URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
24 Iunie 2017, 15:52

Exerciţiu reuşit al Serviciului de Ambulanţă, la Hotel Perla din 1 Mai: Un tânăr a fost salvat de la înec, după ce a fost lovit de un amic (FOTO / VIDEO)

Turiştii care au mers la scaldă, sâmbătă, la prânz, la complexul Perla din Băile 1 Mai au asistat la o intervenţie în forţă a medicilor şi voluntarilor de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Bihor.

Un tânăr care se juca împreună cu prietenii săi a fost salvat, după ce a fost lovit de un amic şi era să se înece, un rol decisiv avându-l chiar prietenii săi care i-au acordat primul ajutor.

Resuscitare rapidă

A fost, de fapt, un exerciţiu al celor de la SAJ, după un scenariu simplu, care se poate întâmpla oricând într-o piscină. În timp se juca cu o minge, victima a fost lovită cu cotul în cap de unul dintre ei, căzând inconştient, înghiţind multă apă şi intrând în stop cardio-respirator.

Colegii tânărului şi salvamarii din ştrand au intervenit imediat, reuşind să îl scoată pe băiat din apă după mai bine de un minut şi acordându-i primul ajutor, în vreme ce angajaţii complexului au sunat la 112.

Până când echipajul SAJ a ajuns la faţa locului, prietenii băiatului au continuat să îl resusciteze. Medicii au reuşit să îi pornească inima, după care l-au transportat la Unitatea de Primire a Urgenţelor de la Spitalul Judeţean, unde a rămas internat la Terapie Intensivă. Intervenţia prietenilor a fost vitală, au subliniat medicii de la SAJ.

De altfel, scopul exerciţiului a fost tocmai acela de a sensibiliza populaţia că, în asemenea cazuri, este foarte important să înceapă resuscitarea imediat, să nu asiste pasiv la ce se întâmplă în jur.

"Suntem foarte mulţumiţi de cum a decurs acest exerciţiu. Noi spunem că avem un personal foarte calificat şi voluntari foarte dedicaţi, care sunt dornici să înveţe şi se implică foarte serios", a precizat managerul SAJ, Gheorghe Pintea. 

"În general este destul de greu să intervii în asemenea cazuri, într-un centru ca acesta, unde sunt sute, uneori chiar mii de oameni. Este foarte greu să poţi să asiguri perimetrul şi intervenţia cât mai rapidă", a mai spus Pintea.

La ştrand, cu atenţie

Managerul SAJ a precizat că anul acesta în ştrandurile şi piscinele din Bihor nu au existat cazuri de înec. Au fost, într-adevăr, accidente minore, dar acestea nu au pus probleme deosebite şi au fost rezolvate cu brio de echipajele de urgenţă.

De altfel, prezent la întâlnirea cu jurnaliştii, managerul Complexului Perla, Dan Văţean, a povestit că un asemenea incident s-a petrecut, duminica trecută, chiar în complex.

"Un copil s-a tras din mâinile părinţilor, a alunecat şi s-a julit, având o rană destul de adâncă la picior. Am fost nevoiţi să sunăm la SAJ, prin 112. A intervenit şi asistenta noastră, avem serviciu de gardă în permanenţă, cu echipaj calificat pentru aşa ceva. În 8 minute a fost şi intervenţia ecipajului de Ambulanţă, copilul a fost cusut pe loc şi nu a avut probleme", a relatat Dan Văţean.

Acesta a mai spus că, în timpul săptămânii, complexul este vizitat în medie 5-600 de turişti zilnic, iar la sfârşit de săptămână, până în 1.300 de persoane merg la aquapark-ul, baza de tratament şi hotelul complexului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON