Nu sunt născuţi în Oradea, nu au rude sau prieteni aici şi locuiesc la aproape două mii de kilometri distanţă. Totuşi, vin în oraşul de pe Crişul Repede cât pot de des!
Tudor Ion şi soţia lui, Ester, au devenit turişti "fideli" în Oradea, unde au revenit în această vară pentru a treia oară. "De fiecare dată când venim, oraşul este schimbat. În bine!", spune Tudor. Convins că vizitează unul dintre cele mai frumoase oraşe din lume, bărbatul recunoaşte că a făcut o adevărată pasiune pentru Oradea şi urmăreşte cu interes ce clădiri se mai renovează ori ce străzi îşi schimbă aspectul...
Oradea la pas
Tudor Ion (35 de ani) este bucureştean get-beget, dar de zece ani locuieşte în Bruxelles. La fel ca soţia lui, Ester (41 de ani), originară din Slovacia, lucrează la Comisia Europeană. "Eu sunt policy officer şi răspund de implementarea inteligenţei artificiale în procedurile de achiziţii publice. Ester este jurist", spune bărbatul.
În vara anului 2014, cei doi soţi au pornit spre Orşova, în judeţul Mehedinţi, pentru o vacanţă românească. "Veneam din Slovacia şi drumul era prea lung, aşa că am decis să ne oprim pentru o noapte la Oradea, oraş despre care atunci ştiam doar că este la jumătatea traseului nostru", povesteşte Tudor.
Au venit cu trenul şi, de la gară, au pornit pe jos spre apartamentul închiriat prin reţeaua AirBnb în centrul Oradiei. "Am venit pe strada pietonală şi ne miram de cât de frumoase sunt clădirile", îşi aminteşte Ester. În cele două zile petrecute în oraş, s-au convins că este o destinaţie care merită savurată. Aşa că au revenit!
Oraş-surpriză
De regulă, Ester şi Tudor vin în România iarna, pentru a petrece sărbătorile cu părinţii lui Tudor, în Capitală, însă de când au descoperit Oradea, vara îşi petrec adesea concediile aici. Aşa se face că, în ultimii patru ani, au fost de trei ori în oraşul de pe Crişul Repede. Cel mai recent, săptămâna trecută, când au venit cu ambii lor băieţi: Marcel (3 ani) şi Daniel (1 an şi două luni).
Şi-au dorit mult să revină pentru că ştiau că vor fi din nou surprinşi. "De fiecare dată când am venit, în Oradea era ceva nou: Cetatea, clădiri reabilitate pe Corso, Piaţa Unirii... Este un oraş extrem de şarmant", zice Tudor. Pasionat fiind de arhitectura Art Nouveau, e lesne de înţeles de ce iubeşte Oradea. "Puţine oraşe au atât de multe clădiri Art Nouveau şi atât de mari".
"S-a redeschis Alecsandri!"
Atât de mult îi place urbea încât a citit cărţi despre istoria ei şi nu trece săptămână fără să intre măcar o dată pe site-urile locale de ştiri ori pe forumul SkyScraper City, dedicat proiectelor de investiţii din oraş. "Îmi place să ştiu unde se deschid şantiere, ce se mai modernizează. Nicăieri în România nu se mai întâmplă asta", zice Tudor.
Mai în glumă, mai în serios, Ester spune că soţul ei a făcut o adevărată pasiune pentru Oradea. "Este un fanatic, nu doar un fan. O întâmplare recentă: eram acasă, la Bruxelles, când dintr-o dată a venit să-mi spună, foarte bucuros, că s-a redeschis strada Alecsandri", zice femeia.
Plusuri...
Spre deosebire de mulţi turişti, care întâi se opresc la Băile Felix ori 1 Mai, Tudor şi Ester îşi petrec sejurul exclusiv în oraş. "Ne relaxăm plimbându-ne. Oraşul nu este poluat şi este o desfătare să iei străzile la pas", spune Tudor.
Cei doi spun răspicat că în continuare Oradea va fi pentru ei o destinaţie de vacanţă. "Sper într-o zi să pot urca în balconul Palatului Moskovits", spune Ester, în timp ce soţul ei aşteaptă cu nerăbdare finalizarea lucrărilor la Casa Darvas-La Roche, preferata lui. Sunt încântaţi că Oradea este un oraş liniştit, ieftin şi, în acelaşi timp, unul în care nu te plictiseşti.
"Este mare lucru să poţi participa la evenimente culturale gratuit, în centru", zice Ester, cu gândul la concertul Orchestrei Simfonice Ţigăneşti din Budapesta, de marţea trecută, la care şi ei au fost spectatori. Le-au plăcut la nebunie atmosfera şi concertul, mai ales că ea este, după mamă, pe jumătate unguroaică.
... şi minusuri
De asemenea, cei doi soţi sunt mulţumiţi de serviciile din restaurante, dar au şi o sugestie pentru autorităţi: să îmbunătăţească materialele turistice. "Am vrut să cumpărăm un album despre patrimoniul Art Nouveau, să-l ducem prietenilor noştri din Bruxelles. Dar nu sunt decât în limba română, din păcate", spune Ester.
Ea şi soţul său sunt convinşi că Oradea va deveni, în câţiva ani, o mare atracţie turistică. "Mi se pare incredibil că acum nu este mai cunoscut oraşul. Sper, însă, că orădenii îşi dau seama ce oraş frumos au", zice bărbatul. Îşi aminteşte de o tânără pe care a cunoscut-o în tren, când a plecat dintr-o vacanţă din Oradea, şi care i-a spus că se mută din oraş, pentru că nu mai suportă şantierele. "I-am spus că lucrările sunt un rău necesar, că e bine că se fac şi că, din punctul meu de vedere, să pleci din acest oraş este mare păcat". El şi soţia lui sunt, dimpotrivă, decişi să revină...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.