Aplauze şi lacrimi, joi după prânz, în Parcul Bălcescu, aproape de intrarea dinstre strada Sucevei, unde a fost dezvelit monumentul Eva Heyman, dedicat memoriei copiilor şi tinerilor evrei din Transilvania de Nord care au pierit în timpul Holocaustului.
Simbolul copiilor pierduţi
Memorialul a fost amplasat tocmai în fostul parc Rhedey, locul din care în mai şi iunie 1944 au plecat trenuri cu peste 30.000 de evrei bihoreni. Monumentul este compus dintr-un soclu pe care este aşezată o statuie inspirată de o fotografie a Evei Heyman, fetiţa care a fost exterminată la doar 13 ani la Auschwitz şi care, înainte de a fi deportată, a ţinut un jurnal în ghetoul orădean.
Fetiţa stă pe o bancă şi ţine în mână o carte. Spre deosebire de fotografia originală care o înfăţişează pe Eva, statuia acesteia nu zâmbeşte. "La fel ca mulţi alţi copii, Eva a fost o fetiţă cu imaginaţie, cu multe visuri şi o mare sete de viaţă", a spus Flor Kent, sculptoriţa din Anglia care a realizat, pro bono, mulajul statuii şi care a venit la dezvelirea acesteia.
"Dar norii negri ai abuzului şi morţii au acoperit Europa şi, cu ei, şi viaţa a milioane de persoane nevinovate. Zâmbetul frumos al Evei a încetat să existe, aşadar el nu apare nici în acest memorial. Această sculptură aparţine tuturor Evelor din trecut şi, de ce nu, şi tuturor celor din prezent, care fac faţă unor persecuţii", a continuat sculptoriţa. Ea a explicat că, din aceste motive, statuia Evei Heyman este una cu un chip trist, melancolic.
Sprijin episcopal
La evenimentul organizat joi de Asociaţia Tikvah (speranţă, în ebraică), organizaţie care a şi realizat cu ajutorul mai multor sponsori, memorialul Eva Heyman, au participat peste 100 de persoane, între care episcopul greco-catolic Virgil Bercea şi cel romano-catolic Laszlo Bocskei. De altfel, ambele episcopii au contribuit financiar la realizarea monumentului din Parcul Bălcescu. În discursurile lor, cei doi au subliniat importanţa cunoaşterii istoriei.
"Eva Heyman s-a născut din iubire şi părinţii i-au promis iubire. Alţii i-au furat această promisiune. Hortiştii i-au oferit răutate şi ură, iar naziştii camera de gaz şi coşul de fum. Eva ne-a lăsat un jurnal din care transpare, dincolo de orice, iubirea", a spus PS Virgil Bercea, în discursul său ţinut la Biblioteca Judeţeană, înainte de deplasarea în Parcul Bălcescu.
Episcopul greco-catolic a subliniat că, prin acţiunile ei, Asociaţia Tikvah, condusă de Emilia Teszler, "restituie amintirea unei iubiri distruse brutal" şi aduce mereu aminte că "uitarea istoriei face să se nască alţi monştri". "De fiecare dată când vom trece pe lângă această statuie ne putem întreba: unde sunt evreii din Oradea?", a adăugat Virgil Bercea, adăugând: "Suntem mulţi astăzi, aici, dar suntem înspăimântător de puţini în raport cu câţi evrei au fost duşi din Oradea şi în raport cu câţi suntem azi orădeni. Unde sunt ceilalţi?".
Dezvelire cu lacrimi
Între invitaţii evenimentului s-au numărat rabinul comunităţii evreieşti din Oradea, Shraia Kav, şi rabinul comunităţii evreilor mesianici, David Nagy. "Scrie în Tora că sunt situaţii în viaţă când nu ai ce să spui. Şi tăcerea are foarte multă putere. Când vorbim despre Holocaust, sunt multe situaţii în care e de preferat să stăm în linişte. Nu putem explica ce s-a întâmplat, nu există explicaţii pentru asta", a spus rabinul Shraia Kav, în discursul său.
Tot la Biblioteca Judeţeană, Gheorghe Şincai, iniţiatoarea proiectului, Emilia Teszler, le-a mulţumit tuturor celor care s-au implicat în realizarea proiectului. "Este felul nostru de a-i aduce înapoi pe copiii deportaţi în parcul din care au plecat", a precizat, la final, aceasta.
Cei prezenţi s-au deplasat apoi, în jurul orei 15, în Parcul Bălcescu, unde a fost amplasat memorialul. Înainte ca acesta să fie dezvelit de Maia Teszler, şi ea membră Tikvah, şi de viceprimarul Mircea Mălan, cei prezenţi au ascultat un solo de vioară oferit de Levi Nicolae, de la Filarmonica Oradea. Muzicianul a interpretat "A Yiddishe Mame" (Mama evreică), un cântec trist despre o mamă care şi-a pierdut copiii. Lacrimi în ochii multor participanţi a adus şi momentul dezvelirii statuii Evei Heyman, cu o figură contemplativă, aproape tristă.
Mulţi dintre cei prezenţi au lăsat, pe soclul statuii, bucheţele de flori, ori pietre, aşa cum se obişnuieşte în tradiţia evreiască.
Una dintre orădencele care a adus o piatră la monumentul copiilor şi tinerilor evrei a fost Vioara Braun (foto), supravieţuitoare a mai multor lagăre naziste, inclusiv a celui de la Auschwitz, care şi-a pierdut însă acolo aproape toată familia, inclusiv doi fraţi mai mici.
La statuia Evei Heyman, care a murit la doar 13 ani, a fost lăsat şi un ursuleţ de pluş. Pentru toţi copiii care n-au mai apucat să crească...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.