URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Martie 2021, 21:25

Expoziţia de sculptură "Volumetric" la Oradea: Printre creaţii, un "cadavru" realizat de un tânăr orădean (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aproape 30 de orădeni s-au strâns vineri la prima expoziţie dedicată sculpturii contemporane şi instalaţiilor organizată în Oradea. Denumită "Volumetric", expoziţia cuprinde peste 60 de lucrări ale unor artişti din ţară, dar şi din străinătate. Printre cele mai impresionante lucrări se numără un "cadavru" acoperit cu pământ, seringi şi cearşafuri.

Abordarea volumelor

Evenimentul a fost organizat de Uniunea Artiştilor Plastici din România, filiala Oradea, la Galeriile Reperaj din Cetate, unde au fost expuse lucrări realizate de 23 de artişti plastici din Oradea, 20 din alte oraşe ale ţării şi alţi doi din Japonia, respectiv Serbia.

"Ne bucurăm că am putut organiza vernisajul în această perioadă, dar şi de marea diversitate de abordare a volumelor, tema acestei expoziţii. "Volumetric" este prima expoziţie organizată în Oradea dedicată doar sculpturii contemporane şi instalaţiilor", a spus, în deschidere, curatorul vernisajului, artistul orădean Radu Tîrnovean. 

Pe lângă artişti şi curioşi, la vernisaj a fost prezent şi episcopul greco-catolic de Oradea, Virgil Bercea, care s-a arătat impresionat de lucrările expuse.

"Răni"

Printre creaţii s-au numărat trei lucrări fără nume ale artistului Ştefan Neacşu din București a căror forme pot fi asemănate cu animale fantastice (foto) sau fragmente din acestea.

O alta, aşezată central în galerie, este ansamblul "Răni" (foto) a artistului Aurel Vlad (Bucureşti), care ilustrează trei ipostaze ale unui câine bătut şi părăsit. "Personajele canine ce compun lucrarea parcă «strigă» despre limitele comportamentului uman, despre violenţă", a mai spus curatorul.

Inspirat de pandemie

Cuprins în expoziţie este şi un ansamblu tulburător compus din lucrările a trei artişti orădeni: Horea Sălăgean, Adrian Judea şi Radu Tîrnovean.

Primul dintre aceştia, Horea Sălăgean, deşi este pictor, a creat o aşa numită instalaţie, cu un cadavru acoperit cu pământ, cearşafuri şi seringi umplute cu vopsea roşie. "Pandemia a lovit crunt în oameni, indiferent de categoria din care făceau parte. Unii au murit, alţii au stat departe de familii, alţii au ajuns pe drumuri. Deşi pare o lucrare dură, ea se leagă de actualitate, de momentele pe care le trăim în prezent", a explicat, întrebat de BIHOREANUL, tânărul artist.

"Prima dată când l-am văzut, sincer, m-am speriat puţin. Este de-a dreptul şocant", a spus o orădeancă aflată la vernisaj.

În ansamblu a fost inclusă o barcă în formă de sicriu creată de Adrian Judea, artist şi medic ginecolog, precum şi o instalaţie aurie şi o sculptură a unei mâini, realizată de Radu Tîrnovean.

În expoziţia "Volumetric" au mai fost incluse, între altele, lucrarea "Delete in advance" (foto) de Dobos Erszebet - o creaţie tridimensională realizată doar din sârmă, şi două busturi - al lui Mircea Eliade şi al lui Constantin Noica - realizate de Ioan Mihele. 

Iubitorii de artă pot vedea "Volumetric" până în 8 aprilie la Galeriile Reperaj din Cetatea Oradea, de marţi până duminică, între orele 9 la 17. Intrarea este liberă. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON