URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Februarie 2023, 08:03

Fake-uri de altădată: Falsificarea de documente, bani și metale prețioase era o industrie înfloritoare în Bihorul interbelic

Fake-uri de altădată: Falsificarea de documente, bani și metale prețioase era o industrie înfloritoare în Bihorul interbelic NEGUSTORI ȘI FALSIFICATORI. În piețele și magazinele din Oradea anilor 1930 vânzătorii trebuiau să fie cu mare băgare de seamă. Persoane singure ori grupuri de bandiți falsificau acte, bunuri de valoare, dar mai ales bani, iar apoi îi puneau în circulație. Mulți comercianți nu știau să deosebească monedele și bancnotele veritabile de cele false, așa că le „testau” prin lovire, prin cântărire și prin urmărirea elementelor de siguranță. Bani falși erau produși atât în Bihor, cât și în alte județe, așa că era greu să li se afle autorii...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Acte de tot felul, diplome, poliţe de asigurare, dar mai ales bancnote şi chiar monede. Toate erau atractive pentru infractori care, singuri sau organizaţi în bande, le falsificau pentru a face bani. 

În perioada interbelică, fenomenul a fost extrem de răspândit în Bihor, unde au fost prinşi indivizi care practicau această "meserie" în cele mai diverse forme. BIHOREANUL vă arată ce şi cum se falsifica, apelând la ziarele de epocă.

Măsluitori la Budapesta

O categorie a celor care falsificau documente era formată din inşi care se prezentau drept specialişti, fără să aibă, însă, o pregătire profesională. În primăvara lui 1924, o întreagă reţea de falsificatori de diplome a fost destructurată de Poliţie şi Siguranţa statului.

Alertate de apariţia a mii de "studenţi dubioşi", autorităţile au descoperit diplome false în circulaţie în judeţe precum Galaţi, Ciuc, Cluj, precum şi în Basarabia. În 1923 astfel de diplome au fost găsite şi în Oradea, făcându-se unele arestări. Abia în martie 1924, un posesor de diplomă falsă a dat în vileag organizaţia, care avea centrala în Budapesta şi falsifica diplome de liceu şi de şcoală comercială pentru sume variind între 5.000 şi 10.000 lei.

Clienţii erau recrutaţi prin anunţuri în ziare, un "profesor particular" oferind meditaţii pentru liceeni. Pregătirea dura doar două săptămâni, timp în care, de fapt, era negociată suma pentru diploma falsă. Datele clientului erau trecute în registrul matricol al unui liceu sau al unei şcoli comerciale din capitala ungară, diploma era primită în plic sigilat, apoi funcţionari ai directoratului învăţământului din Cluj echivalau notele cu cele româneşti, aplicau ştampile şi semnături false, iar notari de bună credinţă realizau copii autentificate ale diplomelor, fără să ştie că erau măsluite. Originalele erau distruse, pentru înscrierea la facultăţi sau pentru angajare fiind folosite copiile.

Falsuri pentru Rege

Alte obiecte frecvent falsificate erau timbrele. În toamna lui 1930, trei bărbaţi din Valea lui Mihai - Iosif Illyes, Károly Hollender şi un comerciant pe nume Friedmann - anunţau oficial că strângeau bani pentru ridicarea unui monument dedicat Regelui Carol al II-lea (foto) în Vadu Crişului, iar în acest scop voiau să emită o serie de timbre comemorative.

Timbru Carol al II-lea

Era la scurt timp după ce, în iunie 1930, viitorul rege tocmai fusese nevoit să aterizeze forţat pe unul dintre câmpurile localităţii bihorene, pe când se întorcea conspirativ din străinătate, pentru a fi încoronat, şi rămăsese fără combustibil la avion. O săteancă ce i-a oferit apă prinţului însetat a fost omagiată multă vreme de Casa Regală, iar în cinstea înaltului personaj "coborât din cer", vreme de un deceniu, Vadu Crişului a fost rebotezat Vadu lui Carol.

Consideraţi suspecţi de către tipografii orădeni, cei trei escroci au testat în Budapesta posibilitatea imprimării timbrelor false. Un tipograf pe nume Kaufmann a acceptat afacerea în schimbul unui avans, dar în final timbrele nu au mai fost realizate, Hollender temându-se că afacerea va fi demascată, deoarece intenţiile grupului erau cunoscute de mai multe persoane. Având deja 1,6 milioane de lei în buzunare, acesta s-a predat poliţiei, care i-a arestat pe toţi chiar în tipografie, confiscând clişeele. 

A fost o ocazie bună pentru ca autorităţile să încerce să dea de urma altor falsificatori. Gazeta de Vest relata că existau diverse indicii "că anumiţi indivizi s’au mai ocupat cu falşificări de timbre româneşti", dar în anii următori nu au mai apărut ştiri despre fapte similare.

Aur "murdar"

O altă escrocherie a fost anchetată de poliţie în 1928-1930. Mai mulţi romi din Săldăbagiu Mic promiteau unor naivi că pot fabrica aur din plumb cu ajutorul... serurilor vrăjitoreşti. Cei trei falsificatori - Gheorghe Grena, Nicolae Lakatos şi Lola Cârpaci - erau străini de loc, momind sătenii mai avuţi că le vor furniza aur în schimbul unor sume de bani.

Şarlatanii le promiteau ţăranilor că vor deveni milionari, dar ziceau că au nevoie de bani pentru procurarea "serurilor fermecătoare", după cum arăta Gazeta de Vest. Cu 142.000 de lei în buzunare, aceştia au cumpărat nişte compoziţii de zinc pentru topit, în care aruncau bucăţi de aur astfel încât noul aliaj să capete culoarea aurie. După ce au predat "marfa" clienţilor, falsificatorii au plecat din sat, fiind daţi în urmărire de jandarmi. 

Ajunşi la judecată în iunie 1930, Tribunalul Bihor i-a condamnat pe cei trei la închisoare cu executare între 2 şi 10 luni, dar banii nu au mai fost recuperaţi, iar ţăranii au rămas cu paguba şi cu "aurul" fals în păstrare.

"Industria banilor falşi"

Cel mai mult se falsificau, totuşi, banii, mai ales în perioada crizei economice din 1929-1933, ziarele prezentând astfel de cazuri tot la câteva luni. Nu de puţine ori, făptaşii erau foarte inventivi.

În februarie 1930, în timp ce fabricile din Oradea făceau concedieri, Gazeta de Vest anunţa apariţia unei noi "industrii", cea a "fabricării" banilor. Fenomenul era răspândit atât în Ungaria, cât şi în România, în Budapesta fiind descoperită o tiparniţă de franci francezi, în timp ce lângă Craiova şi într-un sat din Gorj se găsiseră ateliere de falsificat bancnote de 1.000 de lei.

Banii falşi veneau din toate direcţiile, alertând autorităţile şi comercianţii din Oradea, care întocmeau registre cu seriile tuturor biletelor de 500 şi de 1.000 de lei primite, împreună cu numele debitorului. Publicul era avertizat să fie atent şi în septembrie 1930, când în mai multe sate din Bihor se descoperiseră monede false de 20 de lei.

În primăvara lui 1931 bihorenii erau din nou anunţaţi despre falsificarea bancnotelor de 1.000 de lei, pornind de la descoperirea unui comerciant din centrul Oradiei care vânduse caşcaval şi sardele de 25 lei şi oferise un rest de 975 de lei după ce a primit o hârtie de 1.000. Clientul, "la vederea banilor faţa i s’a înveselit şi aproape râzând de plăcere a eşit din prăvălie", tocmai starea euforică dându-l de gol: vânzătorul a privit mai atent bancnota şi a observat că era falsă, aşa că muşteriul, Boray Iosif, a fost prins în câteva minute de angajaţii magazinului.

Tot în 1931, pe finalul anului, în piaţa centrală a fost prinsă o femeie care avea asupra ei 17 monede false de 20 de lei, realizate clandestin de soţul ei din Ciumeghiu. La anchetă matriţele au fost descoperite îngropate în afara satului, aproape de graniţă.

Banul, ochiul dracului

În iulie 1933, ziarele locale prezentau cazul unui individ care a transformat biserica romano-catolică din Băile 1 Mai (foto) în atelier de falsificat bani. În acea vară, Jandarmeria descoperea lângă altar un întreg "arsenal" de falsificat monede de 20 şi de 100 de lei: maşini de presat, clişee şi metal pentru turnat. Aparatul cu care se băteau banii fusese confecţionat din piese ale orgii bisericii, cabluri de telefon, buşteni şi crengi, inele şi bare din fier, iar instalaţia era prinsă de zid. La intrarea în biserică era amenajată o forjă pentru încălzirea metalului, iar lângă orgă se afla instalaţia pentru zimţuirea monedelor.

Biserica

Instalaţia şi uneltele au fost descoperite de paznicul bisericii, care voia să pregătească locaşul pentru slujbă, acesta fiind folosit o singură dată pe an. Falsificatorul a fost observat chiar de localnici, ducând un sac. Jandarmii l-au urmărit până lângă Haieu, iar în sac au descoperit pâine, zahăr, dar şi trei bucăţi de fier similare celor de pe maşina de ştanţat. 

Individul se numea Floric Ştefan, un sălăjean de 34 de ani care îşi căuta de lucru prin Bihor. Cu banii câştigaţi ca lucrător la o moară a procurat piese şi a asamblat maşina de falsificat monede, alegând biserica deoarece era aproape de locul unde făcea baie. Le-a povestit jandarmilor inclusiv cum realizase negativul: "încălzeam la foc ferul model peste care aplicam un ban veritabil; apoi dădeam drumul bârnei, transformată în ciocan, cu multe greutăţi deasupra ei, care prin isbire presa în modelul cald banul veritabil". 

Bărbatul zicea că voia să adune cât mai rapid bani pentru a-şi construi propria moară. Apucase să bată, însă, doar patru monede până a fost descoperit. Neexistând alte ştiri cu privire la el, probabil nu a fost condamnat.

Lumea interbelică bihoreană cunoştea multe tipuri de infracţiuni. Falsificarea e o îndeletnicire veche, dar acum o sută de ani încă se găseau noi şi noi metode de falsificat, infractorii sperând mereu că nu vor fi prinşi. Ca acum, de altfel...


SUTA CU BUCLUC
Elegantă, dar evitată

În anul 1932, în perioada de început a domniei Regelui Carol al II-lea, Banca Naţională a Regatului României emitea o monedă nouă de 100 lei, alcătuită în proporţie de 50% din argint, restul fiind un aliaj de cupru, zinc şi nichel. 

Monedă

Elegantă, ea a devenit în scurt timp "victima" preferată a falsificatorilor de monede. În 1935, revista Realitatea ilustrată arăta, într-un reportaj, că lumea se ferea să primească astfel de monede, tocmai de teamă să nu fie false. 

Birjarii, negustorii, şoferii, chelnerii ori brutarii care primeau "suta" o loveau de bordură ca să audă cum sună, o frecau cu glaspapir sau chiar o cântăreau pentru a vedea dacă clientul era cinstit. Pentru a o evita, comercianţii modificau preţurile, să nu fie "rotunde", ori pur şi simplu o refuzau. Mulţi însă nu verificau banii, aşa că piesele falsificate circulau aproape fără control, neajungând să fie predate poliţiei, băncilor sau Monetăriei Naţionale. 

Monedele false erau atât de răspândite, încât apăreau inclusiv în Tribunalul din Oradea. În 1933, potrivit presei vremii, unui cetăţean i-au căzut două astfel de piese din buzunar chiar pe treptele Palatului de Justiţie. O femeie le-a găsit şi le-a predat Poliţiei, însă sursa lor nu a putut fi găsită.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Prezentul
Despre fake-uri prezente, ar fi mai mult de povestit, zic eu.
Postat 17 Februarie 2023, 09:48 de Maikeltroll
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON