Societatea cultural-patriotică Avram Iancu din Oradea, condusă de colonelul în retragere Grigore Bartoş, a organizat, miercuri, o manifestare de comemorare a 191 de ani de la naşterea lui Avram Iancu, care a inclus în program dezvelierea unei plăci comemorative pe clădirea Teatrului Arcadia, unde acesta a înnoptat în 8-9 februarie 1850 în drum spre Viena.
Momentul nu a mai avut, însă, loc. La simpozionul dedicat împlinirii a 230 de ani de la martiriul lui Horea, Cloşca şi Crişan, respectiv 191 ani de la naşterea lui Avram Iancu, ţinut în Sala Mare a Primăriei, col. Grigore Bartoş i-a anunţat pe cei prezenţi că placa nu va putea fi amplasată, deocamdată, pe clădirea în care, pe vremuri, a funcţionat Hanul Zöldfa (copacul verde).
Iniţiatorii demersului nu au trimis din timp documentaţia necesară şi, drept urmare, nu au primit încă toate avizele necesare de la Ministerul Culturii. "Nu am ştiut că birocraţia e atât de mare", s-a scuzat colonelul Bartoş.
În loc să amâne cu totul acest moment, organizatorii au decis să dezvelească şi să sfinţească placa dedicată lui Avram Iancu, realizată de sculptorul Cornel Durgheu, în sala mare a Primăriei, aceasta fiind amplasată pe o măsuţă.
După ce toate avizele vor fi obţinute, placa va fi montată pe clădirea Sălii Arcadia, la intrarea în Pasajul Vulturul Negru din strada Vasile Alecsandri.
Simpozionul desfăşurat de la Primărie a durat mai bine de două ore, iar apoi membrii Societăţii Avram Iancu şi alţi invitaţi s-au deplasat la statuia revoluţionatului român din Parcul Traian, unde s-a ţinut o slujbă de comemorare în memoria acestuia. Ulterior, participanţii, inclusiv reprezentanţi ai autorităţilor judeţene şi locale, au depus flori la statuia lui Avram Iancu.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.