URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Martie 2020, 13:11

Experiment USR Bihor: Consilierii locali şi judeţeni fac rapoarte de activitate de mântuială, copiate, cu minciuni şi cu „perle” sau... deloc (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un demers iniţiat de unul dintre vicepreşedinţii USR Bihor, Mihai Şvab, viitor candidat la un loc în Consiliul Judeţean, a dezvăluit cât de neserioşi, mincinoşi, modeşti intelectual şi rău-voitori sunt mulţi dintre consilierii locali şi judeţeni pe care alegătorii bihoreni i-au votat în 2016.

"Am trimis o solicitare cu cinci întrebări tuturor primăriilor şi Consiliului Judeţean. Am vrut să aflu dacă au fost publicate rapoartele de activitate ale consilierilor, dacă consilierii au informat plenul consiliilor despre întâlnirile cu cetăţenii, dacă au beneficiat de cursuri de perfecţionare profesională, dacă au iniţiat proiecte de hotărâri şi care a fost cuantumul îndemnizaţiilor de care au beneficiat în 2016, 2017, 2018 şi 2019", a explicat Şvab într-o conferinţă de presă susţinută joi la sediul USR Bihor.

15 din 101

Prezentând concluziile "chestionarului" aplicat celor 101 administraţii locale din judeţ, Mihai Şvab a spus că a primit răspuns din partea a numai 15, acestea relevând plagiate, neseriozitate, falsuri, indiferenţă, stupiditate şi rea credinţă sfidătoare.

Concret, a arătat Şvab exemplificând, în rapoartele de activitate al vicepreşedintelui CJ Bihor Ioan Mang a identificat metoda "copy-paste", în sensul că acesta "şi-a copiat rapoartele" de la un an la altul. Vicele CJ, însă, a şi minţit, afirmând în raportul din 2017 că a primit în audienţă peste 1.400 persoane, ceea ce, conform calculului făcut de USR-ist, ar însemna o persoană la 4 minute. Tot în rapoartele lui Mang scrie că acesta a fost disponibil pentru mass media "ori de câte ori a fost nevoie", ceea ce este un alt fals, având în vedere refuzurile politicianului de a răspunde, de pildă, chiar BIHOREANULUI în situaţiile în care temele nu-i conveneau.

Şi-au copiat până şi greşelile

Tot în ce priveşte rapoartele de la CJ, Mihai Şvab a constatat că unii consilieri parcă au copiat unul de la altul, exemplificând că Szoboszloi Gaspar (UDMR), Bujor Chirilă (PSD), Ioan Câmpan şi Kiss Janos (PNL) "au aceleaşi greşeli până şi de scriere".

De asemenea, "raportul lui Cornel Borza (PNL) nu există", astfel că liderul USR Bihor, deputatul Silviu Dehelean, prezent şi el la conferinţa de presă, l-a ironizat pe solistul de muzică populară, zicând că "poate există în format audio".

Un alt consilier judeţean, Sorin Motoca (PNL), a scris an de an aceleaşi patru rânduri, a mai spus Mihai Şvab.

La Buduslău, alte legi

La nivel de comune, situaţia este şi mai proastă, după cum a arătat USR-istul. "Primarul din Buduslău ne învaţă (n.r. – în răspunsul trimis) că nu se întocmesc rapoarte de activitate de către consilierii locali", ceea ce este o încălcare evidentă a legii.

La comuna Husasău de Tinca, toţi cei 11 consilieri locali, indiferent de apartenenţa la un partid ori la altul, şi-au copiat rapoartele de activitate.

Un alt edil comunal, viceprimarul din comuna Curăţele, a scris în raportul de activitate că "a participat la împrăştierea de amendamente pe păşunile comunale", detaliu de natură comică pentru care liderul USR Bihor a comentat din nou ironic, zicând că "o să scoatem şi nişte perle din aceste rapoarte de activitate".

Bine plătiţi, dar tot ineficienţi

Pe de altă parte, Mihai Şvab a constatat, din cele 15 răspunsuri primite, că niciun consilier local nu a fost interesat să urmeze cursuri de perfecţionare, cu excepţia unuia din Marghita, care a participat la un asemenea curs, pe teme de management al administraţiilor locale, dar nu se ştie dacă dintr-un interes real sau pentru că aceste cursuri se ţin de obicei în staţiuni turistice la munte şi la mare.

De asemenea, USR-iştii au constatat că deşi îndemnizaţiile consilierilor au crescut constant în ultimii patru ani (de pildă la Marghita de la 9.500 lei pe 2017 la peste 15.000 lei în 2019, iar la Oradea de la 855 lei brut lunar în 2017 la 1.710 lei brut lunar anul trecut), prestaţiile acestora în interesul cetăţeanului sunt "subţiri" de tot. Dovada? "Sub 1% din consilierii locali (n.r. de la cele 15 primării care au răspuns) au iniţiat proiecte de hotărâri".

Promisiune pentru o politică altfel

În finalul întâlnirii cu jurnaliştii, reprezentantul USR a afirmat că "viitorii noştri candidaţi vor fi transparenţi, vor elabora rapoarte de activitate cu maximă responsabilitate, vor fi încurajaţi să preia iniţiative ale cetăţenilor şi să le transforme în proiecte de hotărâri".

La aceeaşi conferinţă de presă de joi a USR-PLUS Bihor au participat şi doi viitori candidaţi la două primării comunale din judeţ, Călin Chişe (Mădăras) şi Sebastian Bradea (Aleşd), însă niciunul dintre aceştia nu au afirmat între priorităţile lor asemenea intenţii, vorbind despre altele: dezvoltarea infrastructurii, grădiniţelor, locurilor de joacă, asfaltarea străzilor, conectarea la magistrale de gaz, plantări de copaci.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Elegant spus ... modești intelectual !?!
De fapt, niște "neterminați" în proporție de peste 80% !?!
Postat 05 Martie 2020, 22:16 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON