URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Septembrie 2020, 19:18

Fără alianțe! Ilie Bolojan şi Florin Birta şi-au anunţat "adjuncţii": Mircea Mălan şi Călin Gal la CJ, respectiv Arina Moş şi Marcel Dragoş la Primărie (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ilie Bolojan, preşedintele ales al CJ Bihor, şi Florin Birta, primarul ales al Oradiei, au anunţat, marţi seara, într-o intervenţie live din Piaţa Unirii, că vor conduce judeţul, respectiv municipiul, "într-o formulă monocoloră", deci nu vor face alianţe. 

"Să-i respectăm pe alegători"

Astfel, Bolojan a precizat că, în urma unei şedinţe a Biroului Politic Judeţean, s-a decis ca propunerile pentru fotoliile de vicepreşedinţi ai CJ Bihor să fie Mircea Mălan (actual viceprimar al Oradiei), care se va ocupa de proiectele europene, şi Călin Gal, consilier judeţean, care va răspunde de partea economică. 

"Biroul Politic Judeţean a luat decizia ca PNL Bihor şi PNL Oradea să-şi asume guvernarea Consiliului Judeţean şi Consiliului Municipal într-o formulă monocoloră. BPJ a stabilit nominalizările pe care le va face pentru cele două poziţii de vicepreşedinţi ai CJ Bihor, în persoana domnului Mircea Mălan, actualmente viceprimar al Oradiei, care va gestiona portofoliul legat de proiectele europene, şi Călin Gal, care va gestiona problemele economice. Tot ceea ce am spus că vom face înainte de campanie vom căuta să ducem la îndeplinire în aşa fel încât să-i respectăm pe alegătorii din Bihor", şi-a încheiat Bolojan scurta intervenţie. 

La rândul său, Florin Birta a spus că, în urma unei şedinţe a Biroului Politic Local al PNL, Arina Moş (40 ani, jurist), director al DASO, va fi propusă pentru una dintre funcţiile de viceprimar al Oradiei, iar Marcel Dragoş (48 ani, inginer), pentru cea de-a doua. "Vreau să le mulţumesc încă o dată celor aproape 70.000 de orădeni care au ieşit la vot şi au făcut ca PNL să aibă 20 de mandate în CLO", a încheiat Birta. 

La declaraţii au asistat şi cei patru PNL-işti aleşi să îndeplinească funcţiile de "adjuncţi" la CJ Bihor, respectiv Primăria Oradea în mandatul 2020-2024. 

Amintim că, în Oradea, PNL a obţinut 20 de mandate de consilieri locali, asigurându-şi majoritatea calificată. La CJ Bihor, PNL a obţinut 22 de mandate, plus votul preşedintelui CJ, Ilie Bolojan. Asta înseamnă că liberalii vor putea să-şi promoveze fără probleme o bună parte dintre proiecte, însă pentru cele care privesc patrimoniul judeţului vor avea nevoie şi de un vot din partea opoziţiei, dat fiind că aceste tipuri de proiecte se aprobă cu votul a două treimi dintre consilieri, adică cu 24 din totalul de 35. 

Cine sunt "adjuncţii"

Jurist de profesie, Arina Moș a fost unul dintre consilierii primarului Ilie Bolojan, după care, în cel de-al doilea mandat al acestuia, în 2013, a preluat funcția de director al Administrației Sociale Comunitare Oradea, transformată anul trecut în direcție în cadrul Primăriei.

Marcel Dragoș este de profesie topograf și ocupă funcția de șef serviciu în cadrul Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Dragoș a mai lucrat pentru municipalitatea orădeană ca șef al biroului topograf după care - în perioada primarului interimar Mihai Groza - a condus Administrația Imobiliară Oradea. În anul 2009 a demisionat, după venirea la conducere a primarului Ilie Bolojan, și a părăsit instituția, pentru ca în 2016 să devină consilier local.

Avocat de profesie, Mircea Mălan și-a început cariera în administrație în 2012, când a preluat funcția de viceprimar, cu o singură pauză în perioada campaniei pentru alegerile locale din 2016, când a candidat pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Bihor, unde a obținut cele mai multe voturi, dar n-a ajuns la conducerea instituţiei, căci învinşii - adică PSD, UDMR şi ALDE - s-au aliat, adunând la un loc cu un mandat mai mult decât PNL-iştii. Revenit în Primărie, Mălan a coordonat Direcția Management Proiecte cu Finanțare Internațională, pe care o primise în responsabilitate încă din 2012.

Fost șef al Gărzii Financiare Bihor până la restructurarea ei de către ANAF în 2013, Călin Gal este la al doilea mandat în Consiliul Județean Bihor, după ce în 2016 l-a înlocuit pe Mircea Mălan, care a preferat să se întoarcă viceprimar la Primăria Oradea decât să rămână consilier județean. Alegerea liberalilor s-a dovedit inspirată, pentru că în mandatul care se încheie acum Gal a fost unul dintre cei mai activi consilieri ai PNL-ului aflat în opoziție.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
bravo!
Acum ca nu mai sunt obstacole (Mang, Pasztor etc), nu mai exista nici scuze. Ne vedem in 4 ani!
Postat 30 Septembrie 2020, 14:54 de IrinaLoghin
Acest "grup de intelectuali" cu "față umană" ...
... au motive foarte "serioase" dacă și-au luat toată puterea doar pentru ei. La final de mandat lu se va conferi premiul ... "Ori la Bal - Ori la Spital" !?!
Postat 30 Septembrie 2020, 09:45 de CrisDumi
Bolojan Oradea e un model
Datorită lui Bolojan PNL a câștigat multe primării din Romania, acum Bolojan are obligația morală și civică sa ajute primăriile să-și creeze o echipa performanta. Concurenta e mama calității .
Postat 30 Septembrie 2020, 01:21 de Sandu2100
Foarte bine!
Stiti cu cine avem de-a face, asa ca nu avem nevoie de bete-n roate.
Postat 29 Septembrie 2020, 21:37 de Sunlight
Personaje cu trecut controversat
"Inculpatul Bălaj a promis că deţine un background politic, naşul său, Călin Vesa, fiind şeful Vămii din Bihor, iar cumnatul său, Călin Gal, şeful Finanţelor", a pretins Rácz, citat dintr-un articol mai vechi cu celebrul evazionist Attila Racz. În prezent, avem un Călin Gal, consilier județean, specialist pe probleme economice. Sper ca este o coincidenta de nume sau cel puțin ca trecutul dubios nu va afecta gestionarea problemelor economice ale județului.
Postat 29 Septembrie 2020, 21:12 de Petcu
cu udmr sau...
foarte bine.n-avem nevoie de prostiuate. au dat destul din fund
Postat 29 Septembrie 2020, 21:05 de tepes
cai de cursa lunga
nu mor caii cand vor lichele! pnl are dreptul sa guverneze singur. legitim. moral.
Postat 29 Septembrie 2020, 20:38 de roger
PCR transpartinic [SARS-CoV-2]. Ep.: Habemus ”Pharao” (Faraon). De Bihor. Habemus ”Vizier” (Vizir). De Oradea!
I. ”"Biroul Politic Judeţean a luat decizia ca PNL Bihor şi PNL Oradea să-şi asume guvernarea Consiliului Judeţean şi Consiliului Municipal într-o formulă monocoloră.” 1. Este probabil decizia corectă. Nu prea îl vedeam pe ”faraonul” nostru călărit cu ”indicaţii preţioase” de ”huszarul-şef” al județului. Ca cei din actuala conducere a CJ! 2. Mult succes în activitate. Cu mai mare grijă la interesul și ”buzunarul” bihoreanului de bună credinţă! II. For PSD Bihor: Don’t give up. Keep going! III. Ce bine ar fi pentru marea majoritate a cetăţenilor acestui judeţ, ca, pe viitor, toţi candidaţii la alegerile locale/judeţene să facă un stagiu de minim 3 luni, ca şi operatori (CNC/producție/control final ş.a.) într-una dintre firmele din parcurile industriale ale ”faraonului” nostru! Probabil, că după o asemenea experiență binevenită, buzunarele acestora nu ar fi ”rase” aşa de des. Ca în prezent şi în viitorul apropriat! PS ”Doar adevărul ne poate vindeca” – Oana Zamfir [Antena 3]. Şi de modele ca: Elena Ceaușescu, tov. ”Petrov”, sau ...Dinu Păturică, din politica românească!
Postat 29 Septembrie 2020, 20:13 de stefan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON