URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Martie 2021, 21:25

Expoziţia de sculptură "Volumetric" la Oradea: Printre creaţii, un "cadavru" realizat de un tânăr orădean (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aproape 30 de orădeni s-au strâns vineri la prima expoziţie dedicată sculpturii contemporane şi instalaţiilor organizată în Oradea. Denumită "Volumetric", expoziţia cuprinde peste 60 de lucrări ale unor artişti din ţară, dar şi din străinătate. Printre cele mai impresionante lucrări se numără un "cadavru" acoperit cu pământ, seringi şi cearşafuri.

Abordarea volumelor

Evenimentul a fost organizat de Uniunea Artiştilor Plastici din România, filiala Oradea, la Galeriile Reperaj din Cetate, unde au fost expuse lucrări realizate de 23 de artişti plastici din Oradea, 20 din alte oraşe ale ţării şi alţi doi din Japonia, respectiv Serbia.

"Ne bucurăm că am putut organiza vernisajul în această perioadă, dar şi de marea diversitate de abordare a volumelor, tema acestei expoziţii. "Volumetric" este prima expoziţie organizată în Oradea dedicată doar sculpturii contemporane şi instalaţiilor", a spus, în deschidere, curatorul vernisajului, artistul orădean Radu Tîrnovean. 

Pe lângă artişti şi curioşi, la vernisaj a fost prezent şi episcopul greco-catolic de Oradea, Virgil Bercea, care s-a arătat impresionat de lucrările expuse.

"Răni"

Printre creaţii s-au numărat trei lucrări fără nume ale artistului Ştefan Neacşu din București a căror forme pot fi asemănate cu animale fantastice (foto) sau fragmente din acestea.

O alta, aşezată central în galerie, este ansamblul "Răni" (foto) a artistului Aurel Vlad (Bucureşti), care ilustrează trei ipostaze ale unui câine bătut şi părăsit. "Personajele canine ce compun lucrarea parcă «strigă» despre limitele comportamentului uman, despre violenţă", a mai spus curatorul.

Inspirat de pandemie

Cuprins în expoziţie este şi un ansamblu tulburător compus din lucrările a trei artişti orădeni: Horea Sălăgean, Adrian Judea şi Radu Tîrnovean.

Primul dintre aceştia, Horea Sălăgean, deşi este pictor, a creat o aşa numită instalaţie, cu un cadavru acoperit cu pământ, cearşafuri şi seringi umplute cu vopsea roşie. "Pandemia a lovit crunt în oameni, indiferent de categoria din care făceau parte. Unii au murit, alţii au stat departe de familii, alţii au ajuns pe drumuri. Deşi pare o lucrare dură, ea se leagă de actualitate, de momentele pe care le trăim în prezent", a explicat, întrebat de BIHOREANUL, tânărul artist.

"Prima dată când l-am văzut, sincer, m-am speriat puţin. Este de-a dreptul şocant", a spus o orădeancă aflată la vernisaj.

În ansamblu a fost inclusă o barcă în formă de sicriu creată de Adrian Judea, artist şi medic ginecolog, precum şi o instalaţie aurie şi o sculptură a unei mâini, realizată de Radu Tîrnovean.

În expoziţia "Volumetric" au mai fost incluse, între altele, lucrarea "Delete in advance" (foto) de Dobos Erszebet - o creaţie tridimensională realizată doar din sârmă, şi două busturi - al lui Mircea Eliade şi al lui Constantin Noica - realizate de Ioan Mihele. 

Iubitorii de artă pot vedea "Volumetric" până în 8 aprilie la Galeriile Reperaj din Cetatea Oradea, de marţi până duminică, între orele 9 la 17. Intrarea este liberă. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON