jignirile aduse în toate domeniile! Rușine!
Postat 23 Mai 2021, 18:21 de fincunoscator
Oricine este inlocuit
Dar ce Dzeu are omul acesta?daca se intampla altceva-Doamne feri!-ce faceati va mutati toti la alt liceu:tocmai la Economic cu voi!..sa fim seriosi....daca pareti asa culti nu faceati atata tam-taram.Mai tare voi elevi ,nu colegii sai de cancelarie.Schimbari s-au facut ca asa e in politica,dle Nicoara!Represalii?dar ce v-au facut celor care nu ati fost fan-Nicoara?V-au taiat testele sau v-au luat manualele?culmea!
Postat 23 Mai 2021, 18:19 de omulet545
Exagerati cu "regele Nicoara"
Profesorii si-au facut treaba indiferent de "rege" sau scoala.Cei care isi iubesc meseria au avut rezultate in orice scoala. Nicoara nu a ajuns o legenda.Gojdu e o institutie care isi sorteaza elevii din clasele a V-a si apoi o cam lasa cam moale.Treaba buna se face in particular. Niciun director inca nu s-a nascut sa ne "taiem"venele pt el.Putini dintre ei sunt oameni si apoi directori.
Postat 23 Mai 2021, 18:07 de onuta
Mandria si narcisimul celor de la Gojdu - tragi-comic
zici ca ei au inventat soarele, pamantul si pe ma-sa, zici ca liceul gojdu e scoala doctorala de la Harvard, asa fitze si pitici pe creier au UNII pe acolo de le da narcisismul pe afara. Elita, ce mai - asa vrem sa ne alegem conducatori, dupa cat dispret au fata de cetateni, ca populismul e o insulta..
Postat 23 Mai 2021, 17:48 de unu
Ziariști de duzina
Sunteți jenanți…un articol de râsu’-plânsul’… ați ajuns să dați in director pt ca după toate articolele defăimătoare la adresa lui și a liceului,a luat atitudine. Generații întregi de liceeni au fost umiliți spunându-li-se ca studiază la “Bastilia”…Atunci tot Directorul Nicoară făcea regulile mai ziarist de 2 bani. Ai habar de istoria liceului asta sau scrii pt ca așa ti-a fost dictat și execuți ordinele? Bani de banchete,bani de protocoale la bacalaureat sau alte “atenții” se dau in TOATE liceele din țara. A descoperit ziaristul lui pește problema de siguranța naționala a României la CN EM. GOJDU. Nicoara trebuie executat pt ca nu e “prietenul” inspectorului șef și probabil pt ca D-l Blage nu a ajuns decât la un nivel mai mic și,politic,a reușit ca da sara intr-o barcă mai buna. Iar voi ziaristii celebri ai Bihoreanului v-ați gândit ca să dați,tot politic,o mâna de ajutor. Sindrom Stockholm…Bah dar v-ați gândit mult? Mircea Chirilă-ești jenant dar ești jenant rău de tot. Rușine să-ți fie pt acest articol.
Postat 23 Mai 2021, 17:29 de crysss07
Cata ipocrizie. Un articol de toata jena.
"Fix în cele 10 minute în plus să fie riscul mai mare de infectare? Exact în ziua în care elevii stau acasă să crescă pericolul apariției bolii?" Si eu spun, fix dupa ora 10/11 este riscul mai mare de infectare? Mircea, las-o moarta. Ai facut un articol penibil, in care se oglindeste doar critica fara nimic constructiv. "Imaginați-vă cum ar reacționa un patron dacă angajații săi, în loc de 8 ore, ar lucra 6, dar ar cere același salariu." Unii patroni au facut deja lucrul acesta, la acelasi salariu, cu o activitate de munca mult mai ridicata, din partea angajatilor. "Cei pro-Nicoară, chiar dacă sunt sinceri în demersul lor, pot fi bănuiți de sindromul Stockholm" Frumos. Acum ataci si copii. Lasa-te de meserie.
Postat 23 Mai 2021, 17:29 de kimjbanana
DEMISA BOLOJAN!
Complicele lui Blage, Ilie Bolojan, ar trebui sa demisioneze pebtru numirea unui director de liceu de liga a3-a Inspectorat General, sef peste Directorul de la Gojdu (liceul fanion al Bihorului).
Postat 23 Mai 2021, 16:36 de MTY
valori
Blage ăsta, al unora, a adus colegiul Partenie Cosma pe noi culmi ale învăţămîntului .... În anii 90 practica sistemul ascultării elevilor în regim „șantier” și le ocupa pauzele în totalitate . Î
Postat 23 Mai 2021, 16:08 de scorilo
De fapt, sa o spunem pe "a dreapta"
Jenant articol cap coada...chestia cu grija celor de la Bihoreanul pentru evitarea traumatizarii cititorilor e chiar dincolo de limitele unui jurnalism acceptabil. La asta se ajunge cand te inregimentezi si pierzi contactul cu realitatea... Rusine!
Postat 23 Mai 2021, 15:34 de Ioan75
Final apoteotic, nea' Chirila
...in genul, domnu' Blage, era sa aveti o scama!!! :-)))
Postat 23 Mai 2021, 15:30 de Ioan75
O gluma proasta
Sindrom Stockholm? Cred ca va bateti joc de elevii acestei institutii. Elevi care dau dovada de excelenta in fiecare an. In ultimii ani, elevii gojdist au ajuns medaliati la olimpiade internationale, dovedind genialitatea lor. Acesti elevi, sunt perfect sanatosi, cu o minte mai agera decat a multora, iar acuzatia dumneavoastra este una fara temei.
Postat 23 Mai 2021, 15:28 de Alexaaa
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON