URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
22 Septembrie 2017, 14:00

Experţii Băncii Mondiale: Oradea, unul dintre oraşele-magnet ale ţării (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Doi experţi ai Băncii Mondiale au prezentat, joi seară, în sala mare a Primăriei, rezultatele unui studiu realizat pe tema "Oraşe-magnet. Migraţie şi navetism în România", arătând că Oradea atrage locuitori noi, însă mai ales din judeţul Bihor şi împrejurimi. De asemenea, Oradea este percepută drept un oraş în care calitatea vieţii este ridicată.

Conferinţă cu audienţă

Conferinţa "Oraşe-magnet. Cazul Oradea" a fost susţinută de Marcel Ionescu Heroiu şi Marius Cristea, ambii experţi seniori ai Băncii Mondiale, în sală aflându-se zeci de persoane, între care primarul Ilie Bolojan, viceprimarul Florin Birta, directorul Zonei Metropolitane Oradea, Adrian Foghiş, managerul Spitalului Judeţean, Gheorghe Carp, şeful Direcţiei Agricole, Nicolae Hodişan, directorul economic al Primăriei, Eduard Florea, şi alţii.

Cei doi seniori experţi ai Băncii Mondiale au creat o imagine de ansamblu a dezvoltării socio-economice a României din ultimii 17 ani, a oraşelor României care au devenit motoare de dezvoltare, oraşe printre care se numără şi Oradea, dar şi a factorilor care au generat sau, dimpotrivă, au împedicat dezvoltarea unui oraş.

Oradea atrage anual, în medie, împreună cu Zona Metropolitană, peste 3.000 de locuitori noi, mai ales din oraşele şi comunele Bihorului, precum şi din alte oraşe importante din partea de vest a ţării (remigraţie). Acest flux, ca şi puternica suburbanizare, pune presiune tot mai mare pe piaţa imobiliară şi pe traficul auto.

Oradea, oraş atractiv

Despre Oradea, un oraş de 200.000 de locuitori, experţii Băncii Mondiale au spus că acesta este atractiv prin oferta de locuri de muncă pe care o are şi prin calitatea ridicată a vieţii pe care o oferă.

De altfel, în topul caracteristicilor care fac un oraş atractiv, Oradea se află pe locul 7 din totalul oraşelor din România. 80% din atractivitatea oraşului Oradea este reprezentată de locurile de muncă şi de calitatea vieţii.

Potrivit datelor prezentate de experţii Băncii Mondiale, Oradea are un profil industrial pronunţat şi face parte din topul oraşelor care se extind către periferie, oraşul având o populaţie mobilă dispusă să se mute spre aceste zone.

În acelaşi timp, o mare parte a forţei de muncă din Oradea provine din zonele limitrofe: Sînmartin, Sîntandrei, Oşorhei, Săcueni, Nojorid, Salonta, Tileagd, Girişu de Criş, Biharia.

Sfaturi de la experţi

Un alt factor care arată că Oradea este un adevărat motor de dezvoltare este numărul foarte mare de navetişti pe care îl atrage, respectiv circa 35.000 de oameni care vin aici să lucreze. Oradea are, aşadar, un profil de migraţie şi navetism.

În final, experţii Băncii Mondiale au recomandat administraţiei publice să continue politicile de dezvoltare începute: având în vedere profilul industrial al oraşului axarea în continuare pe educaţia vocaţională (şcoli profesionale); politica de retenţie a populaţiei tinere în oraş prin oferirea de spaţii de locuire, joburi bine plătite; continuarea dezvoltării infrastructurii şi dezvoltarea trasportului public metroplitan; dezvoltarea parteneriatului cu firmele private; îmbunătăţirea comunicării cu oraşele din această regiune (Cluj, Timişoara, Bistriţa etc.) printr-un schimb de promovare reciprocă.

"Sunt lucruri pe care le putem face pentru a menţine şi în anii următori ritmul de creştere pe care l-am obţinut, cu menţiunea că trebuie să tindem să atingem un nivel de prosperitate identic cu al oraşelor dezvoltate din Europa", a spus, la finalul conferinţei, primarul Ilie Bolojan.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
ce fel de magnet?
Cand tinerii fug la Timisoara sau mai degraba la Cluj, iar cei mai capabili pleaca din tara. Magnet la boschetari si cersetori aici da. Ca la salariile multinationalelor.......doar cei slab pregatiti pun botu'. (salar putin peste minim pe economie si bonuri de masa) Cei care au facut studiul sunt invitati sa vada totul pe bune fara a arunca citate din turnul de fildes.
Postat 27 Septembrie 2017, 18:03 de Christa
Fruntas intre cei de la coada..
Hai sa o spubem pe cea dreapta: Oradea este un magnet nu de bine ce se traieste aici ci datorita saraciei care o inconjoara. Faptul ca se face naveta din localitatile mari din judet, spre oras, se datoreaza lipsei de locuri de munca sau de perspective in acele localitati.. Asa ca hai sa nu ne imbatam cu apa rece..
Postat 22 Septembrie 2017, 16:25 de User anonimizat
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON