URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Septembrie 2021, 11:32

Experimentul Duşe, un eşec al Primăriei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Informaţia că dr. Adrian Duşe a renunţat în iulie la conducerea Spitalului Judeţean, preluată în decembrie de la dr. Gheorghe Carp, ales senator, mi-a produs săptămâna trecută jenă şi stupoare. Ruşine pentru că era de datoria mea s-o aflu la timp. Perplexitate deoarece nu din ambiţie şi-a dorit la finele anului trecut dr. Duşe responsabilitatea pe care, după doar o jumătate de an, s-o fi abandonat dintr-un capriciu. 

Nimeni nu tăgăduia la momentul numirii că dr. Duşe este un profesionist şi un caracter integru. Oameni pe care i-a operat depun mărturie că au fost trataţi impecabil sub aspect atât medical, cât şi uman. Autorul numirii, primarul Florin Birta, făcea aşadar un pariu riscant: pe perioada mandatului de manager, pacienţii pierdeau un excelent chirurg fără ca municipalitatea să fi avut altceva decât speranţa, nu certitudinea, că spitalul va câştiga un administrator la fel de bun.

Recalificarea s-a dovedit, iată, cu neputinţă. În semestrul în care dr. Duşe a condus Judeţeanul s-au evidenţiat două carenţe ale noului manager. 1) A fost din start inabordabil, prin jurnalişti, pentru public (n-a făcut nicio conferinţă de presă, în care să prezinte activul şi pasivul spitalului, obiectivele asumate, schimbările preconizate, viziunea asupra a ceea ce considera că trebuie să urmeze etc.), şi inabordabil a rămas şi ulterior (când trebuia să informeze asupra unor probleme curente). 2) Tot spre deosebire de predecesorul său, doctorul Duşe a întârziat decizii, nemulţumindu-şi colegi care aveau nevoie de operativitate (unii zic că s-a "câcâit", alţii că de fapt a măsurat atent ca să se asigure că taie bine).

Când BIHOREANUL a aflat despre demisie, primarul Oradiei a avut explicaţii greu de înghiţit. Pe de o parte, a susţinut, pur şi simplu, că... a uitat s-o anunţe. Haida de! Pe de alta, că acelaşi dr. Duşe, care în decembrie îşi asuma managementul întregului spital, ar fi hotărât, brusc, "să se concentreze mai mult pe partea medicală şi pe organizarea secţiei de chirurgie, mai ales în perspectiva unificării prin absorbţie a Spitalului Judeţean cu Spitalul Municipal". Ca de obicei, dr. Duşe a refuzat să ofere detalii care ne-ar fi dus la partea sa de adevăr.

În mica şi complicata lume a spitalelor din Oradea se ştie, însă, că preconizata fuziune a Judeţeanului şi Municipalului va avea loc cu acelaşi dr. Gheorghe Carp la cârmă, aşadar nu era loc pentru mai multe săbii într-o singură teacă. Dar asta pare în acelaşi timp scandalos şi păgubos. Nici pe departe fiindcă dr. Carp nu ar avea calificarea necesară (doar el a avut ideea), ci pentru că revenirea senatorului în fruntea spitalelor vădeşte o boală cronică a sistemului sanitar (şi nu numai) local: dependenţa de un şef (a se citi tătuc), adică, în fond, slaba dezvoltare instituţională. Or, când reuşita unei reforme depinde strict de persoana iniţiatorului, scade şansa ca ea să aibă o durabilitate peste longevitatea acestuia. E un eşec al Primăriei că pune o instituţie să depindă de un om, fatalmente perisabil prin însuşi datul biologic.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
PNL este un partid extremist.
Conform DEX, extremismul înseamnă luarea de măsuri radicale, aproape violente d.p.v. decizional, neînsușite de majoritate și criticate din start. Or, după cum vedem din 2018 în Oradea, PNL a experimentat constant pe banii cetățenilor, luând măsuri nepotrivite și care au încălcat nu numai legile cât mai ales bunul simț.
Postat 20 Septembrie 2021, 18:56 de KP
dinozauri politici
articolul este bine scris, pertinent. cateva informatii suplimentare: dl Carp nu a plecat niciodata de la conducerea spitalului si lua mai departe deciziile ceea ce in mod evident si deloc surprinzator a condus la "linistirea stimabilului doctor Duse". din pacate acesta nu a avut niciodata posibilitatea de a-si pune amprenta asupra managementului spitalicesc. Dupa cum vedeti, mai rar gasiti un om politic sau in functie de conducere care sa aiba discretia si onestitatea dlui Duse. Dl Carp are talentul lui strategic, doar e mana dreapta a lui Bolojan, asa ca dle redactor va dau maxima dreptate cand spuneti ca nu mai creste nici un vlastar in urma acestor dinazauri politici. (o informatie de culise - mita in spitale va continua mult si bine, nu se doreste la renuntarea la ea, din motive politice perverse) *** mi se pare totusi bizar ca directorul de la somaj - psd-istul macho Bekesi ramane in prim plan si nu pierde nici o ocazie sa se expuna mediatic prin marile lui realizari.
Postat 20 Septembrie 2021, 17:24 de roger
inca un editorial argumentat, convingator
opinii bine explicate
Postat 20 Septembrie 2021, 17:08 de unu
inca o confirmare
Un esec al primariei si al pnl este mare parte din activitatea din ultima vreme. Daca la inceput Bolojan a preluat o echipa formata de Bolos si s-a folosit de ea pt a accesa fonduri europene, in prezent nu mai promoveaza nimeni, decat pe criterii de obedienta si imagine sau forma fara fond. In afara de oamenii de la inceput, gen Birta, Malan, Carp si cei cativa din echipa de la inceput, nu a mai promovat pe nimeni care sa faca ceva concret. Toti cei promovati in ultima vreme sunt prezenti doar pe facebook si dau din gura, dar de fapt nu fac nimic concret, crezand ca asta e solutia. Un exemplu il constituie parlamentarii promovati si sefii de deconcentrate pe care i-au pus, dar nu fac nimic. Ba mai mult si cei profesionisti sunt indepartati deoarece nu sunt obedienti, iar sefii lor nu accepta ca acestia pot avea propriile pareri. Pana la urma se dovedeste ca pnl este de fapt acelasi lucru ca psd, ba poate chiar mai rau.
Postat 20 Septembrie 2021, 13:20 de oradea_mea_si_a_ta
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON