URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Ianuarie 2021, 10:00

Evanghelia despre Covid-19

Evanghelia despre Covid-19 foto: doxologia.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ev. Luca 17, 12-19
În vremea aceea, intrând Iisus într-un sat, L-au întâmpinat zece bărbați leproși, care au stat departe și care au ridicat glasul, zicând: Iisuse, Învățătorule, miluiește-ne! Și, văzându-i, El le-a zis: Duceți-vă și vă arătați preoților. Dar, pe când ei se duceau, s-au curățit. Iar unul dintre ei, văzând că s-a vindecat, s-a întors, cu glas mare slăvind pe Dumnezeu. Și a căzut cu fața la pământ la picioarele lui Iisus, mulțumindu-I. Iar acela era samarinean. Și răspunzând, Iisus a zis: Oare nu zece s-au curățit? Dar cei nouă unde sunt? Nu s-a găsit să se întoarcă să dea slavă lui Dumnezeu decât numai acesta, care este de alt neam? Și i-a zis: Ridică-te și du-te! Credința ta te-a mântuit!

Pentru cei mai puțin duși la biserică, mai exact la cea ortodoxă, duminica aceasta s-a citit evanghelia rânduită pentru duminica a 29-a după Rusalii: Ev. Luca 17, 12-19, a celor 10 leproși.

Pentru înțelegere, acum 2000 de ani, pentru prevenirea epidemiei de lepră, în cazul în care o persoană avea simptome de boală, se prezenta în fața rabinului (a preotului) și era trimis în “lockdown”. Doar că, pe vremea aceea, având în vedere situația imobiliară net inferioară timpurilor noastre, asta însemna de fapt lock în afara cetății, unde rămâneau până la vindecare, dacă erau printre puținii norocoși care aveau parte de ea...

În plus, erau îmbrăcați în haine zdrențuroase, care să permită identificarea lor de la distanță de către cetățenii sănătoși în vederea evitării contactului (azi i-am spune distanțare socială).

În momentul în care se vindecau, erau obligați să se prezinte din nou în fața preoților pentru a se valida însănătoșirea și abia după aceea putea să-și revadă familia și prietenii. Se înțelege că preoții aveau în acele timpuri atribuțiuni care au fost preluate în zilele noastre de sistemul medical (ex. DSP). Dar procesul este în esență același.

Isus a stat departe de ei, a păstrat distanțarea socială, iar după ce i-a vindecat printr-o minune pe cei zece, nu le-a zis “fuck the system (medical system), mergeți acasă la familiile voastre, Covid-ul (mă rog, lepra) este o prostie inventată de conducerea cetății să vă scoată din cetate, să vă controleze, etc. etc…”

Nu. Chiar dacă el a făcut o minune dumnezeiască și i-a vindecat, le-a zis să meargă către sistemul medical să-i verifice și, abia după ce au avizul medical, să revină din carantină și să meargă să-și întâlnească familia, prietenii.

Sigur că evenghelia mai are încă o morală, aceea că din cei zece însănătoșiți, doar cel străin de legea/religia iudaică s-a întors să mulțumească. Adică străinul, proscrisul, azi i-am spune țiganul, emigrantul, negrul, musulmanul, cel de altă/sau fără religie etc. Dar asta este altă poveste…

Cine spune că învățătura creștină e retrogradă ar trebui să treacă dincolo de stereotipurile vehiculate de cei care n-au studiat în viața lor această învățătură.

La fel cum cei care se ascund în spatele acestei învățături pentru a propovădui nonsensuri ar trebui să fie mai atenți la ce le citesc credincioșilor în timpul slujbelor pe care le țin. Amin...

Adrian Oegar

Articolele apărute la rubrica Invitații BIHOREANULUI aparțin unor colaboratori externi sau cititori ai redacției, ale căror opinii nu coincid neapărat cu cele ale ziarului, dar pe care le publicăm pentru a încuraja diversitatea de păreri.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
@unul
Un tratament reusit
Postat 21 Ianuarie 2021, 16:04 de Piru
@unul
Fa diferența între cei infestați și cei morți. Cei care nu au murit au fost tratați. :)
Postat 21 Ianuarie 2021, 16:00 de Piru
@Piru
Daca e tratabil covidul, cum se face ca mort atatia de el?
Postat 21 Ianuarie 2021, 15:35 de unul
Ești intelept de pleznesti!
Ce legătură are conceptul de "lockdown" cu izolarea bolnavilor de lepra din vremea respectiva? Lepra a fost atunci o boala incurabila, covidul, astăzi este "tratabil". Atunci erau izolati numai leprosii, prin lockdown astăzi se închide o societate, o tara, un continent. Nu ți se pare ca leprosii s-au vindecat pentru ca au ieșit din leprozarie, pentru ca au forțat în credință? E clar ca au călcat legea! Nu au strigat fugind:necurat! necurat! Cat despre cel străin, mai bine ma abțin... afirmații ale unui orator cu burta mare!
Postat 21 Ianuarie 2021, 13:16 de Piru
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON