URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
25 Martie 2015, 09:43

Expoziţie documentară despre episcopul orădean Bunyitay Vincze, la centenarul morţii sale

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Biblioteca Judeţeană "Gheorghe Şincai" vernisează, joi, de la ora 17, la parter, expoziţia documentară comemorativă "Omul de ştiinţă", dedicată Episcopului romano-catolic orădean Bunyitay Vincze (1837-1915) la centenarul morţii sale.

"Între istoricii ecleziastici de odinioară, numele lui Bunyitay Vincze (1837-1915) ocupă un loc special, nu doar în istoriografia maghiară, ci şi în cea românească. Meritele lui, pe tărâmul ştiinţei istorice, sunt legate de scoaterea la lumină a datelor privitoare la trecutul Oradiei şi al Bihorului, atât al instituţiilor bisericeşti romano-catolice (Episcopia şi Capitlul), cât şi al celor româneşti (ortodoxă şi greco-catolică)", menţionează Silviu Sana, bibliotecar la Secţia Colecţii Speciale.

La 26 martie 1915, Bunyitay Vincze, eruditul şi studiosul prelat romano-catolic, trecea la cele veşnice, fiind înmormântat în cimitirul Olosig. "S-a născut la 11 ianuarie 1837 în Satoraljaújhelyen (comitatul Zemplen), în nord-estul Ungariei. A fost sfinţit preot în Dieceza romano-catolică de Oradea în 1860, fiind numit vice-paroh în Oradea, apoi paroh în Sâniob şi în Belfir. De la 35 de ani s-a preocupat cu strângerea datelor istorice şi, pentru a-i uşura munca de cercetare, episcopul l-a numit bibliotecar episcopal. A cercetat prin arhivele din ţară şi străinătate, opera şi prestigiul său îmbogăţindu-se substanţial. Ajunge astfel prelat papal, canonic, iar pe patul de moarte a primit chiar numirea de episcop", mai arată organizatorii.

Prima sa lucrare de istorie, intitulată "Mănăstiri necunoscute" (apărută la Strigoniu, în 1880), l-a consacrat ca cercetător. De numele său se leagă multe lucrări valoroase de istorie, opera lui de căpătâi fiind "Istoria Diecezei de Oradea" (tipărită în trei volume 1883-1884, volumul al patrulea fiind apărut postum la Debreţin, în 1935).

Începând cu lucrarea "Românii din Bihor şi unirea religioasă" (Budapesta, 1889), Bunyitay Vincze s-a preocupat şi de naţiunea română, redând şi interpretând documentele de arhivă privitoare la românii de pe teritoriul Bihorului şi la cel mai important pas făcut pentru refacerea unităţii bisericeşti. În prefaţa cărţii sale, istoricul maghiar menţiona: "Înfiinţarea Episcopiei româneşti greco-catolice de Oradea s-a datorat Împărătesei Maria Tereza ca atribuţiune monarhică apostolică, acest fapt fiind de o importanţă deosebită. Nu doar ca instituţie bisericească, ci şi ca un bastion de educaţie şi naţionalitate".

În a doua parte a vieţii, Bunyitay Vincze s-a dedicat operelor de caritate. A dăruit 20.000 de coroane la înfiinţarea fundaţiei "Bunyitay" şi 200 de coroane pentru muzeul orădean. De asemenea, în 1903 a finanţat construirea unui orfelinat în Belfir, administrat de călugăriţele vincetine. În acest scop a înfiinţat o fundaţie donând 2.000 de coroane pentru susţinerea clădirii, 28.000 pentru susţinerea călugăriţelor şi 4.000 de coroane pentru orfani. Tot în Belfir a construit o şcoală, fiind cel mai mare binefăcător al acestei comunităţi.

Cea mai mare realizare a sa a fost construirea bisericii din Újiráz (Hajdu-Bihor, Ungaria) pe care a împodobit-o cu motive populare maghiare, donaţia sa fiind de 100.000 de coroane.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
...
Ma indoiesc ca dl Sana a folosit numele "capitalul". N-o fi zis "capitlul"?
Postat 25 Martie 2015, 13:49 de titel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON