URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
18 Septembrie 2017, 13:21

Explicaţii de la Meteo: Vestul ţării a fost lovit de un mezociclon

Explicaţii de la Meteo: Vestul ţării a fost lovit de un mezociclon Furtuna de duminică a fost foarte violentă în Timişoara. De altfel, în judeţul Timiş, au murit 5 persoane, iar alte 49 au fost rănite (sursa foto: www.ziuadevest.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Administraţia Naţională de Meteorologie a explicat, luni, printr-un comunicat de presă, cum s-a format furtuna violentă din Bihor şi alte judeţe din vestul ţării, care a provocat moartea a 8 persoane şi rănirea altor 137, arătând că de vină a fost un front atmosferic rece care a venit în viteză dinspre Bosnia-Herţegovina.

În viteză

Potrivit comunicatului, la ora 15, în vestul ţării cerul s-a înnorat treptat, iar vântul s-a intensificat. La ora 15.06, ANM a emis un cod glaben de fenomene meteorologice periculoase, cu o anticipaţie de o oră până la şase ore, pentru judeţele Timiş şi Arad, arătând că vor fi intensificări ale vântului care vor depăşi la rafală 55-60 km/h şi care trecător pot lua aspect de vijelie, frecvente descărcări electrice.

"Aceste fenomene au fost asociate unui front atmosferic rece, extins dinspre Bosnia-Herţegovina, peste Serbia şi Ungaria, front care s-a deplasat foarte rapid către vestul României în după-amiaza zilei de 17 septembrie", se arată în comunicatul ANM.

Meteorologii mai spun că evoluţia acestui front rece au anunţat-o în prognozele săptămânii trecute. "Dezvoltarea foarte rapidă a norilor cumulonimbus (nori de furtună) asociaţi acestui front atmosferic, în condiţiile unui contrast termic deosebit de puternic (scăderea temperaturii aerului de la 31-32 de grade la 16 grade) a determinat producerea acestor fenomene deosebit de violente. Astfel, baza acestor nori a fost foarte apropiată de sol (500…600 m), în timp ce vârful acestora a atins 10.000 - 13.000 m. Această dezvoltare explozivă a reprezentat un proces la scară locală, de tip supercelular, cu caracter distructiv, a fost monitorizat şi gestionat cu ajutorul radarului meteorologic şi imaginilor satelitare, în acord cu practicile internaţionale în domeniul avertizarii fenomenelor convectice severe", se mai arată în comunicatul ANM.

La 15.28, meteorologii au emis un cod portocaliu, pentru Timiş, iar la 15.44 unul pentru Arad, "în ambele avertizari fiind precizat faptul că viteza maximă a vantului la rafală va depăşi 90 km/h, valoare care reprezintă limita superioară a pragului de cod portocaliu pentru intensificări puternice ale vântului, la altitudini sub 800 m".

Până la miezul nopţii, ANM a emis 47 de mesaje de avertizare, din care 12 cod portocaliu şi 35 cod galben. Printre acestea s-a numărat şi avertizarea care a vizat judeţul Bihor, un cod portocaliu emis în jurul orei 16.40.

ANM a mai arătat că a transmis informaţiile către autorităţile din Bucureşti, dar şi către ISU judeţene şi Prefecturile judeţene.

Un mezociclon

Totodată, preşedinta ANM, Elena Mateescu, a declarat luni pentru Mediafax.ro că furtuna care a lovit duminică vestul României a fost un mezociclon. "Vorbim despre supercelule care au un caracter distructiv, local, şi care, la rafală, ca la Timişoara, determină doborâturi de aer. Poate fi denumit un mezociclon, ca şi caracteristici de formare", a declarat Mateescu.

Meteorologul a explicat că aceste fenomene sunt aproape instantanee. "Caracterul local şi viteza de formare a norilor de furtună - avem la dispoziţie date prin care anticipăm cu 24/48 ore înainte, dar aceste avertizari de vreme severă imediată se pot baza pe ceea ce ne arată imaginile radar, să anticipăm forma de dezvoltare a unei supercelule locale. Este aproape instantanee. În mai puţin de jumătate de oră, temperatura a scăzut de la 32 grade la 16. Viteza descendentă a aerului este foarte rapidă, nu a avut unde să se disipe. În contextul încălzirii globale, se face simţită intensificarea fenomenelor meteorologie extreme", a precizat specialistul ANM.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Da de une
Bolojan e de vina pt asta. Asa ar spune unii dar la subiectul asta nu comenteaza
Postat 18 Septembrie 2017, 20:01 de sandu1200
Rusine ANM-ului! Nu au anuntat din timp si nici gravitatea, iar acum mint ca sa isi spele pacatele…
Emit avertizarea pe Galben (nu portocaliu si ziceau doar de 55-60km/h) la ora 16:40 (in Bh), ajunge cumva pe undeva cica la 17:40 in presa, dar deja la 16:15 copaci rupti si strazi blocate. Niste pasionati fac in mod privat concurenta celor de la ANM pe pagina Severe Weather si au anuntat cu 11 ore inainte la fix (incl. vitezele vantului 80-120km/h, precum s-a si intamplat)! In plus, furtuna a trecut inainte de ora 16:00 prin Serbia si puteau vedea la stiri ce s-a intamplat acolo. Cei de la ANM acum mint sa isi spele rusinea ca ar fi anuntat cu o saptamana inainte dar si ca se intampla “instantaneu” si poate fi aflat doar cu jumatate de ora inainte, desi informatiile de la meteo ziceau de 24-27`C si cer senin.
Postat 18 Septembrie 2017, 13:46 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON