URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Mai 2022, 21:15

Expoziție de stampe japoneze Bijin-ga și prezentare de kimono-uri, la Casa Darvas - La Roche

Expoziție de stampe japoneze Bijin-ga și prezentare de kimono-uri, la Casa Darvas - La Roche (sursa imaginii: mdnuraminp.com)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Casa Darvas - La Roche va găzdui, joi, două evenimente ce propun o incursiune în cultura japoneză. Întâi, de la ora 12, va fi vernisată o expoziție de stampe de tip Bijin-ga, adică portrete ale unor femei frumoase, iar apoi, de la ora 18, va avea loc o prezentare de kimono-uri. 

„Mâine, 12 mai 2022, la ora 12:00, Casa Darvas – La Roche va găzdui vernisajul expoziției de stampe japoneze Bijin-ga, colecția George Șerban, curator Alexandru Chituță. Expoziția este organizată în parteneriat cu Ambasada Japoniei în România, Muzeul Național Brukenthal, Asociația culturală Octavian Smigelschi și cu sprijinul JTI România. Salutul din partea Excelenței Sale Hiroshi Ueda, Ambasadorul Japoniei în România, va fi transmis la eveniment de către domnul Tatsuo KITAGAWA, Consilier al Ambasadei Japoniei și Adjunct al șefului de misiune”, au transmis organizatorii. 

Potrivit acestora, incursiunea în lumea stampelor japoneze „este dedicată frumuseții feminine ilustrată de tema bijin-ga. Lucrările aparțin unor renumiți maeștri ai genului printre care se numără nume precum: Utamaro, Eishi, Hokusai, Chikanobu, Kuniyoshi, Hiroshige sau Eizan și se remarcă prin compozițiile elegante și cromatica rafinată”. 

Unul din subiectele principale ale stampelor japoneze ukiyo-e din perioada Edo îl reprezintă frumusețea feminină. Analizând rolul femeii în cultura japoneză de-a lungul vremii, se poate observa că însăși zeița tutelară a Japoniei, zeița soarelui, Amaterasu, este un personaj mitic feminin din care, conform legendei, se trage chiar familia imperială.

Inventarea primului sistem de scriere japonez, folosit și astăzi, este de asemenea atribuită femeilor de la curte din perioada Heian (794-1185). Înainte de existența acestuia, japonezii foloseau exclusiv ideogramele chinezești, iar în prezent folosesc un mix între 3 sisteme de scriere diferite. În strânsă legătură cu apariția silabarelor japoneze se află și scrierea celei mai faimoase opere japoneze, considerată de unii ca fiind și primul roman din lume, apărut în jurul anului 1000, respectiv Genji Monogatari, (Povestea Prințului Genji) scris de o femeie pe nume Murasaki Shikibu, se arată în informarea reprezentanților Casei Darvas.

În reprezentarea stampelor Bijin-ga, acestea prezintă în general portrete ale curtezanelor și gheișelor care își desfășurau activitatea în cartierul Yoshiwara, frecventat sistematic de războinici și conducătorii locali daimyo, în perioada când erau obligați să locuiască în capitala Edo. 

De la ora 18, curioșii sunt invitați în grădina Casei Darvas - La Roche, să decopere „arta și moda kimonoului”. 

„Gândul vă duce negreșit la grațioase gheișe înveșmântate tradițional dar luxuriant și la samurai războinici. Purtat zilnic, în urmă cu mai bine de 100 de ani, japonezii îl mai îmbracă astăzi la ocazii speciale, ceremonii și festivaluri. În plin sezon al primăverii, ne bucurăm să vă oferim ocazia specială de a admira Kimonourile din colecția AI, Japonia (Asociația Armonie Interculturală, Japonia din Brașov), ce vor fi prezentate de încântătoare modele orădene de la MModels România”, transmit gazdele. 

Invitată specială a evenimentului va fi Georgiana Baraboi Georgiana. Colecția de kimono-uri a fost realizată cu sprijinul Bibliotecii Județene G. Barițiu Brașov. Intrarea este liberă.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON