URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
10 Decembrie 2020, 16:30

Expoziție cu peste 50 de tarantule vii, la Muzeul Țării Crișurilor (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Curioşii sunt invitaţi de miercuri la o nouă expoziţie a Muzeului Ţării Crişurilor "The Taranterra Project", care este dedicată lumii păianjenilor şi prezintă 55 de tarantule vii.

Potrivit unui comunicat transmis de instituţia muzeală, noua expoziţie este amenajată în cadrul Secţiei Ştiinţele Naturii, în Vivariu, şi prezintă 55 de tarantule vii, din 50 de specii de pe patru continente, din toate habitatele naturale în care acestea trăiesc.

"The Taranterra Project" a fost amenajată cu ajutorul a doi tineri orădeni, care sunt colecţionari de păianjeni gigantici.

"Totul a pornit din această primăvară, pe fondul arahnofobiei de care sufeream (n.r. - teamă morbidă de păianjeni) şi care devenise aproape o obsesie pentru mine. Am fost consiliat de cineva care a reuşit să depăşească această problemă şi, la sfatul său, în luna martie a acestui an mi-am cumpărat primul păianjen, o tarantulă. Acum am peste 80 de exemplare din 60 de specii şi intenţionez să îmi dezvolt colecţia. În prezent, arahnofobia este cea mai răspândită fobie după frica de întuneric - acluofobia - şi îmi doresc să pot face ceva în acest sens, pentru ca aceia care suferă de frică de păianjeni să nu mai fie chinuiţi de această fobie şi să o poată depăşi. De aceea am iniţiat această expoziţie", a spus Bogdan Biriş, unul dintre colecţionari.

Pasiunea comună pentru tarantule a făcut ca Bogdan să se întâlnească cu un alt orădean, Andrei Lazăr, pasionat de arahnide. Împreună, ei au pus bazele proiectului "The Taranterra Project". 

Expoziţia va putea fi vizitată timp de şase luni, până în vara anului viitor. În acest timp, cei doi colecţionari promit că numărul păianjenilor va crește constant şi va ajunge la peste 100 de exemplare, care să reprezinte mai bine de 80 de specii din întreaga lume.

Cei doi tineri susțin și că expoziţia este cea mai mare de acest gen din ţară, atât din punct de vedere al numărului de exemplare, cât şi al diversităţii speciilor. 

Preţul biletelor, care include vizitarea expoziţiei de tarantule, dar şi a Vivariului, este de 6 lei/persoană pentru adulţi şi de 3 lei/persoană pentru copiii de peste 4 ani, elevi, studenţi şi pensionari. Intrarea este gratuită pentru copiii de până la 4 ani, copiii din centrele de asistenţă socială, persoanele cu handicap, lucrătorii actuali şi pensionarii din reţeaua muzeistică naţională. 

Toți vizitatorii trebuie să respecte regulile sanitare impuse de autorități în timpul pandemiei de coronavirus, precizează comunicatul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON