Doi experţi ai Băncii Mondiale au prezentat, joi seară, în sala mare a Primăriei, rezultatele unui studiu realizat pe tema "Oraşe-magnet. Migraţie şi navetism în România", arătând că Oradea atrage locuitori noi, însă mai ales din judeţul Bihor şi împrejurimi. De asemenea, Oradea este percepută drept un oraş în care calitatea vieţii este ridicată.
Conferinţă cu audienţă
Conferinţa "Oraşe-magnet. Cazul Oradea" a fost susţinută de Marcel Ionescu Heroiu şi Marius Cristea, ambii experţi seniori ai Băncii Mondiale, în sală aflându-se zeci de persoane, între care primarul Ilie Bolojan, viceprimarul Florin Birta, directorul Zonei Metropolitane Oradea, Adrian Foghiş, managerul Spitalului Judeţean, Gheorghe Carp, şeful Direcţiei Agricole, Nicolae Hodişan, directorul economic al Primăriei, Eduard Florea, şi alţii.
Cei doi seniori experţi ai Băncii Mondiale au creat o imagine de ansamblu a dezvoltării socio-economice a României din ultimii 17 ani, a oraşelor României care au devenit motoare de dezvoltare, oraşe printre care se numără şi Oradea, dar şi a factorilor care au generat sau, dimpotrivă, au împedicat dezvoltarea unui oraş.
Oradea atrage anual, în medie, împreună cu Zona Metropolitană, peste 3.000 de locuitori noi, mai ales din oraşele şi comunele Bihorului, precum şi din alte oraşe importante din partea de vest a ţării (remigraţie). Acest flux, ca şi puternica suburbanizare, pune presiune tot mai mare pe piaţa imobiliară şi pe traficul auto.
Oradea, oraş atractiv
Despre Oradea, un oraş de 200.000 de locuitori, experţii Băncii Mondiale au spus că acesta este atractiv prin oferta de locuri de muncă pe care o are şi prin calitatea ridicată a vieţii pe care o oferă.
De altfel, în topul caracteristicilor care fac un oraş atractiv, Oradea se află pe locul 7 din totalul oraşelor din România. 80% din atractivitatea oraşului Oradea este reprezentată de locurile de muncă şi de calitatea vieţii.
Potrivit datelor prezentate de experţii Băncii Mondiale, Oradea are un profil industrial pronunţat şi face parte din topul oraşelor care se extind către periferie, oraşul având o populaţie mobilă dispusă să se mute spre aceste zone.
În acelaşi timp, o mare parte a forţei de muncă din Oradea provine din zonele limitrofe: Sînmartin, Sîntandrei, Oşorhei, Săcueni, Nojorid, Salonta, Tileagd, Girişu de Criş, Biharia.
Sfaturi de la experţi
Un alt factor care arată că Oradea este un adevărat motor de dezvoltare este numărul foarte mare de navetişti pe care îl atrage, respectiv circa 35.000 de oameni care vin aici să lucreze. Oradea are, aşadar, un profil de migraţie şi navetism.
În final, experţii Băncii Mondiale au recomandat administraţiei publice să continue politicile de dezvoltare începute: având în vedere profilul industrial al oraşului axarea în continuare pe educaţia vocaţională (şcoli profesionale); politica de retenţie a populaţiei tinere în oraş prin oferirea de spaţii de locuire, joburi bine plătite; continuarea dezvoltării infrastructurii şi dezvoltarea trasportului public metroplitan; dezvoltarea parteneriatului cu firmele private; îmbunătăţirea comunicării cu oraşele din această regiune (Cluj, Timişoara, Bistriţa etc.) printr-un schimb de promovare reciprocă.
"Sunt lucruri pe care le putem face pentru a menţine şi în anii următori ritmul de creştere pe care l-am obţinut, cu menţiunea că trebuie să tindem să atingem un nivel de prosperitate identic cu al oraşelor dezvoltate din Europa", a spus, la finalul conferinţei, primarul Ilie Bolojan.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.