URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Iulie 2017, 17:01

Expoziție de machete de corăbii, la Muzeul Cetăţii Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Muzeul Cetății și Orașului Oradea va vernisa miercuri, 5 iulie, ora 17.00, o expoziție de machete de corăbii de secol XVII-XVIII, realizate de orădeanul Călin Raț. Expoziția este găzduită în Palatul Princiar al Cetății Oradea, etajul I, sala 18 și cuprinde 6 modele de corăbii, din care două sunt în etape de lucru, însoțite de planuri și explicații.

Călin Raț s-a născut în 1965 la Oradea, a terminat Facultatea de Metalurgie în 1990 la Brașov, dar nu a profesat în domeniu deoarece chemarea lui era alta. Pasiunea pentru corăbii o are de la vârsta de 8 ani când, împreună cu mai mulți copii din cartier, construia corăbii fără nici o îndrumare. La 14 ani s-a înscris la cercul de navomodelism de la Casa Pionierilor, dar datorită faptului că acolo nu se lucrau corăbii, fiind considerate prea complexe pentru copii, a abandonat după câteva luni.

După anul 1990 și-a reluat hobby-ul, aflând ulterior că în cadrul Federației Române de Modelism există o secție de modelism naval, categoria machete statice de vitrină. Modelismul naval este recunoscut ca sport neolimpic în România și se organizează Campionate Naționale, Campionate Europene și Campionate Mondiale.

Începând cu anul 1996, orădeanul a participat la Campionatele Naționale de la Constanța, urmând ca din 2001 să participe și la Campionate Europene și Mondiale în Cehia, Polonia, Franța, România, Bulgaria, Germania, Italia, Croația, câștigând mai multe medalii de bronz și argint pentru care a primit titlul de Maestru Emerit al Sportului la disciplina Modelism Naval.

Aceste competiții sunt de fapt concursuri de măiestrie în execuția unei nave. Modelistul se prezintă în fața unei comisii de arbitri cu macheta și planurile de execuție, iar arbitrii punctează calitatea execuției machetei, volumul de muncă, gradul de dificultate și corespondența machetei cu planul de execuție.

La machetele executate de el, Călin Raț folosește lemn de prun, păr, nuc, gutui, fără baiț, construcția fiind executată de la zero, adică fără componente cumpărate. Se folosește doar lemn, pânză, sfoară, sârmă. O piesă de competiție înseamnă mii de ore de muncă pe parcursul mai multor ani. 

Expoziția va rămâne deschisă publicului până în data de 31 august. Curatorul expoziției este Cristi Negru - bibliotecar. 

Programul de vizitare al Muzeului Cetății și Orașului Oradea este de marți până duminică, de la 10.00-18.00. Taxa de vizitare este de 5 lei - adulți, 3 lei - copii și pensionari.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON