Administraţia Naţională de Meteorologie a explicat, luni, printr-un comunicat de presă, cum s-a format furtuna violentă din Bihor şi alte judeţe din vestul ţării, care a provocat moartea a 8 persoane şi rănirea altor 137, arătând că de vină a fost un front atmosferic rece care a venit în viteză dinspre Bosnia-Herţegovina.
În viteză
Potrivit comunicatului, la ora 15, în vestul ţării cerul s-a înnorat treptat, iar vântul s-a intensificat. La ora 15.06, ANM a emis un cod glaben de fenomene meteorologice periculoase, cu o anticipaţie de o oră până la şase ore, pentru judeţele Timiş şi Arad, arătând că vor fi intensificări ale vântului care vor depăşi la rafală 55-60 km/h şi care trecător pot lua aspect de vijelie, frecvente descărcări electrice.
"Aceste fenomene au fost asociate unui front atmosferic rece, extins dinspre Bosnia-Herţegovina, peste Serbia şi Ungaria, front care s-a deplasat foarte rapid către vestul României în după-amiaza zilei de 17 septembrie", se arată în comunicatul ANM.
Meteorologii mai spun că evoluţia acestui front rece au anunţat-o în prognozele săptămânii trecute. "Dezvoltarea foarte rapidă a norilor cumulonimbus (nori de furtună) asociaţi acestui front atmosferic, în condiţiile unui contrast termic deosebit de puternic (scăderea temperaturii aerului de la 31-32 de grade la 16 grade) a determinat producerea acestor fenomene deosebit de violente. Astfel, baza acestor nori a fost foarte apropiată de sol (500…600 m), în timp ce vârful acestora a atins 10.000 - 13.000 m. Această dezvoltare explozivă a reprezentat un proces la scară locală, de tip supercelular, cu caracter distructiv, a fost monitorizat şi gestionat cu ajutorul radarului meteorologic şi imaginilor satelitare, în acord cu practicile internaţionale în domeniul avertizarii fenomenelor convectice severe", se mai arată în comunicatul ANM.
La 15.28, meteorologii au emis un cod portocaliu, pentru Timiş, iar la 15.44 unul pentru Arad, "în ambele avertizari fiind precizat faptul că viteza maximă a vantului la rafală va depăşi 90 km/h, valoare care reprezintă limita superioară a pragului de cod portocaliu pentru intensificări puternice ale vântului, la altitudini sub 800 m".
Până la miezul nopţii, ANM a emis 47 de mesaje de avertizare, din care 12 cod portocaliu şi 35 cod galben. Printre acestea s-a numărat şi avertizarea care a vizat judeţul Bihor, un cod portocaliu emis în jurul orei 16.40.
ANM a mai arătat că a transmis informaţiile către autorităţile din Bucureşti, dar şi către ISU judeţene şi Prefecturile judeţene.
Un mezociclon
Totodată, preşedinta ANM, Elena Mateescu, a declarat luni pentru Mediafax.ro că furtuna care a lovit duminică vestul României a fost un mezociclon. "Vorbim despre supercelule care au un caracter distructiv, local, şi care, la rafală, ca la Timişoara, determină doborâturi de aer. Poate fi denumit un mezociclon, ca şi caracteristici de formare", a declarat Mateescu.
Meteorologul a explicat că aceste fenomene sunt aproape instantanee. "Caracterul local şi viteza de formare a norilor de furtună - avem la dispoziţie date prin care anticipăm cu 24/48 ore înainte, dar aceste avertizari de vreme severă imediată se pot baza pe ceea ce ne arată imaginile radar, să anticipăm forma de dezvoltare a unei supercelule locale. Este aproape instantanee. În mai puţin de jumătate de oră, temperatura a scăzut de la 32 grade la 16. Viteza descendentă a aerului este foarte rapidă, nu a avut unde să se disipe. În contextul încălzirii globale, se face simţită intensificarea fenomenelor meteorologie extreme", a precizat specialistul ANM.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.