URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Noiembrie 2018, 09:58

Fabrici de vorbe

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

A fost odată, nu demult, acum vreo zece ani, un cuplu de tineri politicieni orădeni supranumiţi de răutăcioşi "Lolek şi Bolek" - Mircea Matei şi Dorin Corcheş. Ambii PDL-işti, şi-au câştigat faima pentru că în orice apariţie publică aveau o singură ţintă - proaspătul (pe atunci) primar Ilie Bolojan, căruia îi reproşau de ce face aia şi nu aialaltă, de ce aşa şi nu altfel. Între timp, jumătatea mai matură, Matei, a ieşit în decor după un viraj dinspre PDL-ul lui Vasile Blaga către PMP-ul lui Traian Băsescu. Cealaltă jumătate, mai orientată, a sărit în barca lui Tăriceanu şi, din preşedinte PDL Oradea, Corcheş a ajuns preşedinte ALDE Oradea, secretar de stat la Agricultură şi apoi subsecretar de stat la Mediu, unde odihneşte şi în prezent.

Din lipsă de ocupaţie, Dorin Corcheş îşi face veacul la televizor, unde nu-l întreabă nimeni, de exemplu, nici când are de gând Guvernul să rezolve problema depozitelor de deşeuri toxice de la Derna, nici cum va fi calculată noua taxă de poluare ce va fi impusă de la anul tuturor proprietarilor de maşini.

Cel mai probabil din plictiseală, şeful ALDE Oradea mai bifează din când în când câte o conferinţă de presă împreună cu noua sa jumătate, şeful ALDE Bihor, Ciprian Blejan. Ultima oară săptămâna trecută, spre a critica întârzierea lucrărilor la noul pod din strada Universităţii.

Nu e treaba mea să iau apărarea Primăriei, de vreme ce întârzierea mă afectează şi pe mine, ca pe mulţi orădeni. Nici nu are rost să amintesc că, în schimb, aceeaşi Primărie finalizează în avans alte lucrări, de pildă podul Centenarului.

Nici măcar nu le reproşez celor doi că văd paiul din ochiul lui Bolojan, nu şi bârnele din cârca Consiliului Judeţean, unde partidul lor e la putere alături de PSD şi UDMR, împreună cu care se câcâie să termine banala construire a unui nou terminal, în fond o hală compartimentată şi finisată frumos, şi a unei parcări la Aeroport.

Altceva i-aş întreba pe cei doi: stimabililor, ce-aţi făcut voi pentru Oradea şi Bihor? Cum nici unul n-a etalat vreo realizare şi n-a emis o idee, ne răspunde memoria presei: şeful ALDE Bihor s-a remarcat, pe lângă eterna criticare a primarului, prin înlocuirea predecesorului său, Traian Bodea, pe motiv că acesta nu şi-a plătit cotizaţia la partid, printr-o urare de Paşti către orădeni şi "achiziţionarea" unei alte ex-PDL-iste, fosta deputată Ionela Bruchental. 

Partenerul său, şeful ALDE Oradea, s-a evidenţiat şi el tot prin desfiinţarea edilului, fiindcă n-a avut un "dialog corect" cu angajaţii OTL la greva nelegală de la începutul anului, dar şi prin apărarea premierei Dăncilă după reprimarea protestatarilor din Bucureşti. Problema e: cu ce-i "încălzeşte" vorbăria lor pe orădeni, pe bihoreni?

În faţa lăcomiei lor mediatice, discreţia cu care s-a retras un alt duo, format din tinerii PSD-işti Liviu Sabău Popa şi Adrian Negrea, devine de-a dreptul de salutat. În veci recunoscătoare, comunitatea aşteaptă din partea tuturor şi ceva fapte ori propuneri de luat în seamă. Nu de băgat!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
@tds
In bunul obicei al ciumetilor rosii, constat ca si atunci cand esti dat afara, cand e rost de scandal, te maschezi, spargi geamul si tot te bagi in seama. Pacat ca nu stii altceva decat ce ti s-a inoculat inca de mic copil: ura. Las la o parte faptul ca ai o parere prea buna despre tine si indraznesti sa te numesti "unom", desi inainte o mai nimereai: soricel, pisicarosievargata. Mai nimerit ar fi fost rama, sarpe si in curand crocodil. Ca sa revin la subiect si sa nu fac aceeasi greseala ce o faci, ca intotdeauna comentezi pe langa subiect, iti raspund ca cei de la consiliul judetean, ca si cei din guvern, nici macar sa propuna ceva nu sunt in stare dar sa mai si faca ceva. Ei doar daca le iese vreun comision mai se misca. De aceea tot ce vor sa faca, vor in parteneriat public-privat si nu cu bani europeni, pe care il acuza pe Ciolos ca nu i-a accesat, insa ei sunt total impotenti chiar si cu Cretu la butoane. Ei doar creeaza psoturi, pun pile, fac invarteli, adica ce se pricep. Cand Bolojan nu va mai fi primar, astia nu vor fi in stare nici sa intretina ce face omul asta. Nu il am la suflet, dar nici nu pot sa nu vad ce face, cum incerci tu sa convingi pe altii. Prin urmare: mucles !
Postat 07 Noiembrie 2018, 15:15 de oradea_mea_si_a_ta
unom=Soricel=pisicarosievarga=cainerau=TDS= Sarca=protestatarul
Ești foarte inteligent. Dar nu se vede
Postat 07 Noiembrie 2018, 15:08 de Sandu1206
paroles paroles
Vorbe de-a lu’ Bolojan: 1. Podul peste Peța gata la 30 octombrie 2018! Vorbe....2. Pe timpul executării podului peste Peța autobuz până în fața cimitirului ! Vorbe ! 3. Bifurcația de tramvai de la Emanuel gata într-o lună! Adică 16 noiembrie 2018! Vorbe! 4. Piața Unirii transformată în beton pentru spectacole! S-au dus și alea! Vorbe! 5. Ciuperca pentru orădeni-vorbe! Din fericire nu a ieșit faza cu Sânmartin-ul! Acolo vorbele nu au ținut!
Postat 07 Noiembrie 2018, 10:23 de unom
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON