URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Decembrie 2018, 20:47

Exemplu personal. Primăria Oradea va construi o clădire "înaltă" pe locul fostului sediu PDL din Parcul Traian

Exemplu personal. Primăria Oradea va construi o clădire 'înaltă' pe locul fostului sediu PDL din Parcul Traian foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primarul Ilie Bolojan vrea ca Primăria să dea exemplu şi să fie prima care aliniază o clădire la regimul de înălţime a imobilelor din jur. Spaţiul care a adăpostit fostul sediu PDL din Parcul Traian va fi demolat pentru a face loc unei clădiri multifuncţionale de înălţimea Palatului de Justiţie şi Baroului Avocaţilor.

Aliniată la înălţime

Consiliul Local a aprobat, miercuri, cu 20 de voturi din partea grupurilor PNL şi UDMR, demararea procedurilor pentru construirea unei clădiri multifuncţionale în Parcul Traian 14. Actualul imobil, aflat în proprietatea municipalităţii şi a mai multor proprietari privaţi care au deschis spaţii comerciale şi birouri avocaţiale sau notariale, urmează să fie demolat.

"Clădirile situate între Palatul de Justiţie şi Baroul de Avocaţi vor fi demolate, după care pe amplasametul eliberat se va reconsturi. Avem acordul de principiu din partea proprietarilor, sperăm să îl şi finalizăm", a declarat primarul Ilie Bolojan în conferinţa de presă care a precedat şedinţa în plen.

Viitoarea clădire multifuncţională va avea patru sau cinci niveluri.

"Construcţia se va ridica la regimul de înălţime a Tribunalului şi Baroului care o flanchează şi avea o destinaţie mixtă. În actuala clădire sunt spaţii notariale pe care proprietarii vor să şi le menţină, fapt pentru care la parter vor funcţiona spaţii avocaţiale şi notariale, iar la etajele superioare vor fi, probabil, spaţii de locuit", a declarat edilul.

Iniţiativa municipalităţii dovedeşte că Primăria nu renunţă la Regulamentul privind supraimpozitarea clădirilor care nu respectă regimul de înălţime şi aliniamentul stradal chiar dacă acesta a fost atacat în instanţă de Instituţia Prefectului şi suspendat de drept.

"Primăria este pentru familii fără copii"

În cadrul aceleiaşi şedinţe, aleşii orădenilor au mai aprobat cu votul consilierilor liberali actualizarea Hotărârii de Consiliu Local 1.144 din 2018 privind majorarea taxelor aferente anului 2019.

Astfel, la propunerea Administraţiei Domeniului Public, care gestionează ştrandurile orădene, Consiliul Local a aprobat scumpirea abonamentului pentru copii, pensionari şi persoane cu dizabilităţi de la 90 lei la 100 lei.

Hotărârea a fost luată cu opoziţia grupului UMDR, care a protestat prin liderul Kirei Melinda (foto). În contextul în care începând de anul viitor vor fi majorate tarifele la aquapark-ul Nyphaea fără ca ADP-ul să ofere facilitatea biletelor şi abonamentelor pentru familii, consilierul s-a arătat revoltat de scumpirea abonamentelor pentru copiii şi pensionari la ştrandul Ioşia.

"Am crezut că Primăria este pentru familii, dar se dovedeşte că este pentru familii care nu au copii şi le facilitează traiul în Oradea", a acuzat Kirei.

Pe de altă parte, tot miercuri, consilierii locali au hotărât scutirea Episcopiei Romano Catolice de plata taxei pentru autorizaţia de construire pentru lucrările de reabilitare a parcului Palatului Baroc. Măsura a fost luată cu unanimitate de voturi în condiţiile în care episcopia a acceptat să păstreze deschis în continuare accesul liber al orădenilor în parcul dendrologic al Palatului Baroc.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
@ sandu
Esti prost sau te faci? Nu am facut nici o paralela intre salariile mici si bolovan. Voiam sa scot in evidenta ca veniture oradenilor, nu sunt la un nivel care sa le permita sa-si reconstruiasca casele asa cum viseaza nebunu'. Maine poimaine o sa le bage si la astia o supraimpozitare de 500%, urmand sa le nationalizeze casele celor ce mu sunt in stare sa construiesca inca un etaj. Sigur o va face daca mai primeste ode, limbi si apa la moara, de la papagali ca tine.
Postat 20 Decembrie 2018, 19:05 de oradeanbihor
@Sandu
Primarul are treaba cu veniturile unora certati cu munca cinstita, in sensul ca taietorii astia de frunze care-s gica contra la orice face Bolojan, aveau (destui dintre ei) un trai imbelsugat in era Filip, capusand in diverse moduri primaria. Actualul primar a introdus normalitatea si, cu aceasta ocazie, are un stol de asa-zisi detractori. Astora li se adauga ceva dummi pesedisti, sarmani lefegii de partid, si nu in ultimul rand un Donchihote(scris intentionat asa) neaos care are o viata chinuita pe langa un mos si apare sub diverse pseudonime hilare varsandu-si amarul existentei aici.
Postat 20 Decembrie 2018, 17:53 de Neutryno
oradeanbihor
Ce treabă are salarul din Oradea cu primarul?
Postat 20 Decembrie 2018, 14:37 de Sandu1206
Încă o dovadă a prostului gust și a ignoranței edilului șef ...
... care își imaginează că în locul Casei Învățătorului ar fi mai bună o hală semi-industrială, care să se înalțe exact cât să facă dimineața umbră turlei clădirii Tribunalului și după amiaza celei a Baroului !?!
Postat 20 Decembrie 2018, 14:20 de CrisDumi
@ sandu
Spune tu fraiere, cati ani trebuie sa munceasca un oradean (pe salar de Oradea) ca sa isi permita sa ridice o casa (cu etaj, cum vrea nevunu')!
Postat 20 Decembrie 2018, 12:22 de oradeanbihor
Un nou stat paralel
Primaria Oradea, ADP , AV sunt structuri ale unui nou stat paralel, coercitiv, colector de taxe,punator de taxe ,dincolo de legislatia nationala...totul pentru dezvoltare,bunastare,pentru binele cetateanului.Aceste structuri nu mai sunt la discretia bugetului central,ocupat de alte state paralele, ci se ocupa direct si nemijlocit de siluirea populatiei arondate.It's too late for goodbye...
Postat 20 Decembrie 2018, 11:05 de excalibur
FRAIERII mor de ciudată
:::::)))))
Postat 20 Decembrie 2018, 08:45 de Sandu1206
Centrul Istoric Oradea
,,Deși delimitat din punct de vedere legal de mulți ani, ansamblul urban Centrul istoric Oradea primește periodic atacuri cu intenții demolator-reconversionale, inclusiv de la instituția care ar trebui să-i păzească integritatea și conservarea.''
Postat 20 Decembrie 2018, 02:31 de Ineffablebeauty
Pe banii fraierilor..
.. poti sa costruiesti orice, dupa care sa te bati cu caramida in piept. Care "personal" bă??? Ai venit cu bani de acasă? ca nu inteleg..
Postat 19 Decembrie 2018, 23:46 de oradeanbihor
exemplu neinspirat
nu ma intereseaza nici galbenii si nici rosii... dar consider acest "exemplu" neinspirat: in primul rind centrul este si asa aglomerat si nu e cazul sa "atragem" si mai multe masini in zona iar in al doilea rind acest exemplu nu va determina pe nimeni sa faca acelasi lucru. nu pot insa sa nu remarc faptul ca orasul a beneficiat de multe investitii utile dar este clar ca aceasta nu este una dintre ele
Postat 19 Decembrie 2018, 21:54 de seb77
Hai nu, zau...
Ce ușor sa dai exemple "personale" cu banii contribuabililor din Oradea. Propun un alt exemplu: sa-și demoleze toți consilierii locali și primarul casele și pe amplasamentul lor sa construiască o casa cu doua etaje mai mare, asta cu salariile (sau pensiile) pe care le avem noi muritorii de rând. Ce simplu e sa-ți meargă gura pe banii altora.
Postat 19 Decembrie 2018, 21:52 de ionel82
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON