URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 14 IULIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Lumea se întreabă de ce trebuie să achite asigurări de sănătate și veteranii de război. Sau de ce mamele aflate în îngrijirea copilului sunt supuse aceleiași obligații. Doar cu banii astfel adunați în plus nu astupăm marea gaură din buget. Numai că Ilie Bolojan știe că, dacă faci o excepție, imediat urmează și altele. Când a introdus plata parcării pentru absolut toți cetățenii Oradiei, au sunat telefoanele în draci. Ziariști, judecători, polițiști, atârnători de partid ș.a. s-au trezit cu amenzi pe parbrize. Știți care a fost reacția lui Bolojan? „Vă rog să trimiteți amenda la mine la birou, că o s-o plătesc eu”. Așa i-a pus la punct.
Zic şi eu
Adrian Cris
În 2008, când prelua Primăria Oradea, îl știam deja binișor pe Ilie Bolojan. Își începuse ascensiunea cu patru ani înainte. În 2004, câteva luni, fusese consilier județean, unul venit „de la țară”, dar singurul care citea toate proiectele de hotărâri (ceea ce, cred, nu făceau nici măcar șefii Consiliului Județean) și care punea întrebări.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că măsurile fiscale adoptate de Guvernul Bolojan sunt necesare și eficiente?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public faptul că măsurile fiscale de austeritate așteptate în cursul lunii iulie vor fi cuprinse într-un act normativ ce nu va fi ordonanță de urgență, cum se întâmplă de obicei, ci o lege care va fi adoptată prin procedura specială a angajării răspunderii Guvernului în fața Parlamentului.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
27 Iunie 2022, 10:00

Experiment pentru reducerea facturii de salubritate în Marghita (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Gradul de colectare separată în țarcurile blocurilor din Marghita nu depășește 30%. Mult prea puțin, față de țintele pe care ni le-am asumat pentru ca acest serviciu să fie unul funcțional și acceptabil ca și cost. Deșeurile din plastic, metal, carton sau sticlă, dacă sunt colectate separat, sunt preluate gratuit de AVE Bihor. Dacă, în schimb, ele sunt amestecate, iar o fracție de deșeuri reciclabile devine deșeu rezidual, factura crește.

Plata pe persoană, nu pe gospodărie

Conform recensământului din 2011, Marghita are o populație de aproape 16.000 de locuitori. Dar, prin contractele încheiate de AVE Bihor și conform declarațiilor pe proprie răspundere ale clienților, rezultă o populație de aproape 10.000 de persoane, la care se adaugă agenții economici. 

„Marghita este singurul oraș din județ în care plata facturii de salubritate se face în funcție de numărul de persoane din gospodărie, nu în funcție de numărul de gospodării. A fost inițiativa noastră, susținută de operatorul de salubritate, prin care cantitatea totală de deșeu generată este plătită prin împărțirea sumei la numărul de persoane declarate. Raționamentul a fost că în Marghita 70% dintre gospodării au 1 sau 2 membri și, astfel, plata per gospodărie ar fi fost mai dezavantajoasă”, spune Marcel Sas, primarul orașului Marghita.

De pază la țarc

Cantitățile de deșeuri generate au fost însă mult mai mari decât cele estimate. Practic, cantitatea generată la blocuri este dublă față de cea de la case, ceea ce induce ideea că aici nu aruncă deșeuri doar clienții noștri. În plus, gradul de sortare a lor este unul redus.

„Pentru că vrem să ajutăm populația să își reducă facturile, am decis să facem un experiment. Timp de 5 săptămâni, un țarc din cele 26 de la blocurile din Marghita va fi monitorizat non-stop de un angajat de-al nostru. Încercăm și să educăm populația să separe deșeurile corect, dar și să descurajăm practica aruncării deșeurilor de către persoane fără contract. Scopul nostru este ajungem la înjumătățirea facturilor”, declară Zoltan Pasztai, reprezentant al conducerii AVE Bihor.

Recent a avut loc și o întâlnire la care au participat reprezentanți ai locatarilor, ai companiei AVE Bihor și ai Primăriei Marghita, în care s-a discutat cum ar putea fi îmbunătățită funcționarea sistemului de colectare separată.

În paralel, a început o amplă verificare a agenților economici din zona blocurilor din Marghita. Pe hârtie, aceștia figurează cu zero ridicări de deșeuri pe lună, deși o ridicare de deșeu rezidual este gratuită, fiind asigurată prin contract.

AVE BIHOR

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.3461 RON
  • 1 EUR = 5.081 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON