URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Decembrie 2020, 16:30

Expoziție cu peste 50 de tarantule vii, la Muzeul Țării Crișurilor (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Curioşii sunt invitaţi de miercuri la o nouă expoziţie a Muzeului Ţării Crişurilor "The Taranterra Project", care este dedicată lumii păianjenilor şi prezintă 55 de tarantule vii.

Potrivit unui comunicat transmis de instituţia muzeală, noua expoziţie este amenajată în cadrul Secţiei Ştiinţele Naturii, în Vivariu, şi prezintă 55 de tarantule vii, din 50 de specii de pe patru continente, din toate habitatele naturale în care acestea trăiesc.

"The Taranterra Project" a fost amenajată cu ajutorul a doi tineri orădeni, care sunt colecţionari de păianjeni gigantici.

"Totul a pornit din această primăvară, pe fondul arahnofobiei de care sufeream (n.r. - teamă morbidă de păianjeni) şi care devenise aproape o obsesie pentru mine. Am fost consiliat de cineva care a reuşit să depăşească această problemă şi, la sfatul său, în luna martie a acestui an mi-am cumpărat primul păianjen, o tarantulă. Acum am peste 80 de exemplare din 60 de specii şi intenţionez să îmi dezvolt colecţia. În prezent, arahnofobia este cea mai răspândită fobie după frica de întuneric - acluofobia - şi îmi doresc să pot face ceva în acest sens, pentru ca aceia care suferă de frică de păianjeni să nu mai fie chinuiţi de această fobie şi să o poată depăşi. De aceea am iniţiat această expoziţie", a spus Bogdan Biriş, unul dintre colecţionari.

Pasiunea comună pentru tarantule a făcut ca Bogdan să se întâlnească cu un alt orădean, Andrei Lazăr, pasionat de arahnide. Împreună, ei au pus bazele proiectului "The Taranterra Project". 

Expoziţia va putea fi vizitată timp de şase luni, până în vara anului viitor. În acest timp, cei doi colecţionari promit că numărul păianjenilor va crește constant şi va ajunge la peste 100 de exemplare, care să reprezinte mai bine de 80 de specii din întreaga lume.

Cei doi tineri susțin și că expoziţia este cea mai mare de acest gen din ţară, atât din punct de vedere al numărului de exemplare, cât şi al diversităţii speciilor. 

Preţul biletelor, care include vizitarea expoziţiei de tarantule, dar şi a Vivariului, este de 6 lei/persoană pentru adulţi şi de 3 lei/persoană pentru copiii de peste 4 ani, elevi, studenţi şi pensionari. Intrarea este gratuită pentru copiii de până la 4 ani, copiii din centrele de asistenţă socială, persoanele cu handicap, lucrătorii actuali şi pensionarii din reţeaua muzeistică naţională. 

Toți vizitatorii trebuie să respecte regulile sanitare impuse de autorități în timpul pandemiei de coronavirus, precizează comunicatul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON