Guvernul României a prelungit, luni, starea de alertă, însă a inclus în hotărârea aferentă şi noutăţi. Printre acestea se numără şi posibilitatea organizării unor evenimente test, numite şi de tip pilot, sportive sau culturale, cu mai mulţi spectatori, cu condiţia ca aceştia să fie vaccinaţi anti-Covid, să se fi vindecat recent de această infecţie sau să demonstreze că nu sunt infectaţi cu SARS-CoV-2 prin prezentarea unui test negativ.
Aceste evenimente vor avea menirea de a arăta în ce măsură pot fi organizate evenimente în pandemie fără ca virusul să se răspândească.
"Nu împărţim populaţia"
Noutăţile au fost prezentate, luni, de secretarul de stat Raed Arafat, după ce Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat o hotărâre ce prevede noutăţile privind regulile anti-Covid din România, hotărâre aprobată apoi de Guvern.
Răspunzând unor întrebări din partea jurnaliştilor, Arafat a subliniat că nu doar persoanele vaccinate vor avea şansa să ia parte la aceste evenimente pilot, ci şi cei care dovedesc că nu sunt infectaţi sau au trecut prin boală. "Nu împărţim populaţia în vaccinată sau nevaccinată. Nu vrei să te vaccinezi, te testez", a spus acesta.
La meci!
Potrivit Hotărârii adoptate de CJSU, competiţiile sportive se vor ţine în continuare fără spectatori. Vor fi şi excepţii, mai precis aceste meciuri sau întreceri sportive de tip test.
"Competiţiile sportive se pot desfăşura cu participarea spectatorilor, doar ca evenimente test/pilot cu aprobarea CNSU pe baza propunerii Ministerului Tineretului şi Sportului şi cu avizul Ministerului Sănătăţii, participarea fiind permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate, se află în perioada cuprinsă între a 15-a şi a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2 sau prezintă rezultatul unui test RT-PCR, nu mai vechi de 72 de ore, sau a unui test antigen în condiţiile stabilite prin metodologia aprobată prin ordin comun al Ministerului Tineretului şi Sportului şi Ministerului Sănătăţii", se precizează în document.
Nu se menţionează, în schimb, câţi spectatori vor putea participa la evenimentele sportive pilot.
Mai mult de 50%
În ceea ce priveşte evenimentele culturale şi de divertisment, Guvernul a decis să menţină regulile în vigoare, dar a adăugat, şi în acest caz, excepţii.
"Activitatea cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte, se poate desfăşura cu participarea publicului peste 50% din capacitatea maximă a spaţiului, doar ca evenimente test/pilot cu aprobarea CNSU pe baza propunerii Ministerului Culturii şi cu avizul Ministerului Sănătăţii, participarea fiind permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate, se află în perioada cuprinsă între a 15-a şi a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2 sau prezintă rezultatul unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore, în condiţiile stabilite prin metodologia aprobată prin ordin comun al Ministerului Culturii şi Ministerului Sănătăţii", se arată în Hotărârea de Guvern.
Amintim că, în afara evenimentelor cu titlu de test, în România se pot organiza spectacole şi concerte în săli, în limita a 50% din capacitatea spaţiilor, doar în localităţile în care incidenţa Covid-19 este mai mică de 1,5 cazuri la mia de locuitori. Unde incidenţa este între 1,5 şi 3 cazuri la mia de locuitori, poate fi folosită doar 30% din capacitatea sălilor.
Fără nunţi, fără botezuri
Pe de altă parte, prin noua hotărâre, s-a eliminat restricţia legată de domiciliu privind participarea la pelerinaje religioase sau procesiuni. În acest caz, trebuie respectate în continuare celelalte măsuri de protecţie sanitară anti-COVID-19.
Totodată, "e permisă circulația persoanelor de religie musulmană în data de 13 mai, în intervalul orar 2-5 dimineața, pentru celebrarea Ramadanului".
În schimb, Guvernul a decis menţinerea interdicţiei desfăşurării de reuniuni cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private. Se menţine inderdicţia organizării de nunţi şi botezuri în spaţii închise sau deschise cum ar fi, fără a se limita la acestea, saloane, cămine culturale, restaurante, baruri, cafenele, săli/corturi.
Dr. Raed Arafat a precizat luni că este posibil ca de la 1 iunie să apară noi relaxări, care vor fi decise însă într-o ședință ulterioară a guvernului.
G4Media.ro subliniază, însă, că şeful Departamentului pentru Situații de Urgență nu a anunțat nici o schimbare legată de modul în care se desfășoară actul de educație.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.