URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Mai 2021, 21:53

Evenimente sportive şi culturale pilot, cu mai mulţi spectatori, în România. Află în ce condiţii!

Evenimente sportive şi culturale pilot, cu mai mulţi spectatori, în România. Află în ce condiţii! (foto: generic)

Guvernul României a prelungit, luni, starea de alertă, însă a inclus în hotărârea aferentă şi noutăţi. Printre acestea se numără şi posibilitatea organizării unor evenimente test, numite şi de tip pilot, sportive sau culturale, cu mai mulţi spectatori, cu condiţia ca aceştia să fie vaccinaţi anti-Covid, să se fi vindecat recent de această infecţie sau să demonstreze că nu sunt infectaţi cu SARS-CoV-2 prin prezentarea unui test negativ

Aceste evenimente vor avea menirea de a arăta în ce măsură pot fi organizate evenimente în pandemie fără ca virusul să se răspândească.

"Nu împărţim populaţia"

Noutăţile au fost prezentate, luni, de secretarul de stat Raed Arafat, după ce Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat o hotărâre ce prevede noutăţile privind regulile anti-Covid din România, hotărâre aprobată apoi de Guvern. 

Răspunzând unor întrebări din partea jurnaliştilor, Arafat a subliniat că nu doar persoanele vaccinate vor avea şansa să ia parte la aceste evenimente pilot, ci şi cei care dovedesc că nu sunt infectaţi sau au trecut prin boală. "Nu împărţim populaţia în vaccinată sau nevaccinată. Nu vrei să te vaccinezi, te testez", a spus acesta. 

La meci! 

Potrivit Hotărârii adoptate de CJSU, competiţiile sportive se vor ţine în continuare fără spectatori. Vor fi şi excepţii, mai precis aceste meciuri sau întreceri sportive de tip test. 

"Competiţiile sportive se pot desfăşura cu participarea spectatorilor, doar ca evenimente test/pilot cu aprobarea CNSU pe baza propunerii Ministerului Tineretului şi Sportului şi cu avizul Ministerului Sănătăţii, participarea fiind permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate, se află în perioada cuprinsă între a 15-a şi a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2 sau prezintă rezultatul unui test RT-PCR, nu mai vechi de 72 de ore, sau a unui test antigen în condiţiile stabilite prin metodologia aprobată prin ordin comun al Ministerului Tineretului şi Sportului şi Ministerului Sănătăţii", se precizează în document. 

Nu se menţionează, în schimb, câţi spectatori vor putea participa la evenimentele sportive pilot.

Mai mult de 50%

În ceea ce priveşte evenimentele culturale şi de divertisment, Guvernul a decis să menţină regulile în vigoare, dar a adăugat, şi în acest caz, excepţii. 

"Activitatea cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte, se poate desfăşura cu participarea publicului peste 50% din capacitatea maximă a spaţiului, doar ca evenimente test/pilot cu aprobarea CNSU pe baza propunerii Ministerului Culturii şi cu avizul Ministerului Sănătăţii, participarea fiind permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate, se află în perioada cuprinsă între a 15-a şi a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2 sau prezintă rezultatul unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore, în condiţiile stabilite prin metodologia aprobată prin ordin comun al Ministerului Culturii şi Ministerului Sănătăţii", se arată în Hotărârea de Guvern. 

Amintim că, în afara evenimentelor cu titlu de test, în România se pot organiza spectacole şi concerte în săli, în limita a 50% din capacitatea spaţiilor, doar în localităţile în care incidenţa Covid-19 este mai mică de 1,5 cazuri la mia de locuitori. Unde incidenţa este între 1,5 şi 3 cazuri la mia de locuitori, poate fi folosită doar 30% din capacitatea sălilor. 

Fără nunţi, fără botezuri

Pe de altă parte, prin noua hotărâre, s-a eliminat restricţia legată de domiciliu privind participarea la pelerinaje religioase sau procesiuni. În acest caz, trebuie respectate în continuare celelalte măsuri de protecţie sanitară anti-COVID-19.

Totodată, "e permisă circulația persoanelor de religie musulmană în data de 13 mai, în intervalul orar 2-5 dimineața, pentru celebrarea Ramadanului".

În schimb, Guvernul a decis menţinerea interdicţiei desfăşurării de reuniuni cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private. Se menţine inderdicţia organizării de nunţi şi botezuri în spaţii închise sau deschise cum ar fi, fără a se limita la acestea, saloane, cămine culturale, restaurante, baruri, cafenele, săli/corturi.

Dr. Raed Arafat a precizat luni că este posibil ca de la 1 iunie să apară noi relaxări, care vor fi decise însă într-o ședință ulterioară a guvernului.

G4Media.ro subliniază, însă, că şeful Departamentului pentru Situații de Urgență nu a anunțat nici o schimbare legată de modul în care se desfășoară actul de educație.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON