URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Iunie 2022, 10:00

Experiment pentru reducerea facturii de salubritate în Marghita (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Gradul de colectare separată în țarcurile blocurilor din Marghita nu depășește 30%. Mult prea puțin, față de țintele pe care ni le-am asumat pentru ca acest serviciu să fie unul funcțional și acceptabil ca și cost. Deșeurile din plastic, metal, carton sau sticlă, dacă sunt colectate separat, sunt preluate gratuit de AVE Bihor. Dacă, în schimb, ele sunt amestecate, iar o fracție de deșeuri reciclabile devine deșeu rezidual, factura crește.

Plata pe persoană, nu pe gospodărie

Conform recensământului din 2011, Marghita are o populație de aproape 16.000 de locuitori. Dar, prin contractele încheiate de AVE Bihor și conform declarațiilor pe proprie răspundere ale clienților, rezultă o populație de aproape 10.000 de persoane, la care se adaugă agenții economici. 

„Marghita este singurul oraș din județ în care plata facturii de salubritate se face în funcție de numărul de persoane din gospodărie, nu în funcție de numărul de gospodării. A fost inițiativa noastră, susținută de operatorul de salubritate, prin care cantitatea totală de deșeu generată este plătită prin împărțirea sumei la numărul de persoane declarate. Raționamentul a fost că în Marghita 70% dintre gospodării au 1 sau 2 membri și, astfel, plata per gospodărie ar fi fost mai dezavantajoasă”, spune Marcel Sas, primarul orașului Marghita.

De pază la țarc

Cantitățile de deșeuri generate au fost însă mult mai mari decât cele estimate. Practic, cantitatea generată la blocuri este dublă față de cea de la case, ceea ce induce ideea că aici nu aruncă deșeuri doar clienții noștri. În plus, gradul de sortare a lor este unul redus.

„Pentru că vrem să ajutăm populația să își reducă facturile, am decis să facem un experiment. Timp de 5 săptămâni, un țarc din cele 26 de la blocurile din Marghita va fi monitorizat non-stop de un angajat de-al nostru. Încercăm și să educăm populația să separe deșeurile corect, dar și să descurajăm practica aruncării deșeurilor de către persoane fără contract. Scopul nostru este ajungem la înjumătățirea facturilor”, declară Zoltan Pasztai, reprezentant al conducerii AVE Bihor.

Recent a avut loc și o întâlnire la care au participat reprezentanți ai locatarilor, ai companiei AVE Bihor și ai Primăriei Marghita, în care s-a discutat cum ar putea fi îmbunătățită funcționarea sistemului de colectare separată.

În paralel, a început o amplă verificare a agenților economici din zona blocurilor din Marghita. Pe hârtie, aceștia figurează cu zero ridicări de deșeuri pe lună, deși o ridicare de deșeu rezidual este gratuită, fiind asigurată prin contract.

AVE BIHOR

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON