La nicio săptămână după incendiul din Clubul Colectiv din Capitală, o explozie violentă, urmată de un incendiu, s-a produs, joi seară, la fabrica de pâine Vel Pitar, situată în apropierea Stadionului Tineretului din Braşov.
Evenimentul s-a petrecut cu câteva minute înainte de finalul meciului FC Braşov - CSM Râmnicu Vâlcea din Liga a II-a de fotbal, flăcările uriaşe fiind surprinse în direct de camerele video care filmau de la Stadionul Tineretului din Braşov.
Potrivit şefului ISU Braşov, Stelian Rechiţean, citat de agenţia de ştiri Mediafax, în momentul producerii exploziei, în fabrică se aflau în total 11 persoane, una dintre acestea nefiind angajată a unităţii de panificaţie, ci fiind venită din exterior cu treabă, cel mai probabil pentru a lua făină. Angajaţii erau în schimbul al doilea.
Din cele 11 persoane, 5 au fost rănite, fiind preluate şi transportate la spital, alte 5 au scăpat nevătămate, iar un bărbat a căzut într-un buncăr de făină adânc de 15 metri, fiind scos de către echipele de intervenţie în jurul orei 22.00, cu arsuri şi politraumatisme. Ulterior, bărbatul care a fost scos de sub dărâmături a murit la spital, mai arată Mediafax.
Primarul Braşovului, George Scripcaru, spunea că explozia s-ar fi produs din cauza nerespectării concentraţiei pulberilor de făină emanate în spaţiu închis, potrivit primelor cercetări la faţa locului. O echipă de specialişti de la Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă (INCD-INSEMEX) Petroşani a ajuns la Braşov şi investighează cauzele exploziei.
Clădirea unde a avut loc explozia are cinci etaje şi a fost afectată parţial de explozie, în urma căreia foarte multe cioburi s-au împrăştiat în curţile locuinţelor aflate în apropiere.
Fabrica de pâine Vel Pitar din Braşov era asigurată la compania Omniasig VIG, poliţa acoperind riscurile de explozie şi incendiu pentru clădire, conţinutul şi utilajele din interior, a anunţat, vineri, asigurătorul.
Poliţia şi Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov au deschis un dosar penal in rem în acest caz. Deocamdată încă se fac cercetări la faţa locului. În acest dosar s-au reţinut deocamdată cinci infracţiuni: ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, distrugere, neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă de către angajator şi nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă de către angajaţi, dar pe parcursul anchetei este posibil să mai apară şi alte aspecte", a declarat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Braşov, comisarul şef Liviu Naghi.
"Pacienţii internaţi la secţia de Terapie Intensivă au suferit arsuri pe 30 la sută din suprafaţa corpului şi le-au fost afectate căile aeriene superioare. Sunt stabile hemodinamic, dar starea lor se poate schimba de la o zi la alta. Celelalte trei persoane, internate la secţia de Chirurgie plastică au suferit arsuri pe 5-10 la sută din suprafaţa corpului şi sunt în afara pericolului. Vor mai sta câteva zile internate pentru medicamentaţia necesară în asemenea situaţie", a precizat dr. Daniela Neculoiu, managerul Spitalului Judeţean Braşov.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.