URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Octombrie 2015, 18:30

Eva s-a întors acasă: Memorialul dedicat copiilor evrei care au pierit în timpul Holocaustului a fost dezvelit în Parcul Bălcescu (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aplauze şi lacrimi, joi după prânz, în Parcul Bălcescu, aproape de intrarea dinstre strada Sucevei, unde a fost dezvelit monumentul Eva Heyman, dedicat memoriei copiilor şi tinerilor evrei din Transilvania de Nord care au pierit în timpul Holocaustului.

Simbolul copiilor pierduţi

Memorialul a fost amplasat tocmai în fostul parc Rhedey, locul din care în mai şi iunie 1944 au plecat trenuri cu peste 30.000 de evrei bihoreni. Monumentul este compus dintr-un soclu pe care este aşezată o statuie inspirată de o fotografie a Evei Heyman, fetiţa care a fost exterminată la doar 13 ani la Auschwitz şi care, înainte de a fi deportată, a ţinut un jurnal în ghetoul orădean.

Fetiţa stă pe o bancă şi ţine în mână o carte. Spre deosebire de fotografia originală care o înfăţişează pe Eva, statuia acesteia nu zâmbeşte. "La fel ca mulţi alţi copii, Eva a fost o fetiţă cu imaginaţie, cu multe visuri şi o mare sete de viaţă", a spus Flor Kent, sculptoriţa din Anglia care a realizat, pro bono, mulajul statuii şi care a venit la dezvelirea acesteia.

"Dar norii negri ai abuzului şi morţii au acoperit Europa şi, cu ei, şi viaţa a milioane de persoane nevinovate. Zâmbetul frumos al Evei a încetat să existe, aşadar el nu apare nici în acest memorial. Această sculptură aparţine tuturor Evelor din trecut şi, de ce nu, şi tuturor celor din prezent, care fac faţă unor persecuţii", a continuat sculptoriţa. Ea a explicat că, din aceste motive, statuia Evei Heyman este una cu un chip trist, melancolic.

Sprijin episcopal

La evenimentul organizat joi de Asociaţia Tikvah (speranţă, în ebraică), organizaţie care a şi realizat cu ajutorul mai multor sponsori, memorialul Eva Heyman, au participat peste 100 de persoane, între care episcopul greco-catolic Virgil Bercea şi cel romano-catolic Laszlo Bocskei. De altfel, ambele episcopii au contribuit financiar la realizarea monumentului din Parcul Bălcescu. În discursurile lor, cei doi au subliniat importanţa cunoaşterii istoriei.

"Eva Heyman s-a născut din iubire şi părinţii i-au promis iubire. Alţii i-au furat această promisiune. Hortiştii i-au oferit răutate şi ură, iar naziştii camera de gaz şi coşul de fum. Eva ne-a lăsat un jurnal din care transpare, dincolo de orice, iubirea", a spus PS Virgil Bercea, în discursul său ţinut la Biblioteca Judeţeană, înainte de deplasarea în Parcul Bălcescu.

Episcopul greco-catolic a subliniat că, prin acţiunile ei, Asociaţia Tikvah, condusă de Emilia Teszler, "restituie amintirea unei iubiri distruse brutal" şi aduce mereu aminte că "uitarea istoriei face să se nască alţi monştri". "De fiecare dată când vom trece pe lângă această statuie ne putem întreba: unde sunt evreii din Oradea?", a adăugat Virgil Bercea, adăugând: "Suntem mulţi astăzi, aici, dar suntem înspăimântător de puţini în raport cu câţi evrei au fost duşi din Oradea şi în raport cu câţi suntem azi orădeni. Unde sunt ceilalţi?".

Dezvelire cu lacrimi

Între invitaţii evenimentului s-au numărat rabinul comunităţii evreieşti din Oradea, Shraia Kav, şi rabinul comunităţii evreilor mesianici, David Nagy. "Scrie în Tora că sunt situaţii în viaţă când nu ai ce să spui. Şi tăcerea are foarte multă putere. Când vorbim despre Holocaust, sunt multe situaţii în care e de preferat să stăm în linişte. Nu putem explica ce s-a întâmplat, nu există explicaţii pentru asta", a spus rabinul Shraia Kav, în discursul său.

Tot la Biblioteca Judeţeană, Gheorghe Şincai, iniţiatoarea proiectului, Emilia Teszler, le-a mulţumit tuturor celor care s-au implicat în realizarea proiectului. "Este felul nostru de a-i aduce înapoi pe copiii deportaţi în parcul din care au plecat", a precizat, la final, aceasta.

Cei prezenţi s-au deplasat apoi, în jurul orei 15, în Parcul Bălcescu, unde a fost amplasat memorialul. Înainte ca acesta să fie dezvelit de Maia Teszler, şi ea membră Tikvah, şi de viceprimarul Mircea Mălan, cei prezenţi au ascultat un solo de vioară oferit de Levi Nicolae, de la Filarmonica Oradea. Muzicianul a interpretat "A Yiddishe Mame" (Mama evreică), un cântec trist despre o mamă care şi-a pierdut copiii. Lacrimi în ochii multor participanţi a adus şi momentul dezvelirii statuii Evei Heyman, cu o figură contemplativă, aproape tristă.

Mulţi dintre cei prezenţi au lăsat, pe soclul statuii, bucheţele de flori, ori pietre, aşa cum se obişnuieşte în tradiţia evreiască.

Una dintre orădencele care a adus o piatră la monumentul copiilor şi tinerilor evrei a fost Vioara Braun (foto), supravieţuitoare a mai multor lagăre naziste, inclusiv a celui de la Auschwitz, care şi-a pierdut însă acolo aproape toată familia, inclusiv doi fraţi mai mici.

La statuia Evei Heyman, care a murit la doar 13 ani, a fost lăsat şi un ursuleţ de pluş. Pentru toţi copiii care n-au mai apucat să crească...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
@roger
Fereasca Sfantul sa le pui ungurilor oglinda in fata! Esti catalogat valah, sovin, incult, ca ,,boicotezi" relatiile interetnice s.a.m.d. Si evident, ungurul va muta discutia in ograda ta, pe principiul ,,ba p-a ma-tii!" Premierul nipon isi cere scuze in numele Japoniei in fiecare an de la coreeni, chinezi, filipinezi si care-or mai fi, pt. raul pe care li l-au facut japonezii! Recunosc, e o blasfemie sa compari Ungaria cu Japonia.
Postat 17 Octombrie 2015, 06:53 de pinonel
nu ne doare istoria, doar o respectam!
pinonel, cred eu ca ai dreptate! ne place, nu ne place, asta e istoria, ce sa ne ascundem dupa degete! ungurii au vrut mereu pamanturi, bogatii, teritorii, doar li se stie comportamentul istoric... cu ce se pot ei lauda ca au construit? tot ce au infaptuit s-a realizat dupa prada si violenta. poate doare, dar daca si nemtii si-au asumat al doilea razboi mondial, nu inteleg de ce jeneaza sa aratam cu degetul criminalii de razboi de aici!
Postat 16 Octombrie 2015, 21:24 de roger
Bravo si tie pinonel
Bravo si tie incultule ca asa vorbesti de parca Romania a salvat evrei si Pogromul de la Iasi, Bucuresti, Odessa si alte locati din Basarabia si Bucovina nu sa intamplat
Postat 16 Octombrie 2015, 14:21 de Enrike
Bravo, romanilor! Bine ca prostia nu doare!
Noroc cu PS Bercea, ca ltfel n-am fi stiut nimic despre cei care au trimis sute de mii de evrei din Ardealul de Nord la moarte ! Trebuie spus clar si raspicat : ungurii i-au trimis la moarte, ungurii au ucis-o si pe Eva. ,,Nu putem explica ce s-a întâmplat, nu există explicaţii pentru asta", a spus rabinul Shraia Kav. Va explic eu, in doua vorbe. V-ati increzut in unguri pana-n panzele albe, ati ajuns sa vorbiti in casa ungureste, v-ati declarat unguri de rit mozaic (!!!) si ungurii v-au rasplatit credinta si supunerea tradandu-va si trimitandu-va la incinerare. Ce-i asa greu de inteles?!
Postat 16 Octombrie 2015, 12:15 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON